Beräkna hur mycket dryck det går åt till fest

Beräkna dryck till fest

Såhär kan du tänka kring drycken på bröllopsfesten. Vi förklarar hur du kan beräkna dryck till fest och har samlat alla stora frågor kring öppen bar, vin till självkostnadspris och mer.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Beräkna dryck till fest

Hur generösa ni vill vara med alkoholen på festen kan vara en knivig fråga. Det brukar vara kutym att bjuda på all dryck till maten, men därefter kan ni själva välja hur ni vill göra. Allra viktigast är att tydligt förmedla till gästerna i bröllopsinbjudan vad de har att vänta sig.

Oberoende vilket, behöver du fortfarande beräkna hur mycket dryck du behöver till festen.

Öppen bar på bröllopsfesten

Om ni i er inbjudan anger ”fri bar” eller ”öppen bar” så uppmanar ni gästerna att lämna plånboken hemma eftersom ni står för allt. Detta alternativ passar er med stor budget då detta kan bli en stor budgetpost om ni har törstiga gäster.

Har ni bokat en lokal där ni tar med alkoholen själva så kan ni styra detta vid inköpet, men om ni har festen på en restaurang kanske ni måste bestämma en gräns i förväg med personalen.

Beräkna dryck

Beräkna dryck till fest

Såhär mycket dryck går det åt per person

  • Brudskålen: 1 glas champagne eller mousserande
  • Förrätten: 1 glas vin
  • Huvudrätten: 2 glas vin
  • Dessert: 1 mindre glas dessertvin
  • Kaffe och tårta: Eventuellt avec

Bar till självkostnadspris

Detta är en god medelväg för er som vill bjuda på allt men inte riktigt har råd. Ni tar en symbolisk summa motsvarande inköpspriset för all dryck, exempelvis en tjugolapp för ett glas vin eller en drink.

På så sätt slipper ni också gäster som beställer en drink, tar en klunk och sedan ställer ifrån sig den för att sedan hämta en ny i baren.

Längre ner kan du se hur du kan beräkna dryck till festen.

Betalbar på festen

Blir det för mycket att betala för all dryck till gästerna på festen så skriver ni ’betalbar’ i inbjudan. Då får gästerna bekosta sina egna drinkar i restaurangens bar.

Fördelen är att ni slipper den utgiften och kanske dricker också gästerna lite mindre. Nackdelen kan vara att vissa gäster kan uppfatta det som lite snålt. Genom att berätta vad som gäller i förväg är gästerna förberedda och hunnit komma över eventuellt missnöje.

Alkoholfri dryck på fest

Det finns de som av olika anledningar inte vill eller kan dricka alkohol. Se till att även finns god dryck till dem under middag och fest.

Idag finns det massor av alkoholfria alternativ på marknaden, så skapa en intressant meny och låt inte det alkoholfria bara vara cola och mineralvatten.

Beräkna dryck till bröllopsfesten

Så här många glas får du ut på en flaska vin (75 cl):

  • Champagne/mousserande vin: ca 8 glas
  • Vitt vin: ca 6 glas
  • Rött vin: ca 5 glas
  • Avec: ca 18 glas
  • Vin bag-in-box (3 liter): 20 glas

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: