Klädkod: Mörk kostym

Klädkod mörk kostym är förmodligen den klädkod som är lättast att förhålla sig till. Vad innebär då egentligen klädkoden? Jo, klädkoden mörk kostym signalerar en formell och högtidlig tillställning där brudparet förväntar sig att alla kommer uppklädda.

Text: Redaktionen Foto: By Malina

Här får du allt du behöver veta för att navigera genom klädkoden mörk kostym och vilka regler som gäller. Det är en vanligt förekommande klädkod på bröllop och står för elegans.

En mindre formell variant är klädkod kavaj.

Klädkod mörk kostym för män

En mörk kostym består av mörk kostymjacka, byxor i samma färg och en vit eller ljus skjorta. Kostymjackan ska vara mörkblå, mörkgrå eller svart och byxorna ska vara i samma färg som jackan.

Det är också viktigt att välja rätt typ av skjorta, och en vit eller ljus skjorta är alltid ett säkert val. Det går även bra med en mönstrad skjorta så länge den är stilig.

Vid klädkod mörk kostym ska du också bära slips eller fluga. Den kan vara i valfri färg, men dock inte svart eller vit.

Accessoarer till klädkod mörka kostym

Accessoarer är viktiga när du ska styla kostymen. Ett par svarta eller mörkbruna skor passar perfekt till en mörk kostym. Undvik färgglada strumpor.

Förutom slips eller fluga kan du även ha en ficknäsduk i bröstfickan, den ger en extra touch av elegans till din outfit.

Mörk kostym är inte samma sak som en smoking, men det är ändå en formell klädkod som kräver en viss nivå av stil och smak.

Klädkod mörk kostym för kvinnor

För kvinnor betyder mörk kostym vanligtvis att man bär en klänning, kostym eller kjol med topp – gärna i en jordnära färg och inte med för mycket mönster. Traditionellt sett ska nederdel och överdel matcha, men detta är inte nödvändigt så länge det är elegant.

Klänning eller kjol bör gå över knät men inte vara lika lång som en aftonklänning. Bär gärna högklackat för ett festligt uttryck.

Klänning

Klänning är ett populär och enkelt val. Välj en klänning som är elegant och stilren, i en jordnära färg. Undvik klänningar i starka färger eller klänningar med blommor och andra mönster. Klänningen ska vara lång eller iallafall täcka knäna.

Kostym eller byxdress

Kostym eller byxdress är också ett lämpligt alternativ för klädkod mörk kostym. Välj en outfit som passar fint och inte för tajt eller för lös. Bär gärna med höga klackar och matchande accessoarer för att göra looken komplett.

Kjol och topp

Kjol är ett tredje alternativ för klädkoden. Välj en kjol som är lång och täcker knäna och inte är för tajt. Bär med en elegant blus eller topp och matchande accessoarer.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: