Idétorka till bröllopstal? Här är exempel och konkreta idéer

bröllopstal exempel

Ofta finns det så mycket man vill säga när en viktig person i ens liv gifter sig. Men hur kokar man ner det till ett tal som berör och underhåller? Här delar vi med oss av idéer och exempel på bröllopstal som du kan ta hjälp av.

Text: Therese Kihlander Foto: Unsplash

Idéer och exempel till bröllopstal

Känns det svårt att få ihop ett bröllopstal? Misströsta inte, för här delar jag exempel som kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Nedan listar jag några klassiska knep som du kan ta till när du inte vet hur du ska komma igång med tal-skrivandet eller vad du ska säga.

”Kärleken är som en klocka”

Att använda sig av en liknelse för att beskriva något är ett klassiskt exempel och någonting som fungerar utmärkt vid idétorka. Jag har själv en sambo som är urmakare och som verkli­gen ÄLSKAR klockor. Vid ett framtida bröllopstal skulle jag till exempel kunna använda mig av en klock-liknelse av kärleken.

Att beskriva det som en klocka som behöver underhållas, likt kärleken. Och att kärleken när den är som bäst tickar på likt en exklusiv Rolex, kan vara ett snyggt angreppssätt. Här skulle du exempelvis kunna prata om att kärle­ken är som en motor, ett hav eller en båt. Eller varför inte något annat kreativt som den tilltalade gillar och dra paralleller med kärleken. Det är bara att vara kreativ!

Det tycker jag är ett fyndigt knep och bra att tänka på vid tal!

Utbringa en skål efter ditt bröllopstal

Om du börjar med denna disposition ska du se att det också är ett bra sätt att minnas anekdoter. Även känslor och situa­tioner som du kan lyfta in i talet.

Therese Kihlander

Utgå till exempel från tidslinjen i ditt bröllopstal

Det kanske låter tråkigt, men tycker du det är svårt att komma igång är det en bra idé att utgå från er tidslinje. Ta en titt på er relation och börja helt enkelt från när ni först möttes.

Använd gärna ”När-jag-metoden” genom att helt enkelt börja med att säga ”När jag träffade … för första gången” och så vidare. Fortsätt sedan till hur relationen växte sig starkare för att sen knyta ihop säcken. Gör det genom att lyfta fram känslan och relationen idag.

Om du börjar med denna disposition ska du se att det också är ett bra sätt att minnas anekdoter, känslor och andra exempel som du kan lyfta in i bröllopstalet.

En pryl som utgångspunkt

Det är nog många som precis som jag har varit på ett bröllop där en talare har utgått från en pryl, låt, foto, ett brev eller liknande i sitt tal tal. Utifrån detta bygger talaren ofta upp bröllopstalet med den noga utvalda prylen i fokus.

Detta kan du också gör om du får idétorka eller om du har en given pryl som du tycker representerar relationen till den tilltalade. Du kanske har fått någonting udda från per­sonen du vill hylla som verkligen står för dennas säregna humor?

Eller så kanske du fått ett brev, kort eller sms någon gång av personen, som belyser dennes omtänksamhet? Alterna­tivt har du kanske en bild från någon gemensam resa som visar hur per­sonen alltid hanterar jobbiga situationer med ett leende på läpparna?

Känsla framför fakta

Till sist vill jag ge ett allmänt råd om någonting som är väl värt att tänka på. Gestalta hellre din känsla än rena fakta. Det är mer in­tressant och rörande om du berättar om hur du kände och tänkte första gången du mötte din vän. Istället för att bara berättar rent faktamässigt om var ni träffade på varandra.

I ett sådan exempel till bröllopstalet är det givetvis viktigt att också berätta fakta för att publiken ska få ett sammanhang. Men glöm för den sakens skull inte bort käns­lan du hade där och då, eller känslan du har i stunden som du beskriver.

Therese Kilander ger idéer och exempel på bröllopstal

Skrivkramp? Har du svårt att sy ihop ditt bröllopstal och vill få ytterligare tips eller hjälp? Kontakta Therese Kihlander på kihlanderretoriska.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: