Gifta sig i romantiska Italien

Två brudar gifter sig i Italien

Vare sig man vill gifta sig på ett snötäckt berg i Alperna, i det vackra rådhuset i Rom eller med vinden i håret och doften av havet på Amalfikusten så har Italien fullt av oförglömliga platser att gifta sig på.

Bröllopskoordinatorn och vigselförrättaren Annika Widén på "Italienska bröllop" delar med sig av sina erfarenheter.

Text: Jacqueline Rova Foto: Giuliano Lustrati / Valeria Mameli

Gifta sig i Italien för ultimat romantik

Annika Widen är bröllopskoordinator och hjälper brudpar som vill gifta sig i Italien. Hon har hela Italien samt Sardinien och Sicilien som sitt arbetsfält.

Redan som fjortonåring blev hon förälskad i landet och efter gymnasiet flyttade hon ner och har sedan dess bott här. Mellan Rom och Ostia för att vara mer exakt. En livslång kärlek som bara växer sig starkare för varje år som går.

– Italien är tveklöst romantikens land med sitt vackra väder, utsökta mat och med de fantastiska vinerna som finns här, säger Annika när vi träffar henne över Skype.

Italien bjuder på stort utbud för den som vill gifta sig

Människorna här är varma, hjärtliga och otroligt hjälpsamma. I Italien är allting möjligt och landet bjuder på dom mest magiska platserna att gifta sig på. Här finns något för alla och det finns oändligt med aktiviteter att välja mellan. Både för brudparet och deras gäster att njuta av under vistelsen tillsammans.

– Att gifta sig i Italien med sina nära och kära är något utöver det vanliga! Då får de två eller tre dagar tillsammans med familj och vänner att dela en av dom viktigaste stunderna i livet på. Brudparen blir vigda på en magisk plats och får även några dagar semester tillsammans. De kan verkligen umgås på ett sätt som annars ofta inte händer.

Kanske vill ni planera för ett tredagarsbröllop i Italien?

Brudpar i Italien på väg till vigsel med medelhavets varma vindar i slöjan.

Brudpar på väg till vigsel med medelhavets varma vindar i slöjan. Foto: Gianluca Adami

Populärt att gifta sig i Italien

2015 började Annika arbeta med bröllop och insåg väldigt snabbt att detta var det hon var ämnad till att göra. Redan två år senare startade hon sitt företag Italienska bröllop, som både bröllopskoordinator och vigselförrättare i Italien, Sardinen och Sicilien.

Hon har nu hunnit med att koordinera över hundra bröllop och har med tiden hittat dom riktiga guldkornen. Både när det kommer till lokala leverantörer och platser. Om hon själv inte kan närvara vid bröllopet har hon ett stort team bakom sig som hon tar hjälp av för att brudparet ska kunna luta sig tillbaka och känna sig trygga. Italienarna är flexibla och hjälpsamma och likaså är Annika. En problemlösare ut i fingerspetsarna.

Svensk vigselförrättare i Italien

När Annika berättar om att hon även viger lyser hennes ögon upp. Man kan tydligt höra i hennes passionerade röst hur mycket hon älskar att viga brudpar. Annars är det väldigt vanligt att det är borgmästaren i de olika italienska städerna som viger brudparen.

– Se brudparet glittra mot varandra när dom möter varandra under vigseln är helt fantastiskt! Att höra deras kärleksförklaring till varandra och se gästerna le eller torka bort en tår av kärlek är varför jag arbetar med detta.

Att börja sitt liv som gifta tillsammans med dom man älskar mest är något att verkligen se fram emot!

Annika Widén på "Italienska bröllop"

Ordnat för att gifta sig på ett slott i Italien

Vigselplats ute i det fria på ett slott från 1300-talet. Foto: Gianluca Adami

Var gärna ute i god tid

Om man vill gifta sig i Italien ger Annika rådet om att det kan vara till fördel att börja planera sitt bröllop minst ett år i förväg. Festlokaler blir ofta uppbokade snabbt och att gifta sig i augusti är även ett hett tips då italienarna själva har semester då.

Bröllop i Italien kräver lite pappersarbete och man behöver som brudpar komma ner några dagar innan bröllopet för att lämna in originalhandlingar. Många brudpar väljer annars att först gifta sig borgligt i Sverige. Sedan har de en symbolisk eller religiös vigsel i Italien.

Vissa brudpar väljer att börja bröllopsdagarna med en pizzakväll tillsammans med sina gäster, vilket brukar vara väldigt uppskattat. Att välja både mat och dryck efter regionen man befinner sig i är ett bra tips. Då får ni ut det mesta av det italienska köket. Till exempel bjuder Toscana på utsökta vegan- och vegetariska rätter.

Bästa tiden för vigsel är vid fem

Att åka ut på en aktivitet tillsammans på förmiddagen på bröllopsdagen kan vara en kul och bra idé. Kanske ett besök till dom varma källorna för att koppla av en stund för att sedan komma tillbaka i god tid inför bröllopet.

Vigseln brukar ske på eftermiddagen, som sedan är följt av en tre timmar italiensk middag. Därefter firar vi kärleken natten lång.

– Att gifta sig runt klockan fem på kvällen är att föredra, säger Annika. Mitt på dagen är det oftast för varm. Och även för att ljuset blir bättre för bröllopsbilderna under eftermiddagen.

Att avsluta bröllopshelgen med en god brunch på söndagen tillsammans med alla gästerna är ett mysigt avslut på tre fantastiska dagar i kärlekens tecken. Då har brudparet och gästerna hunnit få många oförglömliga minnen tillsammans.

Annika gör det möjligt för svenska brudpar att gifta sig i Italien

Annika Widen med ett lyckligt brudpar. Foto: Valeria Mameli

Vinn ett bröllop i Italien

Tyvärr är Italien ett av alla länder som var drabbat väldigt hårt av pandemin. I Italien stödjer Annika organisationen Emergency. Det är en organisation grundad av läkaren Gino Strada med volontärer som jobbar i hela världen. I skrivande stund ägnar de sig åt Covid-19 patienter i särskilt svåra situationer.

Annika tyckte det var ett fint initiativ av hennes italienska kollegor och vill därför ge sina tjänster till par som arbetar med covid-19-patienter i Italien. Hon vill nu göra samma sak för Sverige och ett svenskt par.

Annika och hennes team bjuder därför på hundra timmar arbete för att hjälpa ett lyckligt brudpar att planera sitt bröllop. Borgmästaren Agnese Carletti i den Toscanska byn San Casciano dei Bagni, kommer att viga brudparet utan kostnad.

Så om du eller någon du känner går i giftastankar och skulle vilja ha ett romantiskt bröllop i vackra Toscana år 2021, så är ni välkomna att skicka in er ansökan till info@italienskabrollop.se senast den 31 augusti 2020.

Berätta gärna lite om er själva, hur ni arbetat under pandemin och hur ni skulle vilja ha bröllopet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: