Himmelriket i Göteborg

Text: Veronica Linarfve

En glaspool utanpå fasaden och en middag med panoramautsikt över staden. Nya Upper House i Göteborg försöker ta hotellvistelsen till nya höjder.

Det är på våning 19, 49 meter upp i luften som Göteborgs, eller för all del
Europas, nya attraktion hänger; Upper House glaspool. Känslan är svindlande men mest fascinerande när fötterna går på glastrappan och kroppen svävar ut i bassängen som hänger utanpå hotellbyggnaden. När bubblorna slutar och vattnet stillar sig kommer poolen till sin fulla rätt.

– Det finns något liknande i Las Vegas, men vår utomhuspool är annars rätt unik, säger hotellchef Nina Fors och sträcker på ryggen.

Hon förklarar att Upper house ska vara som ett värdshus, ett hotell i hotellet Gothia Towers. Nu är det inte just ”värdshus” som är den mest träffande beskrivningen av känslan i lobbyn, adjektiv som internationellt och stilrent känns mer passande.

– Med värdshuskänsla menar vi att gästen ska kunna bo bra, äta gott och känna sig omhändertagen, klargör Nina.

Värdshus eller världshus – Upper House ligger på våning 18 till 25 och på nittonde våningen ligger utöver den spektakulära poolen även ett av Göteborgs första hamam.

– Vi har eftersträvat att fusionera det traditionella hamamets inredning med västkusten, säger Marie Y. Nilsson som är spachef.

Ett exempel på denna mix är att den traditionella vita marmorbänken i hamamets mitt har bytts ut mot en svart granithäll. Men sedan då? När Escpae 360° är på plats vid premiären saknas fortfarande konsten på väggarna, känslan är stram, ljus och fräsch och den enda förnimmelsen av Turkiet är ett flämtande värmeljus i en snirklig ljushållare. Med andra ord finns här helt klart mer att jobba på för att konceptet ska kännas trovärdigt. Även behandlingarna kommer att må bra av att den unga personalen blir mer intrimmad.

På 25:e våningen, tillika byggnadens översta hittar jag emellertid någon som inte behöver trimmas: den fyrfaldige OS-medaljören i matlagning, kocken Krister Dahl som tillsammans med kökschef Måns Backlund serverar en sexrätters middag (eller 22-rätters om man nu ska räkna alla små konstverk som dyker upp mellan de större anrättningarna). Det är en fröjd att sitta vid de stora panoramafönstren och blicka ut över Göteborg samtidigt som servitören, iförd vita handskar, presenterar den ena spännande rätten efter den andra. Vad som står på menyn kan ingen säga i förväg, poängen är att anrättningarna bestäms utifrån dagens råvaror. Men var inte orolig, Krister och Måns vet vad de gör.

Rummen är stora och trevliga, känslan av New York påtaglig. Jaha, tänker du …? Ligger inte Upper House systerhotell med samma namn i Hongkong? Svar nej. Hotellen har inget gemensamt med sin namne utöver namnet och det faktum att idén till svenska Upper House föddes just där efter ett besök.

Så, vem kommer att trivas? Kan vi rekommendera detta för en weekend? Kanske. Mysigt är det i ärlighetens namn inte, vi har också sett inredningsstilen förr. Men vill du ha en cityweekend med avskalad New York-känsla och gillar att bada i pooler med superschysst utsikt och äta 22 smårätter är svaret ett rungande ja.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: