Funderar du på att hyra brudklänning? Så här fungerar det

Du behöver verkligen inte köpa en brudklänning, som du ju ändå bara bär en dag och sedan hänger i garderoben. Är du nyfiken på att veta hur du ska gå tillväga för att hyra klänning till den stora dagen? Här berättar två experter om hur det fungerar och vad det kostar.

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Canva & Unsplash

De senaste åren har det blivit mer populärt och framför allt lättare att hyra kläder, både här hemma i Sverige och internationellt. För hur genialt är det inte att kunna se helt fantastisk ut, men ändå inte behöva fylla den redan fulla garderoben med ytterligare plagg? Det går att hyra allt från blusar och kostymer till klänningar och skor, för alla möjliga tillfällen. Både till vardags och fest.

När det kommer till att hyra bröllopsklänning finns det dock inte så många svenska aktörer, men det finns ändå några pärlor att kika in!

Undrar du hur det går till att hyra brudklänning till bröllopet? Och inte minst vad det kostar, och vad bör du tänka på innan du gör det? Här berättar två experter i branschen.

Fördelen med att hyra brudklänning

Ann Selda Brudesalong i Norge har varit igång i snart 30 år, och sysslar med både försäljning och uthyrning av bröllopsklänningar och balklänningar.

När brudar kommer till salongen får de först frågan om de vill köpa eller hyra en brudklänning. Salongen undersöker sedan vilka klänningar som redan är bokade och vilka som finns tillgängliga till bröllopsdagen.

– Fördelen med att hyra bröllopsklänning är att du bara lämnar tillbaka den och slipper att tvätta – vi sköter allt. Det kostar snabbt mycket för kemtvätt och liknande, så många tycker att det är okej att göra något annat för pengarna man sparar på detta, säger Lisbeth Borge Karlsen, ägare av Ann Selda Brudesalong.

Hon säger att det är mycket jobb för salongen att hyra ut brudklänningar, eftersom klänningar behöver lagning och ska hållas rena och snygga.

Vad ska du tänka på när du hyr en bröllopsklänning?

– Ta reda på vad som ingår i priset, så slipper du överraskningar!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Så mycket kostar det att hyra brudklänning

Hos Ann Selda Brudsalong kostar det från 2 000 kronor att hyra de enklaste bröllopsklänningarna. De flesta klänningar ligger på mellan 5 000 och 7 000 kronor.

– I priset ingår sömnad och anpassning av klänningen, tvätt före och efter och en underklänning till klänningen.

Vad händer om man har otur och något händer med brudklänningen man har hyrt av er?

– Ingenting. Jag brukar förklara vad man kan göra med fläckar om man spiller på klänningen. Om du har haft oturen att få cigarett- eller brännmärken på klänningen är du skyldig att ersätta den. Annars ingår detta i priset.

Allt vanligare att hyra en klänning till sin bröllopsdag

På Ann Selda Bröllopssalong väljer så många som 60 procent att hyra en bröllopsklänning istället för att köpa en ny.

Vad kan det bero på?

– Många brudar vill verkligen äga sin klänning och inte ha en som någon annan har använt tidigare. Andra bryr sig inte om klänningen är begagnad och från en tidigare säsong.

När det kommer till stilarna på bröllopsklänningarna de hyr ut så är det allt från de enklaste klänningarna till de med stora kjolar och långa släp.

Hyra brudklänningar.

Mer miljövänligt och hållbart att hyra bröllopsklänning

– En fördel du får av att hyra är såklart kostnaden. Köper du en ny brudklänning kan det kosta mycket. På ett bröllop är det mycket som är dyrt, så att hyra brudklänningen kan vara ett sätt att spara lite pengar, säger Axel Hellström, marknadschef på Hygglo.no.

Hygglo är en uthyrningstjänst som startades 2016 med det enkla mottot ”saker ska användas”. Tjänsten finns i både Sverige, Norge och Finland.

Vill du hyra en bröllopsklänning från Hygglo så tittar du igenom utbudet för att hitta de bröllopsklänningar du är intresserad av. Sedan skickar du in en hyresförfrågan för de dagar du vill hyra bröllopsklänningen. Detta görs genom ett konto du skapar på Hygglo med BankID. I hyresförfrågan pratar ni och uthyraren tillsammans i en chatt. Här kommer man överens om detaljer kring hämtning och leverans, samt att man kan ställa frågor om brudklänningen, förklarar Hellström.

– När uthyraren har godkänt begäran betalar du för att slutföra bokningen.

Att hyra en brudklänning genom uthyrningstjänsten kostar i snitt 800 kronor för en dag eller 2 000 kronor för en vecka.

– En annan tydlig fördel med att hyra är att det gör bröllopet mer miljövänligt då det är mer resurseffektivt, fortsätter han.

Vad ska man tänka på innan man ska hyra bröllopsklänning?

– Det viktigaste att tänka på är om du ska hyra klänningen en kortare period istället för bara en dag. Vi rekommenderar detta då du slipper krånglet med att hämta och leverera brudklänningen nära inpå bröllopet. Det finns mycket att tänka på under ett bröllop, så brudklänningen ska inte vara ett stressmoment!

Finns det några nackdelar?

– Vissa vill ha sin brudklänning som ett fysiskt minne efter bröllopet. Det är så klart något man inte får om man hyr den. Men du har ju alltid kvar bilderna.

Här kan du hyra bröllopsklänning från:

Brudspecialisten i Örebro.

Bröllopscenter i Göteborg.

Hygglo.se startade upp 2016 och är en tjänst för uthyrning mellan privatpersoner. Här kan du bland annat hyra en brudklänning.

Stiliga Högtidskläder i Malmö hyr ut kostym, frack, smoking och mycket annat till män.

Känner du till någon som borde vara med på listan? Skicka oss gärna ett mail!

11 mest lästa saker om bröllopsklänningar
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: