Höj pulsen tillsammans

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Foto: Mike Myers, Antigua and Barbuda Tourism Authority & Ofelas Text: Karolina Arenhäll

En veckas all inclusive i Turkiet kan visserligen vara ruskigt skönt men vill ni ta såväl er själva som er relation till nya höjder slår vi ett slag för den aktiva resan. Om det sedan blir surfing, bergsbestigning eller äventyr på hästryggen lämnar vi upp till er att bestämma. Här är fem inspirerande destinationer.

Afrika framför era fötter

Att se solen gå upp alldeles blodröd över Tanzanias savanner är en upplevelse alla borde unna sig. Känner ni att en klassisk safari blir aningen för simpelt och söker en utmaning som kan vara lika fysiskt som psykiskt påfrestande kan en bestigning av Kilimanjaro vara något för er. Afrikas högsta berg sträcker sig 5 895 meter över havet och tillhör en av få platser i världen där man på väldigt kort tid kan ta sig så pass högt.


– Rent krasst kan det vara så att en elitidrottare har svårare med hög höjd än en soffpotatis. Är man förberedd på att det kan bli ganska tufft, och att det kan kännas tungt i huvud och kropp, har trots allt de flesta bra förutsättningar att klara av att nå toppen. Det handlar i viss mån om att bita ihop på slutet, men självklart bara till en viss gräns så att det inte blir farligt, säger Håkan Tranér på Äventyrsresor som själv bestigit Kilimanjaro.

Själva bestigningen kräver ingen professionell klätterutrustning utan består av vandring i fantastiska, ständigt skiftande miljöer och med utsikt över Kilimanjaro Nationalpark. Väl ingångna vandringskängor och varma kläder är en grundförutsättning. Luras inte av värmen nere på savannen, uppe på 5 000 meters höjd ligger snön året runt och den syrefattiga luften är allt annat än varm. Bestigningen tar omkring sju dagar för att kroppen ska hinna vänja sig vid höjdskillnaderna. Sista etappen startar innan soluppgång för att garantera en utsikt ni aldrig kommer att glömma. När de första strålarna letar sig upp över horisonten och Afrika ligger för era fötter kommer ni garanterat känna att de senaste dagarnas vedermödor har varit värda allt.

Norra Europas Hawaii

Något otippat bjuder vårt södra grannland på utmärkt surf och sköna stränder. Perfekt eftersom det bara är att packa bilen och bränna över bron. De flesta (och de bästa) surfställena ligger på Jyllands blåsiga västkust. En favorit är det lilla fiskeläget Klitmøller, eller ”Norra Europas Hawaii” som det också kallas. Hit kommer människor från hela världen för att ta del av Atlantvågorna som blåser in ifrån Island och Färöarna. Mest känt är Klitmøller för sin vindsurfning men även brädsurfningen har en självklar plats längs den kritvita stranden. Ta antingen med er egna brädor eller hyr på plats. Känner ni att ni behöver slipa lite på tekniken finns det möjlighet att ta en lektion eller två. Ett perfekt sätt att utvecklas tillsammans.

Vill ni ta en paus ifrån vattensporterna sträcker Danmarks största viltreservat ut sig från Klitmøller hela vägen till Hanstholm. Gå längs med sjöar, dynhedar och barrträdsodlingar och spana efter uttrar vid Klitmøller å. Lockar fornlämningar och täta lövskogar mer går flera vandringsleder vid Nystrup Klitplantage.

Kvällstid erbjuder Klitmøller trots sin ringa storlek flera restauranger och kaféer. Unna er något riktigt smarrigt till återhämtning och strosa sedan runt bland kullerstenar och de charmiga hus som står kvar sedan sjöfartens storhetstid. Gå sedan och lägg er i tid för att nästa morgon pricka in det första vågrbrytet med soluppgången.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: