Kapstaden

Av Isabelle Olander och Jens Christiansen

Kapstaden i Sydafrika är ett fantastiskt resmål som bjuder på lika mycket sevärdheter, aktiviteter som sol och bad. Att bada i Atlanten är en kylig och frisk upplevelse men surfarna älskar det. Om man vill uppleva landet tar man sig lättast runt med hyrbil, observera att det råder vänstertrafik i Sydafrika.

Tänk på att ta med solskydd, keps, bra skor och mängder med vatten då det är väldigt varmt i perioder i Sydafrika. Kapstaden ligger precis vid foten av det berömda Taffelberget och rinner näs­tan ut i havet. Det är en speciell plats som skiljer sig väsentligt från övriga Sydafrika. Det är en kos­mopolitisk atmosfär som råder här. Mat, vin, surf, valar, pingviner, sol, bad, safari, golf, äventyr…lis­tan kan göras lång på allt som finns runt hörnet. Naturen är storslagen, vild och vacker oavsett om det är vindpinade klippor, savann eller vinfält. Kapstaden i Sydafrika omskrivs ofta som en av världens farligaste städer, men det är knappast något man märker av då man semestrar här. Sunt förnuft som i alla situationer gäller.

CH3A0449_webb

Boutiquehotellet Villa Antrim i Green Point.

Hyr en bra fyrhjulsdriven bil och bege er ut på upptäcktsfärd. Själva Kapstaden med dess härliga ”strandsstäder” ligger rygg mot rygg längs den fina kusten. Här bjuds på lata dagar i solen och kalla bad i havet. En dryg timmes bilfärd finner man den lilla staden Hermanus känd för sina friska vita viner och valar. Här är världens bästa plats för att uppleva stora valar från land. Vid Valfestivalen runt oktobermånad brukar valarna komma ända in till hamnbassängen. Vill du dyka med vithajar så beger du dig vidare söderut till Gansbaai. Men de stora hajarna är inte lika synli­ga längre. Ett par timmar upp inåt land finner du alla vinfälten och de charmiga små städerna med underbara vingårdar och restauranger. Här bor man romantiskt på vackra vingårdar mitt i fälten. Sydafrika har massor av vin i absolut världsklass och väl på plats är priserna låga.

Den lilla ön Robben Island, precis utanför Kapstaden, där Nelson Mandela satt fängslad under arton långa år, går att besöka. Cellen han tillbringade större delen av sin vakna tid i är inte mycket större än ett par kvadratmeter och man kan inte riktigt ta in hur ostimulerande det måste ha känts att sitta fängslad där så länge. Turer går dagligen till Robben Island med båt, väl på plats hämtas man upp i bussar som tar dig till fängelset och runt ön.

Botlierskop-tented-Lodge-Lounge-area_webb

Botlierskop Gamereserv & Safari – för den äventyrslystna.

Malariafri safari med boende i lyxtält

Det vimlar av safaris i Sydafrika och de är faktiskt bra även relativt nära Kapstaden även om de flesta stora ligger längre bort. Man kan säga att ju längre bort ju vildare blir de också. Men alla har inte tid att åka så långt bort och då gäller det att finna ett på lagom avstånd. Ett exklusivt boende och malariafri safari erbjuder Botlierskop som lig­ger ca fyra timmars bilresa från Kapstaden. Här kan du se fyra av de Big Five (lejon, noshörning, elefant och buffel) som boende erbjuds unika och lyxigt inredda tält, med romantisk sänghimmel och utomhusdusch, alternativt bushvillor med all tänkbar lyx. Huvudbyggnaden erbjuder tema­kvällar där man lär sig spela afrikanska Djembe-trummor utomhus vid öppen eld. Här bjuds du på bland annat zebra och krokodil för den som törs. Utomhusaktiviteter med naturtema är själv­klara på Botlierskop så som tennis, paddling och ridning.. Hotellet har även ett riktigt fint spa som erbjuder en mängd behandlingar så som massage och ansiktsbehandlingar. Vid huvudbyggnaden finns också en vacker pool med solsängar där man kan ligga och koppla av på dagarna. Hotel­let kan hjälpa till med bröllopsplanering och fest för de par som vill vigas på Botlierskop.

TIPS:

Villa Antrim i Green Point, precis vid foten av berget Signal Point, drivs av svenska Jonas Sandström. Det är ett viktorianskt hus från 1800-talet som han gjort om till ett litet boutique-hotell. Här kan du prome­nera ner till havet på 10 mi­nuter. Inredningen är stram med afrikanska detaljer.

antrimvilla.com

Botlierskop Gamereserv & Safari, fyra timmar utanför Kapstaden för den som är äventyrslysten och vill bo i lyxtält nära vilda djur och natur.
www.botlierskop.co.za

RESA HIT:

Brittish Airways, KLM, Luft­hansa, Qatar och Emirates flyger alla till Kapstaden med mellanlandningar. Flygtiden inklusive mellanlandning är omkring 15-19 timmar. Men på grund av att det inte finns någon tidsskillnad kan man åka hit bara för några dagar utan att bli trött.

BÄSTA TID ATT RESA:

I Sydafrika är vädret bra över­allt i april, maj, september och oktober. Vädret är bra året runt i Kapstaden men i genomsnitt är de varmaste månaderna januari – mars och i december. De kallaste månaderna är juni – augusti då det också ofta regnar.

Läs mer:


Sydafrika: Jakten på safarin


Gift er utomlands, så gör ni

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: