Inspirerar med romantiska filmer

Foto: Privat Text: Stina Loman

Videofilm och bröllop är en utmärkt kombination, det menar Emmelie Eriksson i England. Hon gör romantiska bröllopsfilmer som blivit väldigt populära. Emmelie filmar nämligen både med en analog Super 8 och med en digitalkamera, något som fått henne att sticka ut från mängden.

Emmelie Eriksson från Norrland har varit intresserad av film i många år men trodde aldrig att hon skulle få jobba med det hon älskar. Det var först när hennes brittiska fästmans vänner började gifta sig som hon kom igång på riktigt. Efter några provfilmningar började snart ryktet sprida sig om svenskan och hennes personliga bröllopsfilmer.

– Paren blev väldigt glada över filmerna jag gjorde och jag blev otroligt glad över förtroendet jag fick, säger Emmelie.

Efter de första provfilmningarna har det rullat på och Emmelies sätt att filma bröllop, där hon blandar två tekniker, har blivit allt populärare. Hon filmar dels med en analog Super 8 och dels med en digitalkamera.

– Att blanda de båda formaten skapar en romantisk stil som jag gillar. Det blir krispigt från det digitala och sen den där härliga rustika känslan från Super 8, säger Emmelie.

Hon menar att bröllopsfilmen är på väg tillbaka efter att ha ansetts omodern i många år. I England och USA är det allt vanligare att man anlitar en filmfotograf till bröllopet och Emmelie hoppas nu att trenden blir ett populärare inslag i svenska bröllop.

– För mig är bröllopsfilmen ett minne som man kan ha för alltid och dessutom får man en chans att återuppleva den stora dagen på nytt. Det är bara en gång i livet som man har alla sina vänner och sin familj på samma ställe och det är fantastiskt att få återuppleva det efteråt.

Emmelie filmar oftast bröllop i England men har även dokumenterat några bröllop i Sverige, och framöver kommer hon filma i både Italien och Spanien.

Bröllopsparen får två filmversioner. Dels en kortfilm som är ungefär lika lång som en vanlig låt och dels får de en lång version på 1,5 timme. Den kortare filmen brukar paren skicka ut till vänner och bekanta via en webblänk eller dela den via sociala medier.

Emmelie finns på plats under hela bröllopsdagen och tar ungefär 1600 pund, drygt 18 000 svenska kronor, för uppdraget.

Hon gör även save-the-date-filmer, här nedan kan du se hennes film till sitt eget bröllop som hon och fästmannen har i augusti 2014. Längst ner kan du också se en video från ett bröllop i Göteborg.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: