Kändisarna älskar Italien – det är här de gifter sig!

Text: Josefin Franking

Kanske är det den gudomliga pastan, vinet, de historiska monumenten eller bara stämningen som lockar. Italien har blivit en populär vigselplats för några av världens största celebriteter.

Italienska Rivieran

Wayne Rooney & Coleen McLoughlin

Runt 55 miljoner kronor betalade brittiska fotbollsproffset Wayne Rooney och Coleen McLoughlin när de gifte sig i Italien den 12 juni 2008. I sällskap av närmsta familjen och vännerna valde de att hålla en borgerlig ceremoni på Villa Durazzo, ett 1600-tals palats på den Italienska Rivieran. Därefter fortsatte de till ett närliggande kapell för en religiös ceremoni där de växlade ringar med varandra.

Efterföljande mottagning med pizza på menyn hölls på La Cervara. Det är en byggnad med anor från medeltiden, där för övrigt Rod Stewart och Penny Lancaster gift sig.

Bruden bar en axelbandslös vit klänning i organza från Marchesa med en prislapp på drygt 2 miljoner kronor medan brudgummen bar en ljust gråaktig kostym med deras vigseldatum ingraverat på innerfickan. Paret reste sedan till Las Vegas för egentid och därpå följde en smekmånad i Karibien.

Venedig


Salma Hayek & Francois-Henri Pinault

När den kända skådespelerskan Salma Hayek gifte sig med den franske affärsmannen Francois-Henri Pinault räckte inte ett bröllop. Några månader efter en intim ceremoni i stadshuset i Paris valde de att återigen vigas på en kändistät tillställning i Venedig. Ett storslaget bröllop hölls på operahuset Teatro La Fenice i slutet av april 2009. De många kända gästerna bar venetianska masker för sina ansikten när de anlände med båt till vigselplatsen i Italien. Bland dem fanns Bono, Charlize Theron, Vouges chefredaktör Anna Wintour och även före detta franska presidenten Jaques Chirac.

Salma Hayek, 42, bar en klänning signerad Balenciaga som kompletterades med en lång slöja. Håret var uppsatt i en knut och buketten bestod av orkidéer och doftranka beströdda med kristaller. Givetvis var parets då 19 månader gamla dotter Valentina Paloma brudnäbb, tillsammans med Francois barn från tidigare äktenskap.

Festligheterna som pågick hela helgen innefattade flera arrangemang, bland annat ett cocktailparty på konstmuseet Punta della Dogana, som för övrigt ägs av brudgummens far.

Bracciano

Tom Cruise & Katie Holmes

Den 18 november 2006 sa filmstjärnorna Tom Cruise och Katie Holmes ja till varandra inför drygt 150 gäster på Odescalchi Castle i italienska staden Bracciano. Slottet med anor från 1400-talet var kändisbelamrat och bland gästerna fanns bland annat paret Beckham, Jennifer Lopez, Will Smith och Jim Carrey. Bröllopet hade organiserats av Giorgio Armanis syskonbarn, Roberta Armani, och ska ha kostat ungefär 25 miljoner kronor.

Katie bar en klänning med spets och Swarovskikristaller medan Tom hade på sig en marinblå smokingkavaj och slips, allt givetvis designat av Giorgio Armani. Under den tjugo minuter långa scientologiska vigselceremonin växlade paret vitguldsringar från Cartier.

Därefter följde en mottagning i en annan sal i slottet som dekorerats med tusentals vita och röda rosor. Det serverades italiensk mat medan Andrea Boticelli sjöng serenader till brudparet. Sedan avnjöts en femvåningstårta i vit choklad med vita marsipanrosor, och på kvällskvisten avfyrades fyrverkerier ackompanjerade av klassisk musik. Resten av natten festades det loss till nattklubbsmusik och morgonen efter reste det nygifta paret till Maldiverna på en smekmånad.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: