Hembakat dessertbord till bröllopet

Av Jacqueline Rova Foto Linda Broström

Det finfina med bröllop är att trots traditioner eller trend så kan ni som brudpar utforma er bröllopsdag precis så som ni själva önskar. Det personliga och intima bröllopet är här för att stanna. Fler och fler brudpar väljer att skippa bröllopstårtan för att istället njuta av ett dessertbord och vill man inte välja kan man såklart ha både och.

Inför ett sommarbröllop med en lantlig och familjär känsla är det en perfekt tidpunkt att damma av mormors gamla recept och baka gamla klassiker till ett härligt dessertbord. Små äppel­kakor med egenplockade äpplen, fra­siga drömmar, minidonuts, delikata chokladbiskvier och glasstrutar med färska bär. Det behöver inte vara mer avancerat än så och det bästa vid bak­ning är att man får äta av smeten.

LindaB-bildbank-148_webb

Karin Wernström Bergman.

Vi frågade tårtmakaren Karin Wernström Bergman på Tårtbiten Stockholm, som skapar sina brudpars bröllopstårtor med glädje, kärlek och omtanke, hur man får bröllopstårtan och dessertbordet att klara av att stå ute i sommarvärmen.

– Be de som ansvarar för att duka upp ert dessertbord att se till så att bordet står i skuggan och att det plockas fram så nära inpå servering som möjligt. Bröllopstårtor som har smörkräm eller ma­rängsmörkräm bör stå i rumstemperatur 30-45 minuter före servering för då kommer sma­kerna fram och det blir lättare att skära. Praliner är inte att rekommendera då dom kommer att smälta i som­marvärmen men olika varia­tioner av småkakor eller mumsiga minipajer är helt rätt.


Vilket är ditt bästa tips till brud­paret?

– Om ni som brudpar ska bjuda på tårta till brudskålen är mitt råd en morotstårta med limefrosting. Super­gott och fräscht en sommardag. Då kan gästen mingla och dricka bubbel i lugn och ro, lite som ett mellanmål innan alla ska hitta sina platser inför middagen.

LindaB-bildbank-135_webb

Minidonuts

Bakas i en minidonutform och friteras alltså inte. Ca 40 st.

Du behöver:

2,5 dl vetemjöl

1,25 dl socker

1,25 tsk bakpulver

0,75 tsk salt

1, 25 dl mjölk med lite citron i alt filmjölk

1 ägg

1,5 msk smält smör alt smaklös olja t ex rapsolja

Gör så här:

Smörj formen med lite olja.

Sikta och blanda alla torra ingredienser i en skål.

Häll upp mjölken i en kopp och häll ner lite citron. Låt citronmjölken stå en stund.

Rör ner det smälta smöret/oljan, citronmjölken/filmjölken och ägget.

Smaksätt smeten med tex vanilj, citronzest eller kardemumma.

Fyllformen till hälften – använd gärna spritspåse så blir det mindre kladd.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 min i 220 grader.

Låt dina minidonuts svalna helt innan du dekorerat med glasyr, strössel eller smält choklad.

Minidonuts som är enkla att göra själv då de inte friteras. Dekorera i smaker och färger som ni gillar!

LindaB-bildbank-144_webb

Bröllopstårta fylld med marängsmörkräm, vaniljmousse och hallon. Klädd i sockerpasta. Biskvier med fyllning av hallonsmörkräm, botten av mandel och torkade hallon som textur. Doppa i mörk choklad och dekorera med ruby choklad och ätbar roséguld spray.


Här får ni fler tips till sommarbröllopet:


Bröllop utomhus? Läs mer HÄR!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: