Klädkod smoking: Så väljer du outfit enligt klädkoden

Klädkod smoking eller black tie har på senare tid blivit allt vanligare på bröllop, men det är egentligen en partyklädsel och inte något som passar i kyrkan. Här förklarar vi vad som gäller för smoking.

Text: Redaktionen Foto: Annonsörer

Smoking är en formell klädkod som innebär ganska specifika krav på klädseln. Mannen ska uteslutande bära en smoking, medan hon har mer valfrihet när det gäller klädseln.

Klädkod smoking används framför allt vid högtidliga tillfällen på kvällen, såsom bröllop, galor, premiärer och andra ceremonier. Klädkoden andas stil och elegans.

Detta är en lite mer formell klädkod jämfört med mörk kostym.

Klädkod smoking för kvinnor

För henne innebär smoking aftonklänning, men inte golvlång eller lika tjusig som en frackklänning. Urringningen är inte lika djup som vid högtidsdräkt.

När smoking gäller kan du även bära en kortare klänning eller en byxdress. Materialet får gärna vara fint och exklusivt även om det inte är lika uppklätt som högtidsdräkten.

Annons
Adoore smoking

Vienna Dress

Adoore Köp här

Klädkod smoking för män

En smoking är svart eller mörkblå och består vanligtvis av en jacka med satinkanter och mörka byxor med enkla sidenrevärer i sidan. Vit smokingkavaj kan vara ett snyggt alternativ för sommarbröllop. Om du har en vit kavaj ska byxorna fortfarande vara svarta.

Skjortan är traditionellt försedd med stråveck, men kan även ha invävda brokadmönster eller liknande. Skjortan har ofta knappar i manschetterna och till den bär du svart fluga.

Förr använde man väst, men nu är det vanligare med gördel. Du kan även ha en vit näsduk i bröstfickan. Skorna bör vara svarta, högblanka och med snörning.

Viktigt att smokingen sitter bra

Eftersom smoking är en speciellt elegant klädkod är det särskilt viktigt att kostymen passar fint. Smokingen ska sitta väl på kroppen och jackan ska passa snyggt över bröstet och axlarna, utan att begränsa rörelsefriheten.

Byxorna ska sitta på höften och inte dra eller skava. Flugan ska sitta stadigt runt halsen men inte snöras för hårt.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: