Hyra kostym för brudgum – så gör du

Det bör du tänka på när du ska hyra kostym för brudgum

Allt fler väljer att hyra kostym eller annan stilig klädsel som smoking eller frack till brudgummen istället för att köpa. Men hur fungerar det, var kan man hyra och vad kostar det egentligen?

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Canva/Unsplash

Om det är en dag i livet som du verkligen borde skina, så är det på din bröllopsdag. Då kanske den gamla konfirmationskostymen inte längre håller.

Kanske har du varit på ett bröllop där brudgummen såg riktigt cool ut, eller har en liten dröm om att känna dig som James Bond – eller en ung, stilig och tjusig prins Charles för den delen.

Men varför köpa en svindyr kostym till bröllopet som du kanske bara använder ett fåtal gånger, när du lika gärna kan hyra en jättefin kostym som får dig som brudgum att känna dig som en stjärna?

Enkelt och bekvämt att hyra kostym till brudgum

House of Singles i Bergen hyr ut kläder till bland annat brudgummar.

Dom har också sålt högtidskläder i över 25 år. Dom senaste åren har dom dock upplevt en kraftig prisuppgång på sina produkter.

– Vi jobbar i lyxsegmentet med mycket bröllop och många inbjudna gäster bävade inför att behöva betala upp till 10 000 kronor för en komplett smoking. Samma sak med accessoarer till bröllopskostymen, säger Roald Olsbø på House of Singles.

– Vi började prova om vi kunde erbjuda outfits och plagg som sällan används – så som västar, specialskjortor, smoking, lackskor, jacketter och frack att hyra. Det fungerade bra, fortsätter han.

Dom tog ett pris som ligger runt 20-30 procent av värdet på outfiten, inklusive gratis anpassning och tvätt efteråt. Intresset ökade innan corona-pandemin satte stopp för festligheterna. Uthyrningen 2019 uppgick till cirka 350 000 NOK i den lilla butiken i Bergen.

Flera fördelar med att hyra en kostym

Hyra kostym för brudgum

Det er viktigt med en snygg kostym som får dig att känna dig fin på bröllopsdagen. Foto: Javier Reyes via Unsplash

– Vår upplevelse är att våra kunder upplevde uthyrningen som enkel och bekväm. Vi hade till och med kunder från UD som regelbundet hyrde till slottsbaler och liknande.

– Vi har alltid skräddare tillgängliga hos oss som justerar och anpassar klädseln allt eftersom. Det blir en del jobb med detta så klart, men kundens tröskel för att kunna välja en fin, komplett och perfekt outfit är lägre och ingen får lämna oss förrän vi har kontrollerat att alla detaljer sitter perfekt.

När plaggen har varit hyrda cirka tre till fyra gånger säljer vi dom vidare till körer och studentföreningar till ett rimligt pris.

Var kan man hyra kostym till brudgum?

Nedan hittar du ett gäng butiker från hela landet där du kan hyra en kostym till ditt bröllop. Ställena hyr ofta ut outfits åt brudgummen – men om även bruden hittar sin klänning här kan det innebära rabatt.

Östermalms frack och smoking

I hjärtat på Östermalm kan du bland annat hyra smoking av hög kvalitet och italiensk produktion. Här kan du också hitta riktigt lyxiga detaljer.

Att hyra kavaj, byxa, skjorta, gördel fluga, manschettknappar, siden näsduk, fluga, sidenhängslen och skor kostar 2950 kr.

I butiken finns även kostym, frack och jaquette.

Uthyrning av kläder till brudgum

Det kan vara klokt att hyra kostymen och hellre köpa tidlösa tillbehör som du kan använda vid fler tillfällen. Foto: Hardini Lestari via Unsplash

Remans i Göteborg

Remans har ett brett utbud av herrkläder att båda hyra. Alldeles bredvid hittar du dessutom dambutiken.

Här kan du hyra frack, smoking, frackcoat, jaquette, svart kostym, näbbskläder, lackskor och andra tillbehör.

Stiliga högtidskläder i Malmö

Här kan du hyra finkläder i olika prisklasser och ett brett utbud gör att du här kan hitta kläder för alla passformer. Butiken har funnits i över 40 år och har lång erfarenhet av att prova ut den bästa kostymen.

Kostymerna kommer från bland annat Cavaliere, Wilvorst Turo Tailor. I anslutning till butiken finns både skrädderi och kemtvätt.

Mäster Arnes i Uppsala

Uthyrning av frack, smoking och kostym. Frackpaket med väst och utan skor 1900 kr, smoking 1800 kr och kostym 1200 kr.

Boka gärna tid en vecka innan provning, men det går också bra att bara gå förbi butiken.

Du kan välja att hyra en ljus kostym till brudgum

Vad kostar det att hyra en kostym?

Priserna varierar något beroende på vad du hyr, alltså om det är kostym, smoking eller frack. Men generellt kan man säga att det kostar mellan 2000 och 3000 kronor för en i stort sett komplett outfit till ett bröllop. Men det kan också kosta ner mot 700-800 kronor om du väljer det mest prisvärda alternativet.

Kontakta olika butiker för uthyrning för att höra vad dom kan erbjuda.

Priser för kostympaket

Östermalms frack och smoking kostar till exempel en smoking bestående av kavaj, byxa, skjorta, gördel fluga, manschettknappar, sidennäsduk, fluga, sidenhängslen och skor 2950 kr. Kostym bestående av kavaj, byxa, skjorta, hängslen, näsduk och manschettknappar 1490 kr. Frack bestående av kavaj, byxa, skjorta, väst, manschett och bröstknappar, fluga, hängslen och näsduk 1690 kr. Då ingår även justering och tvätt i hyrespriset.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: