Klädkod för bröllop: Vad är det egentligen som gäller?

Klädkod bröllop
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Kavaj, frack, smoking, mörk kostym eller ingen klädkod angiven. Är du osäker vad som gäller för de olika klädkoderna på bröllop? Här får du råd i hur du tolkar klädkoderna och även tips på vad du kan ha på dig – det kan omöjligt gå fel!

Text: Cecilie Mevatne og Anette von Osten Foto: By Malina
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Kärt barn har många namn. Det finns en rad olika klädkoder för bröllop och de kan även uttryckas på många olika vis.

På engelska ser de mest använda termerna, från mest till minst finklädd, ut så här:

  • White tie
  • Black tie
  • Formal
  • Smart casual

På svenska kan vi översätta dem till frack/högtidsdräkt, smoking, mörk kostym och slutligen kavaj.

Är ingen klädkod angiven på din inbjudan? Ta det lugnt – den mest använda kategorin vid svenska bröllop är den minst formella; kavaj eller smart casual, och dessutom ”trädgårdsfest”. Titta därför på dessa klädkoder om du är osäker.

Och vi kan bara drömma om att bli bjudna till ett slottsbröllop, där vi måste följa smoking- eller fracketikett, en vacker dag. Där pratar vi drömklänningar!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Klädkod bröllop: Frack/högtidsdräkt

Rosa klänning.

Klä upp dig för ett riktigt prinsessbröllop! Frack/högtidsdräkt är den mest uppklädda klädkoden av dem alla. Ett slottsbröllop kommer till exempel att ha ”Frack” som klädkod. Har du sån tur att ”frack” är klädkoden på din inbjudan så är det balklänning som gäller.

Balklänningar kostar ofta en slant då de har extravaganta detaljer, tyger och snitt. Dessutom kommer de sällan till nytta. Inte konstigt att det är vanligt att hyra hellre än att köpa en klänning för sådana tillfällen! Kontakta olika balklänningsbutiker och hör om de erbjuder uthyrning.

Du får gärna ta i lite här – välj en klänning som glittrar eller har andra spännande detaljer som spets, volanger fjädrar eller påsydda pärlor och stenar.

Visste du…
Folkdräkt anses faktiskt vara en godkänd frack/högtidsdräkt-outfit i Sverige!

Klädkod: Smoking

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Om det står klädkod ”smoking” på bröllopsinbjudan kan du vara säker på att bröllopet är sofistikerat och formellt. När männen bär smoking är det aftonklänning eller knälånga klänningar som gäller för kvinnor.

Välj klänningar som är festliga i både design och material. Siden, chiffong, satin och sammet är alla bra alternativ. Undvik helst enfärgade klänningar i svart och avstå från klänningar med alltför utmanande snitt.

Tips!
Välj slits om du tycker att långa klänningar är tråkiga.Annons

Vacker klänning med smockdetalj från Goddiva

Bubbleroom
Köp här

Klädkod bröllop: Kostym

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Kort eller lång, mönstrad eller enfärgad? Om klädkoden säger kostym kan du lugnt ta ut svängarna lite mer. ”Kostym” indikerar ett mindre högtidligt bröllop där du har mycket mer frihet att välja precis den klänning du vill ha.

Färgglada sommarklänningar är perfekta för den här klädkoden. Tänk dock på att du som bröllopsgäst alltid ska undvika vitt och krämvitt.

Det bästa med denna klädkod är att du kan bära klänningen vid många andra tillfällen efter bröllopet.

Psst…
Om du inte vill ha klänning är kjol, eller byxdress ok alternativ under klädkoden ”Kostym”.

Klädkod: Mörk kostym för bröllop

Grön klänning.

Långa ärmar eller smala band – denna klädkod tillhör den mer formella delen av skalan. Klänningarna ska vara festliga och antingen ankellånga eller knälånga.

Du behöver inte hålla dig till mörka färger även om ett bröllop har klädkoden ”mörk kostym”. Det viktigaste är att du är snyggt klädd och inte bär en alltför kort eller ledig klänning. En snygg byxdress kan vara ett trevligt alternativ.

Tips!
Glänsande accessoarer är vackra till en jordfärgad palett.

Klädkod bröllop: Kavaj

Klädkoden ”Kavaj” talar verkligen för sig själv. Här ska du se välklädd ut, utan att behöva ta det så långt som till högtidsdräkts-nivån. Kavaj är en av de minst formella klädkoderna. Den kan du tolka på olika sätt, men vissa förhållningsregler gäller.

Undvik de mest vågade klänningarna och välj inte plagg som konkurrerar för mycket med brudens klänning på bröllop med klädkod ”Kavaj”.

Blommönster är vanligare än överdådiga och glamorösa klänningar med paljetter. Omlottklänning är också ett bra alternativ för denna klädkod.

Tips!
Älskar du rött är både rosa och rosenrött bra alternativ till bröllop.

Klädkod: Trädgårdsfest

Klänning till trädgårdsfest.

Lång, kort, eller båda delar! Står det trädgårdsfest på inbjudan är det mesta tillåtet. Detta är en av de mest avslappnade klädkoderna du kan få på en bröllopsinbjudan. Här är det bara att hitta din klänningsfavorit i sommargarderoben.

Även enkla blommiga klänningar och informella klänningar i bomullstyg passar bra på bröllop med klädkod ”Trädgårdsfest”.

Gillar du inte blommor är det såklart tillåtet att klä sig i andra mönster eller enfärgat. På en trädgårdsfest bör du också skippa stilettklackar, då underlaget oftast är gräs.

Tips!
Kom ihåg skor utan stilettklack – eller ta med dig ett par skor med låg klack innan du ger dig iväg till trädgårdsbröllopet!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: