Ett hållbart bröllop, vad är det?

Foto Isabelle Hesselberg, 2Brides

Det kommer nog inte som en hemlighet att bröllop genererar en enorm mängd avfall. Hållbara bröllop blir allt vanligare och intresset att göra medvetna val ökar bland paren som gifter sig. Allt om Bröllop har pratat med bröllopskoordinatorn Karolina på Wahlman Weddings som riktar in sig på hållbara bröllop.


Vad är skillnaden mellan ett bröllop och ett hållbart bröllop skulle du säga?

– Ett hållbart bröllop skiljer sig inte från ett annat bröllop förutom att man tänker mer på hur miljön påverkas när det kommer till planeringen och inköpen, och försöker välja det som påverkar minst negativt.

AoB Emma Eriksson_webb

Foto Emma Eriksson.


Om man inte kan göra hela bröllopet hållbart, var ska man börja någonstanns?

– Om ni som brudpar bryr er om vår planet men inte har möjlighet att göra hela bröllopet hållbart är de

fem bästa tipsen
att dra ner på alla engångsartiklar, att återanvända samma dekor för olika skeden av bröllopet, att försöka minska på transporterna fram och tillbaka, samt att i största möjliga mån välja lokalproducerat och att arbeta med leverantörer som har ett hållbarhetstänk i arbetet. Det finns massor av butiker där man kan hyra eller köpa begangade klänningar och flertalet trycksaksdesigners arbetar aktivt för att vara klimatsmarta. Sedan finns jag som gärna guidar er till att göra rätt bland de oändliga alternativen där ute berättar Karolina.


Vad skulle du säga, Karolina, är den vanligaste missuppfattningen brudpar har om hållbara bröllop?

– En vanlig missuppfattning är att hållbara bröllop blir dyrare men sanningen är att de i slutändan brukar bli mer prisvärda då väldigt liten del av budgeten går åt till onödiga transporter och produkter som ändå kastas efteråt. Planerar man smart minskar avfallet som ska tas om hand efteråt, materialet som används kan komposteras och den största delen av all dekoren kan återgå till en hyrfirma eller så visar den sig vara något ni själva kan ha nytta av. Istället för att bara köra på kan det vara bra att stanna upp och tänka, Behöver vi verkligen det här för att kunna gifta oss?

Aob Maria Wideman 1_webbFoto
Maria Wideman

Karolina är utbildad bröllopsplanerare, designer och stylist. Hon guidar par under deras bröllopsplanering så de känner sig inspirerade, kan göra hållbara val, finna plats för skratt och kärlek samt skapa ett bröllop som är fullt av personliga inslag.

– Jag bryr mig verkligen om mina par och investerar allt i varje bröllop. Era livshistorier, vad ni älskar, vad som gör er upprymda och vad ert bröllop betyder för er ligger som inspiration för hela processen. I mina ögon är ett bröllop så mycket mer än en dag, det är början på ert livslånga äktenskap och förtjänar väl genomtänkt planering!”

Läs mer om Karolina på
MyWeddingPlanner.net

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: