10 tidlösa tips på förlovningsring

Förlovningsring på fingret

En sak är säker – när det kommer till förlovningsring är alternativen hur många som helst! Här bjuder vi på tips och inspiration!

Text: Redaktionen Foto: Getty Images (banner), Latta Pictures / Unsplash och annonsörer

Så fort du sett en förlovningsring du gillar hittar du tre nya

Vilken ska du välja?

Det kan kännas som en hopplös uppgift att hitta den enda ringen som för alltid kommer att symbolisera din största kärlek. Men det finns några enkla knep och en del att tänka på som gör ringjakten och valet lättare.

Med den här guiden slipper du undra om du har köpt den perfekta förlovningsringen. Du vill ju så klart ha en partner som stolt viftar med handen (med ett stort leende) när ringen ska visas upp.

I den här artikeln får du en bra översikt över:

  • Olika ädelmetaller
  • Rätt form och storlek
  • Olika typer av ädelstenar och diamanter
  • Infattningar
  • Priser för förlovningsring

Nyförlovat par där kvinnan stolt visar fram sin förlovningsring medan hon sitter på ryggen på sin fästman.

Foto: Nathan Mullet/Unsplash

Det här är en spännande tid. Att förbereda sig för att fria är en härlig och känsloladdad grej.

Det är viktigt att välja rätt!

Förlovningsringen brukar komma med en rejäl prislapp; med andra ord är det viktigt att du väljer rätt ring.

Innan vi dyker ner i förlovningsringarnas värld – Stort grattis! Du står inför ett av dom mest betydelsefulla och minnesvärda ögonblicken i ditt liv. Må ögonblicket bli magiskt!

Nu till den stora frågan: Hur väljer man rätt förlovningsring?

Läs gärna också om allt du behöver veta när du väljer vigselring.

1. Vilken typ av ädelmetall ska förlovningsringen vara i?

Guld

24 karat guld är 100% guld. Men 100% guld är också en mycket mjuk metall som lätt kan böjas, skadas och repas, och stenen kan lätt ramla av, enligt Edward Ferris, ägare till den välrenommerade smyckesbutiken Burrells.

Med andra ord: 24 karat guld är inte optimalt i en förlovningsring som kommer att vara med dagligen på fingret.

Allt guld under 24 karat blandas med andra metaller som till exempel platina, silver eller koppar. Det vanligaste guldet i en förlovningsring är 10-18 karats guld, där 10 karats guld har längst ”hållbarhet”. Observera att allt under 18 karat betyder mindre än 50% guld i ringen.

Vitt guld är hårdare än gult och passar utmärkt till ringar som ska användas dagligen och som ska ha stora stenar. Om du väljer vitt guld, notera att vitguld är rodiumpläterat. Det är en beläggning som kan slitas ut med tiden, och det är därför rekommenderat att lägga på en ny rodiumbeläggning en gång om året för att skydda guldet och behålla den kalla färgen.

Platina

Platina är den hårdaste ädelmetallen. Det ger metallen en lång livslängd utan repor och skador, och den starka kalla färgen består. Enligt Ferris kan platina hålla stora stenar längre än en livstid, även vid daglig användning.

Tips: Fråga efter ringar där infattningen, alltså själva kronan som håller den stora stenen, är gjord av platina medan resten av ringen är gjord av vitguld. En hel ring i platina kommer att kosta en hel del mer än en ring i vitt guld, men har du en infattning i platina kan du vara säker på att stenen sitter på plats resten av livet.

Silver

Silver är ofta efterfrågat då det är i den lägre prisklassen, men silver är också en mycket mjuk ädelmetall. Daglig användning av en silverring med stora ädelstenar innebär en risk att stenen kan ramla av.

2. Hur väljer man förlovningsring som passar handen?

Olika ringar passar olika fingrar.

En elegant ring är vacker på alla fingrar, men enligt Edward Ferris finns det några estetiska riktlinjer som är bra att känna till när man är osäker på vilken ring som passar bäst.

På ett långt finger blir en avlång form på ädelstenen (i fingrets riktning) vacker:

Avlånga former:

  • Baguette
  • Smaragd
  • Droppformad
  • Navett
  • Päronformad
  • Oval
  • Halo

En rund eller fyrkantig ädelsten passar för korta fingrar.

Runda och fyrkantiga former

  • Prinsessa
  • Hjärtformad
  • Rund
  • Radiant
  • Asscher
  • Kuddformad
  • Flerstensring

Än viktigare än tips om vilken typ av ring som passar olika typer av fingrar är personlighet. Personligheten spelar en stor roll i valet av förlovningsring. Vissa föredrar det enkla och minimalistiska, medan andra föredrar en större statement-ring.

Tips: Många leverantörer erbjuder bra garantier. Du har bland annat 30 dagars öppet köp hos Hallbergs guld. Detta gör att ni båda kan gå tillbaka till butiken efter frieriet och byta ringen till den perfekta förlovningsringen. ♥

3. Hur väljer man rätt ädelsten till förlovningsringen?

Frågar du en juvelerare kommer du med största sannolikhet få höra att hårdhet är viktigast när det kommer till ädelstenar i förlovningsringen. Detta påverkar slitstyrkan.

Den hårdaste stenen vi har är diamanten, men ädelstenarna safir och rubin kan vara med dagligen utan problem, enligt Edward Ferris.

Detta betyder inte att andra ädelstenar inte är ett alternativ.

Smaragder har blivit populära och eftertraktade dom senaste åren, men smaragden är en ömtåligare och mjukare ädelsten. Väljer du en smaragd är det därför viktigt att välja en ädelmetall och en ringdesign som skyddar ädelstenen väl.

(Obs: Ädelstenen «smaragd» och diamantformen «smaragd» är två olika saker. Smaragden är en grön ädelsten, medan den smaragdformade diamanten är en avlång diamant).

4. Vilken diamantform ska jag välja? 

Om du vet vilken form din partner föredrar blir det snabbt mycket lättare att hitta rätt förlovningsring.

I artikeln säger produktchefen på Thune, Anne Skjefstad, att dom mest populära diamantformerna är briljantslipade (rund) och prinsesslipade (fyrkantiga).

Vilken form du än väljer så är kvaliteten på slipningen viktig, oavsett form. Det är kvaliteten på slipningen som säkerställer att spridningen av ljuset som kommer in i diamanten skapar glänsande glitter när ljuset bryter igenom.

Enligt Edward Ferris kommer sämre slipkvalitet att göra att stenen tappar en del av ljusspridningen, men en diamant med sämre slipkvalitet kan innebära en mycket större diamant – vilket kanske kan ha betydelse när du friar. 🙂

Varje diamantslipning ligger i olika prisklasser.

Diamanter är ingen prisvärd ädelsten oavsett skärning. Ändå är smaragd, asscher, päron och nav lägre i pris än briljant/rund, som är dyrast.

Innan du börjar titta på ringar ta en titt på Pinterest och bli inspirerad.

5. Hur ska infattningen av ädelstenen se ut?

Hur stenen är infattad är viktigare än dom flesta tror. Detta påverkar både tillgången till det ljus som får diamanten att gnistra, och då ringen vid ett senare tillfälle kan behöva anpassad till fingerstorleken.

Det vanligaste är att man fäster diamanten med en kronhylsa. Detta gör att mycket ljus kommer in.

Rörhylsa och lådhylsa är ringar där ädelmetallen går runt hela stenen. Det begränsar ljuset lite, men är definitivt vackra bågar som passar utmärkt om du föredrar smaragder.

Pavéringar har mindre stenar nära varandra. Denna infattning har ofta ett bättre pris om du vill ha ett stort mittstycke på ringen, men budgeten inte är tillräcklig för en stor diamant.

Kanalhylsa är en hylsa där stenarna sitter på rad, som i en kanal, antingen upptill, runt halva ringen eller runt hela. Denna infattning på ringar är mest känt som infattning för en allians; en ring som ofta ges utan frieri, utan som en löftesring. Kanalinfattningen har, enligt Anne Skjefstad på Thune, blivit mer och mer populär.

Alla infattningar går att kombinera för att ge ringen en egen särprägel och en populär kombination är en kanal insatt på sidorna om en stor diamant i en krona upptill.

Bridal Eternity Positano diamantring

Kombinerad ram

Diamantring ”Bridal Eternity Positano” 0,55, 0,75 och 0,95 CT från Thune.

6. Hur hittar man rätt ringstorlek?

Anne-Lise Sundt är utbildad guldsmed och har egen verkstad på Grünerløkka i Oslo. Enligt henne är det klokt att mäta en ring din partner redan har och använder.

Mät en ring som du vet används på höger hand. Är du osäker på vilken hand och finger som förlovningsringen ska sitta på?

– Mät diametern på ringen med en linjal eller ett måttband. Man kan också höra av sig till en av partnerns bästa vänner och på så sätt få ringstorleken utan att avslöja sig själv, säger Anne-Lise.

Om din partner normalt inte bär smycken har hon ett annat tips:

– Mät fingret med en tråd när partnern sover. Gör detta gärna flera gånger så är du säker på att det stämmer. Om din partner sover tungt blir det här inga problem, säger Anne-Lise och skrattar.

3 andra smarta tips från Your Wedding :

  1. Köp en rejäl tvål och tryck in en ring som din partner använder (på höger ringfinger) i tvålen så att du får ett avtryck. Ta tvålen till en juvelerare och ta reda på storleken.
  2. Prova ringen själv. Ja det stämmer. Du kommer med största sannolikhet inte att kunna få på dig ringen utan sätt på den så långt du kan, ta en bild på fingret med ringen på, skicka bilden till dig själv, gå till en butiken och prova ut en ring som går till exakt samma punkt på ditt finger. Voila! Där har du ringstorleken.
  3. Placera ringen på ett papper och skissa insidan av ringen med en blyertspenna. Undvik att använda bläck så att du inte lämnar ett märke i ringen. Kom ihåg att vara mycket försiktig med pennan här.

Skulle det vara så att du som läser detta är personen som väntar på den stora frågan från din partner: gör det enkelt för din respektive att lista ut ringstorleken. Ta reda på din ringstorlek och berätta för din bästa vän, din blivande svärmor eller din mamma – eller alla tre – så gör du det enkelt när din partner ringer runt och frågar om någon känner till din ringstorlek.

7. Hur kommer förlovningsring att passa ihop med vigselringen?

Vissa väljer att ta av förlovningsringen när vigselringen är på plats. Andra ser till att vigselringen matchar förlovningsringen, så att båda ringarna kan användas tillsammans.

Vid köp av vigselringar kan det vara en idé att gå till samma juvelerare som sålde eller tillverkade förlovningsringen. På så sätt kan du göra vigselringar som matchar förlovningsringen perfekt.

Väljer du t.ex. en förlovningsring med en stor eller avlång ädelsten, kan det innebära att vigselringen måste ha en form som går runt ädelstenen. Ta därför reda på hur vigselringen kommer att passa den förlovningsring du väljer, och be att få se alternativ. Detta kan påverka ditt beslut.

Tänk också igenom metallen du väljer på förlovningsringen. Samma metall bör finnas i vigselringen om förlovningsringen och vigselringen ska användas tillsammans. Två olika färger av guld är givetvis möjliga att välja, men vill du ha traditionella vigselringar i gult guld kommer hårdheten hos en platinaförlovningsring att slita hårt på den mjukare ädelmetallen i gult guld, eller på rodiumpläteringen på vitt guld, enligt juveleraren Edward Ferris.

Förlovningsring och vigselring tillsammans

Förlovningsring och vigselring i set

”Bridal Eternity Venice 0.98 CT” och vigselring ”Full Eternity Venice” i ett set från Thune.

8. Se till att diamanten du köper är certifierad

Ett diamantcertifikat innebär att diamanten har varit i ett laboratorium där diamantens färg, klarhet, slipning, karat och vikt har mätts. Detta är det säkraste köpet när det kommer till diamanter, och alla välrenommerade återförsäljare har certifikat på sina diamanter.

En förlovningsring är för många ett av dom dyraste köpen man gör, och ett certifikat är en bekräftelse på att du får vad du betalar för. Det är också viktigt att ha ett intyg när det gäller att försäkra förlovningsringen.

9. Vad kostar en förlovningsring?

Det finns många myter om hur mycket en förlovningsring ska eller bör kosta.

Ingen av dem stämmer.

Allt beror på vem du ska fria till, vad han eller hon gillar och vilken budget du har. Val av ring och pris är ett personligt val och helt upp till dig.

Det finns många faktorer som påverkar priset på en förlovningsring:

  • Typ av ädelsten
  • Typ av ädelmetall
  • Storlek
  • Vikt
  • Karat
  • Färg
  • Klarhet
  • Skärning

Typen av ädelsten och storleken på stenen har stor betydelse för priset.

En förlovningsring är en ring som symboliserar ditt livs största kärlek. Det är en ring som ni båda kommer att ha med er i många, många år, som kommer att påminna er om sekunden ni sa dom magiska orden för evigt och alltid.

* Att köpa en förlovningsring från en pålitlig återförsäljare är definitivt det vanligaste och det som rekommenderas, men allt fler köper även begagnade ringar hos t.ex. Finn.no då priset ofta blir lägre, ibland till och med halverat. Se då till att den begagnade diamantringen är certifierad, och att du får certifikatet. Ta den gärna till en professionell juvelerare och visa upp certifikatet för att vara säker på att certifikatet tillhör just din diamantring. När du köper en begagnad diamantring kan du enkelt rengöra den så att den är så god som ny – du kan till och med gravera den för att göra den personlig. Det är inget fel med återanvändning, inte ens när det kommer till förlovningsringar.

10. Jämför alltid butiker och juvelerare

Det är lätt att bli förförd av bra säljare, speciellt om du är på ett kärleksfullt och glatt humör i ditt letande efter den perfekta förlovningsringen.

Men gör inte ett impulsköp.

Att köpa en förlovningsring är ett stort beslut och du måste vara 100% säker för god sinnesro. Var inte rädd för att säljaren som lagt mycket tid på att visa olika ringar blir besviken.

Vi rekommenderar definitivt att du tar tid på dig och kollar vilka typer av ringar och priser olika butiker och juvelerare kan erbjuda. Och när du verkligen känner att du hittat ringen som säger ”Ja!”, sov på saken innan du bestämmer dig.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: