Hindersprövning? Så fungerar det

Går ni i tankarna om att gifta er och funderar på hur en hindersprövning egentligen fungerar? Vad ni behöver tänka på inför? Eller kanske vad det är prövningen faktiskt bevisar? Det ska vi ge svar på nu.

Text: Thérese Kihlander Foto: Colynary Media via Unsplash

Hindersprövningens syfte

Syftet med en hindersprövning är att klargöra att ni som brudpar har laglig rätt att ingå äktenskap i Sverige. Enligt svensk lag finns följande hinder om att gifta sig:

  • Ålder – om någon är under 18 år får ni inte gifta er.
  • Släktskap – om paret i fråga är nära släkt får man inte gifta sig med varandra.
  • Om någon av parterna redan är gift eller registrerad partner får man inte gifta sig.

Fenomenet hindersprövning ersatte år 1969 den så kallade lysningen, och har sedan dess varit ett lagkrav i Sverige för att två personer ska få ingå äktenskap. I Sverige är det Skatteverket som är utförande myndighet av hindersprövningen.

Utförare av hindersprövningen

I Sverige är det Skatteverket som är utförare av hindersprövningar. Processen tar olika lång tid beroende på om ni båda är skrivna i Sverige eller inte. Men förutsatt att ni båda är folkbokförda i Sverige så tar prövningen ungefär två veckor. För att göra en hindersprövning fyller ni som brudpar i en ansökan och försäkran, som nås via Skatteverkets webbplats. När ni fyllt i detta skickar ni sedan in underlaget till Skatteverket. När samtliga dokument är ifyllda och inskickade påbörjas själva prövningen. Beroende på hur er situation är kan ni även behöva skicka in dokument som styrker att ni får ingå äktenskap. Är ni osäkra är det bäst att kontakta Skatteverket direkt.

När själva prövningen är genomförd och godkänd får ni hem två dokument i brevlådan. Ett dokument som är själva intyget av hindersprövningen och en blankett som är vigselintyg vilket vigselförrättaren sen ska fylla i. Den godkända hindersprövningen är sedan giltig i 4 månader, så hinner ni inte gifta er under den tiden behöver en ny prövning bli gjord.

Processen tar olika lång tid beroende på om ni båda är folkbokförda i Sverige eller inte.

Att tänka på inför hindersprövningen

Det första man som brudpar behöver tänka på är tiden. Det tar ett tag att få en hindersprövning klar, vilket är bra att komma ihåg. Beroende på vilket typ av bröllop ni planerar inför kan det vara extra bra att hålla koll på tiden det tar att få klar prövningen. Ska ni ha ett spontant drop in-bröllop, ett bröllop utomlands eller en traditionell vigsel så är det givetvis olika hur pass ”snabbt” man önskar få prövningen klar, men det är ingenting som Skatteverket tar hänsyn till tyvärr. Så var med andra ord ute i god tid och planera så att det finns marginaler. Alternativet är nämligen inget juridiskt bindande äktenskap, då detta inte går att genomföra ensligt svensk lag utan en godkänd hindersprövning. På Skatteverkets hemsida kan ni läsa mer om alla regler som gäller.

Påminn er om att ta kontakt med anordnaren av vigseln i god tid, då dessa många gånger kan behöva dokumenten tidigt i processen.

Kom till sist ihåg detta:

  • Det kan ta lång tid att få hindersprövningen godkänd, så var ute i god tid.
  • Se till att vigselförrättaren fyller i blanketten om vigselintyg efter vigseln. Blanketten får ni hemskickad tillsammans med godkänd hindersprövning. Kontakta vigselförrättaren i god tid.
  • En godkänd hindersprövning är giltig i som längst fyra månader, efter detta behöver ni ansöka om en ny prövning.
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: