Klänning från Ida Sjöstedt – Lekfull feminin design som håller genom trenderna

Klänning från Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt är en svensk designer som skapar brudklänningar i en lekfull och feminin stil. När hon startade sitt märke i Stockholm för tjugo år sedan, var hon en okänd fågel på mode-scenen med fokus på vardagskläder.

Numera gör Ida Sjöstedt klänningar för fyra kollektioner om året som hon säljer i butiker i Sverige, Norge och Finland.

Text: Redaktionen Foto: Ida Sjöstedt.com

Ida Sjöstedt designar klänningar med glädje

Ida Sjöstedt har alltid älskat mode och klänningar. Hennes kollektioner kommer ofta ur en tanke eller sinnesstämning hon själv befinner sig i. Hon ger sen uttryck för den genom sina kläder.

– För mig är alla delar och hur jag i mitt skapande kan kombinera intellekt, känslor, kreativitet och hantverk, en lika viktig del av skapandeprocessen. Jag har alltid haft en förkärlek för material med det lilla extra. Jag vill att mina kläder ska förmedla glädje hos den som bär dem, berättar Ida.

Ida Sjöstedt och hennes klänningar präglade av London

När hon var barn älskade Ida att både rita och sy, och hon började designa sina egna kläder redan i mellanstadiet. I gymnasiet valde hon textil-och beklädnadsteknisk linje. Ju mer hon lärde sig, desto säkrare blev hon på att det var det hon ville jobba med i framtiden. Efter gymnasiet åkte hon till London där hon studerade modedesign i fyra år. Det var även den tiden som präglade henne mycket formmässigt.

– London är en stad med otrolig kreativ höjd, och det var där jag lärde mig att skapa research-drivna kollektioner med en tanke bakom. När jag gått ut skolan arbetade jag för ett par olika ateljébaserade designers i London. Efter ett halvår flytta jag hem till Sverige och starta eget.

Allt började i en källarlokal i förorten

– De första åren gjorde jag allt själv från en källarlokal ute i förorten Högdalen. Jag designade, ritade mönster, sydde prover och sålde till butiker. Det var blod, svett och tårar men också en väldigt kreativt utvecklande och rolig tid. Jag blev snabbt uppmärksammad för min lekfulla, feminina stil. Efter ett par år blev mina klänningar ett självklart inslag på baler, studentfiranden och bröllop, berättar Ida.

Numera driver Ida Sjötstedt företaget som Creative Director och designer, från sitt huvudkontor på Kungsholmen där hon har sex anställda.

Brud provar klänning av svensk design

Sagoprinsessor, rebelltjejer och allt där emellan

Idas kollektioner är nästan alltid inspirerad i första hand av kvinnor. Då kvinnor inspirerar på så många plan vill Ida att hennes varumärke ska vara inkluderande. Hon vill att det ska och rikta sig till alla oavsett var du kommer ifrån, hur du ser ut eller hur gammal du är.

– Jag brukar även säga att jag skapar klänningar för sagoprinsessor, rebelltjejer, power-kvinnor och alla där emellan. Sen börjar jag nästan alltid med tygerna oavsett om jag ska skapa en hel kollektion eller en speciell klänning. Jag dras till tyger som fångar ögat. Det kanske glittrar lite, har en lekfull 3D-effekt eller en spets som bara är så otroligt vacker, säger Ida.

Välj klänning från Ida Sjöstedt i stor variation

Bröllopskollektionen uppdaterar Ida två gånger om året. Hon älskar transparenta material så som tyll och spets, just för att hon tycker att de har en oändlig variationsmöjlighet och för att det är så vackert.

Hon skapar både kortare klänningar och tvådelade set med topp och kortare tyllkjolar som passar för stadshus-bröllop. Såväl som riktiga drömklänningar i 30 meter tyg. Ida utvecklar alla sina modeller i sin ateljé i Stockholm, och syr upp produktionen hos sina sömmerskor i Litauen som hon arbetat med i över femton år.

Min filosofi är att brudklänningar inte ska vara så säsongsbetonade som annat mode, utan hålla över en lång tid. De ska ändå ha ett tydligt signum, så att man ser att det är en Ida Sjöstedt-klänning. Det är också viktigt för mig att klänningarna är sköna, du ska kunna ha roligt i din brudklänning och både kunna äta middag, dansa och kramas.

Ida Sjöstedt
Ida Sjöstedt
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: