Hon ger klänningar en andra chans

Foto: Lina Eidenberg Adamo Text: Anna Fürst

Sveriges vintageprinsessa Elsa Billgren vurmar för brudklänningar. Vi träffade Elsa i hennes studio i Stockholm för att prata om vintagepassioner och om alla klänningar som hon samlar på.

Elsa Billgren köpte sin allra första brudklänning när hon själv skulle gifta sig för tre år sedan.

– Det blev början till mitt samlande, säger Elsa och ler.

Och det som började som ett intresse är idag en del i Elsas vintagebusiness. Vem som helst kan nu hyra en brudklänning av henne.

– Jag ser det lite som att jag räddar brudklänningarna. Att jag ger dem en andra chans att få stoltsera på en brud vid ett så högtidligt tillfälle som ett bröllop, säger hon.

Det generella intresset för second hand har funnits hos Elsa länge. Hon vurmar för allt som har med vintage att göra och har väl egentligen blivit något av en vintageprinsessa för hela svenska folket.

Vad hade du själv på dig när du gifte dig?

– Vi gifte oss i Stadshuset och då hade jag en vit 50-tals klänning med tyll, svarta pumps från Christian Lacrois och så bar jag en svart liten jacka över axlarna. Men det är ju så typiskt mig att glömma brudbuketten! Som tur var, så hade några av mina vänner tagit med handplockade blommor från en trädgård till mig. Och det blev alldeles underbart vackert med en spretig bukett av förgät-mig-ej, rosor och körsbärsblommor på grenar.

Ska du handla vintage så kan det vara klokt att kolla igenom plagget och leta efter fläckar, tipsar Elsa.

– Just rostfläckar och strykjärnsbrännmärken ska man akta sig lite för, de går i stort sett inte att få bort. Lukt kan också vara svårt. Man kan egentligen inte veta hur länge lukten sitter i plagget. Mitt bästa tips är att vädra kläderna. För att få en klänning snygg kan man också fylla badkaret med hett vatten och bara låta klänningen hänga i badrummet i den varma ångan.

Hela reportaget om Elsa Billgren kan du läsa i Allt om Bröllop nummer 2 för 2013, tidningen går att beställa
här.

logo_black-new_300


KÖP SENAST


E N


UMRET


AV ALLT OM BRÖLLOP HÄR!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: