I nöd och Lust – Hur ni hanterar bråk på bröllopsresan

Av Kristina Spegel

Allt om Bröllops egen relationsexpert Kristina Spegel har många års erfarenhet av att arbeta med individer, grupper och organisationer under press. Här ger hon tips på hur man hanterar de utmaningar som kan dyka upp i en relation under efterlängtad bröllopsresa.

Ni har valt noga, tittat igenom hundratals sajter, pratat med vänner och arbetskollegor, tittat på bilder av stränder och regnskogar. Pratat om pengar, bett om prisuppgifter, uppgifter om rumsstorlek, om placering av dusch om närhet till hav eller liftar. Om vinlistor, bilhyra, om utflyktsmål och avstånd från närmsta storstad. Drömmen om den perfekta bröllopsresan skall bli verklighet och inget får gå fel.

Och så står ni plötsligt där i ett rum med fönster mot en pool utan vatten. En fläck på lakanen får din nyblivna mans röst att gå upp i falsett och kvalitén på middagsbuffén får dig att börja gråta. Badkaret är sprucket, sanden svart inte vit. Era väskor har kommit bort på flygplatsen.

Och din mamma ringer hela tiden för att höra om allt är bra. Du tittar upp mot din nya livspartner och känner inte riktigt igen uttrycket i ansiktet. Det är så långt ifrån det kärleksfulla mjuka vackra ansiktet du förberett dig på att se som man kan komma, vem är denna människa som står och skriker i foajén högröd i ansiktet, med armarna vevandes i luften. Känner ni varandra?

I nöd och lust. Ja riktigt så här illa kanske det inte blir, men att resan inte blir precis som ni har planerat det kan ni räkna med. Ni reser för första gången som ett gift par. Det är något nytt och annorlunda som ni behöver utforska tillsammans. Det kommer att dyka upp situationer och händelser som ni kommer att uppleva och reagera på olika sätt. Ibland leder de till bråk för att ni har olika åsikter och behov. Det är inget konstigt med det, det intressanta är hur ni väljer att förhålla Er till det som händer.

Det finns forskning som visar att de parförhållanden som håller längst inte är de där man tycker lika och har samma intressen utan de där man lyckas bibehålla sin nyfikenhet på varandras olikheter, också i laddade frågor. Förhållningsättet är mer undersökande och utforskande än dömande och värderande. Det handlar alltså inte om att ha rätt eller fel utan om att ni har olika upplevelser, perspektiv på det som händer. Vad intressant, du blir upprörd över en borttappad väska och det blir inte jag. Vad intressant; när jag gråter över den dåliga maten tar du reda på alternativa restauranger i närheten.

På bröllopsresan är kärleken ny och stark, viljan att förlåta att förstå den andre är stor. En kram, en hand som smeker en kind. Ett skratt på rätt ställe. En fråga, hur tänker du nu?

Små saker i kroppsspråk och beteenden som gör att bråket lägger sig och blir något annat, en början till en fördjupad kontakt, ett förtroligt samtal. Ta med dig det från resan, det du lärt dig om din partner. Vad som hjälper vad som stjälper. Låt missförstånd, irritation och bråk under resan bli en del av helheten inte ett störande moment. Att vara gift är ett livslångt lärande och bröllopsresan är ett första steg.

Tips:

  1. Planera resan tillsammans.
  2. Prata om hur ni vill ha det, vilka förväntningar ni har på varandra.
  3. Var nyfikna och möt varandra med vänlighet.


Kristina-Spegel150

Vill du komma i kontakt med Kristina? Sänd ett email:
kristina.spegel@alltombrollop.com


Läs mer om Kristina Spegel här

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: