Helsingfors – Skandinaviens nya stjärna

Text: Clara Lindh Bergendorff Foto: City of Helsinki Tourist and Convention Bureau

Restauranger poppar ner, designbutiker poppar upp, Helsingforsborna odlar gurkor mitt i stan. Gröna vindar blåser över det som tidigare betraktats som Skandinaviens gråaste huvudstad och designscenen som levt på 50-talets meriter sprudlar av nya modernistiska talanger. Just därför bör ni ta färjan över Östersjön.

2012 påstod Lonely Planet att Helsingfors var en av världens mest spännande destinationer. Detta förvånade kanske många. I alla fall de som inte varit i den finska huvudstaden som bara blir bättre och bättre ju äldre den blir. Förvandingen går blixtsnabbt. Ryktet att Helsingfors skulle vara grått och trist kanske stämde förr, men dagens Helsingfors, som fick sitt genombrott förra året då staden utsågs till designhuvudstad, bör inte missas.

För att förstå hur det kan komma sig att Helsingfors helt plötsligt listas som ett av världens mest spännande resmål och hur hela världen plötsligt recenserar deras restaurangpåhitt gäller det att gå några år tillbaka i tiden. Till den tidpunkt då staden presenterade sin vision om vad de skulle göra om de fick äran att motta titeln ”Design Capital of the World”.

– Låt oss investera i vår framtid, låt oss göra staden bättre och låt oss övertala politikerna att design spelar en nyckelroll i den visionen, sa Pekka Timonen, förvaltningschef för Helsingfors World Design Capital.

Sagt och gjort. Finländare är ett handlingskraftigt folk och med facit i hand kan värdlen konstatera att de gjorde precis vad de hade lovat, och lite till. År 2012 anordnades det fler än 400 event och besöksantalet som hade slagit rekord redan år 2011 steg ytterligare i antal.

Slaktarlokaler

Tolv månader av festliga events är en sak men designårets strålkastarljus resulterade även i självsäkerhet och framtidstro hos Helsingforsborna. I den expanderande storstaden pågår just nu långsiktiga satsningar på nya områden, nya förmågor och nya sätt att göra staden till en älskvärd turistdestination. Arbetet i Meatpacking District har dragit igång på riktigt och skörden kommer att bli en av sommarens roligaste kulinariska orter. I höstas öppnade de första restaurangerna med köttpackaradress men många av de kringliggande lokalerna har fortfarande mystiskt papper för fönsterna som skvallrar om att det snart kommer öppna en liten prylbutik eller kaffebar där.

Kellohalli som var första restaurang att öppna i området satte ribban för området och den sattes högt. Restaurangen huserar i en gammal slaktarlokal och originalkaklet sitter fortfarande kvar på de ruffiga väggarna. Kocken som rör i grytorna är en nykomling vid namn Antto Melasniemi och hans kokkonst och hans signaturingrediens – humor – har redan blivit världsberömd. För foodien blev han ett känt namn i och med den kringresande konceptrestaurangen HelYes!, en fusion mellan designgalleri och krog, som bland annat besökte Stockholm under år 2012. Antto har spelat en nyckelroll i att göra Helsingfors till en modern restaurangstad och skulle mycket väl kunna beskrivas som fader till ”koncepttänket” som idag präglar stadens hippa kök. Inne i centrum har han bland annat signerat krogar som Ateljé Finne och Kuurna, som bådar toppar listan över stadens populäraste.

Världens första pop down-restaurang

En annan ung kock som vält upp och ner på Helsingfors matkultur är Timo Lintsi Linnamäki. Hans restaurang Muru öppnade så sent som 2011 men har redan hamnat högst upp på Tripadvisor, blivit utsedd till Årets Restaurang av Finska Gastronomi Samfundet och så svår att få bord på att det gäller att vara ute månader i förväg. Hans senaste påhitt blev en jättesnackis över hela världen år 2012, med all rätt. Som första kock i världen lanserade han en ”pop down-restaurang”. Den nya termen innebar att en tillfällig restaurang, likt en pop up-restaurang, öppnar under jorden. Timos satsning huserade under en månads tid 180 meter ner i underjorden utanför Helsingfors. Här byggde Muru upp ett tillfälligt stjärnkök i en gruva upplyst av levande ljus. Det blev succé.

-Det finns ett finskt ord, ”talkoot”, som inte riktigt har någon motsvarighet på något annat språk. Ordet handlar om gemenskap och genomsyrar allting vi i Finland gör, säger Kari Korkman, initiativtagaren bakom eventet Design Week Helsinki och som var en av dem som hann besöka Muru.

Coola koncept kräver ofta just gränsöverskridande samarbeten. Pop down-restaurangen var i själva verket ett sammarbete mellan hissföretaget Kone, som använde gruvan som labb för att testa nya hissar under mark, själva gruvan, och som redan nämnt, restaurangen Muru. Drycken i glasen var till stor del signerad vodkan Finlandia och allt porslin kom från Ittala eller Arabia. Tillsammans gjorde de något unikt och nytt och det är mycket av vad dagens Helsingfors handlar om. Muru har idag en stationär restaurang i city, med mottot ”We are fun dining, not fine dining”.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: