Gifta sig i Danmark med svensk

Gifta sig i Danmark

Det är inga som helst problem att gifta sig i Danmark! Här berättar Izabela Zukovic och Tomas Simonsson om sitt bröllop i Köpenhamn stadshus. Det var ett intimt bröllop med 20 gäster.

Text: Redaktionen Foto: Elizabeth Jelizaveta Nikiforova, Elizabethpro.com

Hittade varandra i Kina och valde att gifta sig i Danmark

Izabela Zukovic och Tomas Simonsson träffade varandra i Shanghai i Kina. Det var för lite mer än två år sedan, 22 mars 2020, när pandemin precis började.

–  Efter vår första dejt har vi spenderat varje dag tillsammans. Nu bor vi i Köpenhamn, berättar Izabela.

Izabela Zukovic och Tomas Simonsson gifter sig i Köpenhamn, Danmark

Romantiskt frieri i Paris

Tomas planerade en romantisk överraskningsresa till Paris och friade till Izabela framför Sacré Coeur i Paris. Det blev med den vackraste utsikten över staden.

– Jag hade ingen aning! jag förväntade mig en spahelg, berättade Izabela.

Izabela Zukovic och Tomas Simonsson har just blivit man och fru

Paret valde att gifta sig i Danmark i det vackra Rådhuset i Köpenhamn. Det blev ett sommarbröllop som ägde rum den 17 juni 2022.

– Vi hade ett litet bröllopsfirande med bara familjen, som flög in från Sverige och Montenegro. Vi hyrde en liten ’pärla’, en restaurang i på vattnet, där vi firade med våra familjer och fantastisk mat med dans hela dagen och in på natten. Det var över våra förväntningar! Jag har aldrig känt mig så älskad och det var speciellt att ha våra familjer där med oss, avslutar Izabela.

Izabela står brud i stadshuset i Köpenhamn
Izabela Zukovic och Tomas Simonsson valde att gifta sig i Köpenhamn stadshus
Brudparet Izabela Zukovic och Tomas Simonsson

Det gäller för att gifta sig svenskt i Danmark

Om ni vill gifta er svenskt i Danmark kan du göra det med svensk präst i Gustafskyrkan i Köpenhamn eller i Svenska Sjömanskyrkan i Skagen.

Kravet är att minst en av er ska vara medlem i Svenska kyrkan i Sverige. Det spelar däremot ingen roll i vilket land ni är bosatta i. Medlemskap i Gustafskyrkan räknas dock inte som medlemskap i Svenska kyrkan. Läs gärna mer om vad som gäller på Svenska kyrkan i Köpenhamn.

Svenska ambassaden i Köpenhamn utför däremot vigslar.

Du kan också gifta dig med dansk vigselförrättare eller präst

Det går också att välja att gifta sig inför dansk borgerlig vigselförrättare i Rådhuset eller inför dansk präst i danska kyrkan. Äktenskapet blir även giltigt i Sverige.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: