Gotlands godaste

Text & foto: Veronica Linarfve

Middagen är serverad och kudden uppuffad. Här är adresserna till några av Gotlands godaste mat- och sovupplevelser.

Efter tre timmar med färjan från Nynäshamn skymtar den gotländska kustens branta kalkstensklippor i horisonten. Båtresan är måhända inte en fantastisk upplevelse och eftersom det här ska handla om ”det godaste”, så är det lika bra att lämna en viktig rekommendation innan du ens har lämnat fastlandet, nämligen den att, om kockarna på rederiet ursäktar, låta bli att köpa mat ombord. Många är de förväntansfulla och lätt irriterade resenärer som köar i upp till en halvtimme för en bit torr räkmacka i den så kallade restaurangen ombord. Även ett rederi torde kunna bättre än så. Men inte ska du sitta hungrig på färden över Östersjön. Rådet är att före incheckningen smita in på
Nynäs Rökeri. Rökeriet ligger i en av de gulliga röda bodarna vid hamnen och vilken av dem som säljer delikatesser (varav en storsäljare är baguetterna med krämig skagenröra) är inte svårt att gissa, det är bara att följa röken.

Båten angör hamn i Visby. För övrigt har det aldrig funnits mer än en stad på Gotland, nämligen Visby. Trots att det vilar en förbannelse över den som snor med sig en bit av ringmuren, har världsarvsstaden problem med att muren krymper lite varje år. Men i övrigt mår Visby prima, vilket också de 75 000 gäster som årligen besöker Gotland brukar må.

Ön har nämligen lyckats dra till sig och föda upp många människor med exceptionellt god smak. Hela 13 gotländska krogar finns omnämnda i White guide (heltäckande kartläggning där svenska restauranger testas noggrant). En imponerande siffra för en ö med 57 500 invånare. Det gotländska köket och de gotländska råvarorna har gjort sig kända långt utanför ö-gränserna.

Innanför murarna ligger
Bakfickan,
Donners Brunn och trendkänsliga
Wallers krog som alla är perfekta för middagen. Lunchen, eller en kaffe, kan med fördel intas i det strykjärnsformade huset på

Visby

Crêperie & Logi som etablerades av Granits grundare med vänner. Här är det lite ”alternativ pizza-känsla” över maten, men desto mer hjärta i inredningen.

Men den gotländska företagsamheten blomstrar och spirar också utanför muren. Ett tecken på detta är alla de spontana
antikvariat och
gårdsloppisar som öppnar upp längs de blomsterkantade vägarna under juli och augusti månad, men också alla de underbara små restaurangerna som ligger utspridda på ön.

Mot Fårö

Från snabbhet till dess totala motsats. Köer är vanligen inget man förknippar med Gotland, undantaget gäller dess norra spets.

Är det verkligen värt att stå i denna långa rad för att ta sig till Fårö undrar den som anländer till färjelägret på fastande mage och i bil utan luftkonditionering. Svar ja. Finns det något hemligt knep för att slippa stå i kö? Svar ja: Planera i god tid och skaffa en fast adress på Fårö. Fåröbor får köra i gräddfilen. Annars är det bara att vackert vänta. Tiden kan fördrivas med att köpa mjukglass i ladan som också säljer skojiga rastafarihattar. Kanske springer någon i det garanterat uttråkade sällskapet bort till thailändaren i husvagnen och köper – i ren desperation – en pad thai som nödproviant, men någon kulinarisk upplevelse är det inte, snarare tidsfördriv. Efter upp till två timmars väntan en solig dag i högsäsong är det emellertid dags för tålamodets belöning. Den första kommer i form av en rostig bensinmack och en hög med skot. Sväng genast av! Här är det inte bilen som ska tankas, utan magen.
Crêperie Tati heter stället med de vackra bilvraken. Till ljudet av en amerikansk jukebox serveras ljuvliga ekologiska galettes för alla smaker. Den andra belöningen är fikastoppet hos
Sylvis döttrar nära Ekeviken. De tre damerna som driver hembageriet är nu är inne på sitt artonde verksamhetsår. Deras hantverkarstolthet märks i varenda vetekatt.

Den tredje belöningen är att efter alla goda pannkakor och bullar kunna sträcka ut sin lekamen i den mjölfina
Sudersanden innan vidare färd mot
Bergmancentret där det serveras ett stycke svensk filmhistoria, kaffe och småkakor i kaféet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: