Granö Beckasin: Livet på en pinne

Text: Sofia Lundqvist

Västerbottniskt hantverk, mat och naturupplevelser på hög nivå. Escape åkte till den lilla inlandsbyn Granö för en annorlunda weekend.

Begreppet ”livet på en pinne” användes enligt Svenska akademins ordbok så tidigt som 1891 som en beskrivning av en ”spännande och skojig tillvaro som någon trivs utomordentligt väl med”. Den mer nutida innebörden kopplas till tamfågelns bekymmerslösa vardag med mat och sång dagarna i ända. Båda ringar in en vistelse på Granö Beckasin.

Här i Västerbottens inland, 2,5 mil från Vindeln, pryder hemsydda tygvimplar i pastellfärger altanen till den enkla stugan som tjänar som kafé, restaurang och reception på Granö Beckasin. Tar du av till vänster står tio hotell- och campingstugor på rad och nedanför dem finns förbannat plånboksvänliga tältplatser i anslutning till bryggorna vid älvkanten.

Svänger du istället av till höger kommer du till anläggningens stora trumfkort – fågelnästena. De är två stycken kojor med hotellstandard som hänger i träden, ut över den mäktiga Umeälven. Nästena välkomnade sina första gäster 2012 och är sedan dess oftast reserverade, se till att boka i god tid. De är riktigt fräscha med infällda takspotlights, rymliga badrum, stora takfönster och vackra trämöbler signerade Surolle (vars verk du för övrigt kommer att möta på Umeå Airport om du väljer att ta dig hit fågelvägen). Utsikten är svindlande och förstärker känslan av att hänga fritt i luften och när du går runt känner du hur golvet gungar under fötterna.

Inspirationen till nästena kommer från den framlidne Granöbon Jan-Erik Sjöblom. När han var liten fick han en beckasin av sin farbror som han gick och bar runt på den tills den började ruttna och han tvingades slänga den. Jan-Erik tyckte att det var ett sådant slöseri på en vacker fågel och bestämde sig där och då för att bli konservator. Under sitt liv hann han bevara närmare 30 000 djur och för att försäkra sig om att hans privata samling skulle bli kvar i bygden skänkte han den till Vindelns kommun för ett par år sedan. Samtidigt föddes idén om ett upplevelsecentrum.

Visionen är att bygga ett 1 500 kvadratmeter stort hus med formen av en beckasin som ska inhysa både fågelgalleri och restaurang. Modellen är klar, men det kommer att dröja innan planerna sjösättas. Närmast till hands ligger istället ett nytt hotell med 12 rum.

– Drömscenariot är att det ska stå klart nästa sommar, säger Christopher Storm, produktchef, och berättar också om framtidsplaner på bland annat en spaanläggning och ombyggnation av restaurangen.

– Men vi skyndar långsamt. När en tidigare gäst ringde och frågade om vi ville att han skulle tipsa White Guide om oss i våras avböjde jag tacksamt eftersom vi ännu inte har en fast anställd kock, fortsätter han och tillägger att det är hans fru, Ellinor Petterson Storm, som ska laga mat till oss ikväll.

Granö var förr en samisk mötesplats dit man kom för att handla skinn, kött och hantverk. Detta tillsammans med den västerbottniska timmertraditionen är något som avspeglas i aktivitetsutbudet. Här kan du åka timmerflotte på älven, delta i en örtvandring med den samiska läran som grund, baka mjukkaka i en traditionell bagarstuga, fiska, ta en roddtur med eka eller dra på älgsafari.

Även maten har lokal anknytning och minst 25 procent av det som serveras är kravmärkt. Ellinor, som arbetar som trädgårdsmästare när hon inte hoppar in i köket, hälsar oss med snälla ögon i den lilla restaurangstugan. Ett stockholmskt par i övre medelåldern och en familj från Singapore sitter redan vid varsitt bord. Det bekräftar vad Christopher berättat tidigare – att gästerna kommer från världens alla hörn.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: