Justering av bröllopsklänning hos en skräddare

Oavsett om du har köpt en helt ny eller ärvt din mormors gamla – en brudklänning måste sitta perfekt, vilket innebär ett besök (eller flera!) hos en skräddare innan bröllopet. Justering av bröllopsklänning är vanligt och nästan ett måste för att få den att sitta helt perfekt!

Text: Betine Huflåtten & Emma Christoffersen Foto: Unsplash

De säger att ”passform är allt”…

…och det gäller speciellt brudklänningen – ett av livets viktigaste plagg.

Vi har pratat med brudklänningsdesigners och skräddare om vad du bör tänka på när din brudklänning ska anpassas eller ändras.

– Anpassning handlar om att forma plagget efter din kropp. När du provar brudklänningen märker du snabbt om passformen är bra eller om det finns utrymme för förbättringar. Om du tror att du kan behöva anpassning betyder det att du definitivt gör det, konstaterar norska Tuva Listau, grundare av bröllopsklänningskonceptet Tuva Listau – Tilpasset deg .

Men även om du tycker att klänningen sitter bra på första försöket bör du faktiskt överväga att få den justerad.

– Jag är ett stort fan av att anpassa en brudklänning som är tillräckligt lång och sitter tillräckligt bra. Anpassning ger en touch som kanske inte syns för ögat, men är väldigt viktig för bärarens självkänsla.

Tuva påpekar att anpassning inte bara handlar om estetik, utan är lika mycket en fråga om funktionalitet:

– Att gå upp på ett kyrkgolv med en klänning som är för lång är inte riktigt kul. Kom ihåg att du kommer att gå runt hela dagen, alla tittar på dig och det finns kameror överallt.

Det är viktigt att du känner dig trygg och bekväm i klänningen och inte är rädd för att snubbla över nederkanten på kjolen.

tuva listau
Tuva Listau

Vanligaste justeringarna av bröllopsklänning

– De flesta som kommer till mig designar sina egna klänningar. Om kunden väljer att anlita mig endast för justering kan det vara till exempel justering av längden, storleken eller att lägga till ärmar på en klänning som inte har det ifrån grunden, säger Mejan Bergström som driver Matildas Fest i Stockholm.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

– Man kan välja en modell som man trivs i. Trivs man inte så blir man obekväm vilket syns. Är man lite kortare och har mindre storlek ska man kanske inte välja en ”bakelse” för risken är att man drunknar i den, säger Mejan Bergström.

Mejan Bergström skickar även med ett råd till blivande brudar!

Lita på din skräddare. Lyssna på dem vad som är möjligt och vad som inte funkar.

Mejan Bergström

Hur mycket kostar det att göra en justering av bröllopsklänning?

Du har säkert hört det förut, mantrat att anpassning ska vara en separat post i bröllopsklänningsbudgeten. Men kanske är en brudklänning det första plagget man får skräddarsytt hos en skräddare och det kan därför vara svårt att veta vad man kan förvänta sig när det kommer till pris.

Beroende på om du använder skräddaren i butiken som du köpt klänningen från eller inte så kan priset för justering av bröllopsklänning variera mellan 500-1000 kronor/timme.

Tuva Listau förklarar varför att skräddarsy en bröllopsklänning är något annat än att lägga till ett byxben och att detta återspeglas i priset:

– En brudklänning består ofta av mycket material: flera lager, vida kjolar och långa tåg. Det kan handla om många meter tyg.

Om du inte har utrymme för anpassning i budgeten kan det vara en bra idé att välja en klänning som består av en separat topp och nederdel.

– Då kan du välja olika storlekar för över- och undersida, och behöver därmed inte anpassa dig på samma sätt som du hade behövt göra om klänningen kom i ett stycke och du fick välja storlek utifrån den bredaste del av kroppen, säger Tuva Listau.

Undvik stress – boka tid med skräddaren i god tid

Hur lång tid innan är det bra att göra justering av bröllopsklänning?

– Det beror på vilka ändringar det handlar om. Att korta längden kan man göra direkt, bara rätt skor behövs naturligtvis. Om man har eller planerar att vara gravid behöver man vänta. I annat fall är det viktigt att alla blivande brudar får sina klänningar i tid till bröllopet, och det finns inte mer än 24 timmar på ett dygn. Man kan inte vänta för länge för då finns risken att man inte hinner med, säger Jeanette Stoltz från Skräddarhuset Malmö. 

Men Mejan Bergström påpekar även att det är viktigt att inte utföra ändringarna alldeles för tidigt heller då det är vanligt att kunderna pendlar både upp och ner i vikt.

– Vi utför normalt justeringar 1 mån innan bröllopet, säger hon.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Hur många besök hos en skräddare behöver du innan en brudklänning passar perfekt?

– 1-5 ggr beroende på hur omfattande ändringen är. Var ute i god tid beställ din klänning senast 8 månader innan bröllopet. Det kan ta upp till 7 månader för en klänning att komma när man har bestämt sig för vilken modell man vill ha, säger Jeanette Stoltz.

Var ute i god tid beställ din klänning senast 8 månader innan bröllopet.

Jeanette Stoltz

Allt är möjligt med sömnad

Har du ärvt en brudklänning av din mamma eller mormor och tycker att det skulle vara coolt att gifta dig i den, men är osäker på vad som är möjligt att uppnå?

– Ta kontakt med en skräddare, uppmanar Tuva Listau.

– Och skicka gärna några bilder, till exempel originalbilden på din mamma eller mormor i brudklänningen. Då blir det lättare för skräddaren att avgöra vad som fungerar och inte.

– Så länge du går realistiskt in i en omdesignprocess är absolut allt möjligt!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: