Grek med extra allt

Text: Sofia Lundqvist

Leta upp ett slitet 50-talshotell. Släpp in en grekcypriotisk konstsamlare, några brasilianska inredningsdesigners och valfritt antal amerikanska konceptkonstnärer. Kasta in några snurriga attiraljer, säg ”återanvändning” och förbjud alla som kliver över tröskeln att använda uttrycket ”ljust och fräscht”. Vad händer? Ett besök på New Hotel i Aten ger svar.

Hotellets namn är perfekt. Inte bara för att New Hotel är relativt nytt, utan kanske mest för att konceptet är ett aldrig tidigare skådat sammelsurium av gammalt och nytt och lokalt och internationellt.

När Olympic Palace Hotel slog upp portarna i Aten år 1958 höjde knappt någon på ögonbrynen. Sedan dess har ingen brytt sig nämnvärt. Förrän nu.

New Hotel är den grekcypriotiske konstsamlaren Dakis Joannous skötebarn. Efter att ha plockat isär det gamla hotellet – bit för bit – gett interiören nya kläder utan att kassera en enda pryl och tagit hjälp av de brasilianska inredningsdesignerna Humberto och Fernando Campana har han förvandlat Olympic Palace Hotel till något… ja, verkligen nytt.

Lobbyväggarna är täckta med dekonstruerade stolar och skrivbord, de dovt belysta korridorerna är klädda med virke från gamla segelbåtar och den sprillans nya spa- och gymavdelningens signum är glittrande plast, som en hyllning till lokalens historia som disco. Rummen har i kontrast till det tossigt moderna dessutom en ton av grekisk kultur i form av gudabilder och den välkända symbolen; ögat.

Utformandet är en lek med strukturer, vinklar och färg och det slitna modeuttrycket ”ljust och fräscht” känns i sammanhanget som en svordom. Originalmöblemanget från det gamla hotellet har putsats upp och fungerar som levande konstverk. Den tvungna skaparlustan ger en smått surrealistisk men skön välkomnande känsla.

Till detta kan tilläggas att de 79 rummen och sviterna pyntas med kontemporära verk, inspirerade av souveniraffärer som utformats av de amerikanska konceptkonstnärerna Jenny Holzer and Laurie Anderson. Kulturer krockar och blir sams på varje våning.

Chocken slutar emellertid inte med interiören. I den glasväggade restaurangen serveras medelhavsinspirerad mat med tvist. Snärtiga sallader, iögonfallande desserter, organiska espressos, minihamburgare och Martinis med smak av blåbär och salvia är några exempel.

Och apropå menyer – här finns så klart också attribut som kuddmeny, rumsbetjäning 24 timmar om dygnet och WiFi. New Hotels medelmåttiga prisnivå och läget, 200 meter från Syntagma Square och endast 35 minuters bilfärd från flygplatsen, gör att vi härmed korar New Hotel till en av världens roligaste nykomlingar i hotellvärlden.

Bästa rummet: Takvåningssviten (Penthouse Suite) med egen balkong och en utsikt att döda för.

Adress: 16 Filellinon Street

Webb:
www.designhotels.com/new_hotel

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: