Olika klädkoder på bröllop: Så klär du dig på rätt sätt

Klädkoder.

En klädkod sätter verkligen tonen för bröllopsfesten! För att inte skapa förvirring är det viktigt att vara tydlig med hur gästerna ska klä sig. Känner du att du inte har någon koll på klädkoderna? Ingen fara! Vi guidar dig genom olika klädkoder på bröllop som är de allra vanligaste!

Text: Redaktionen Foto: By Malina & Whitestory & Friends

5 vanliga klädkoder

Fundera över hur högtidligt eller avslappnat ni vill att ert bröllop ska vara för att hitta den nivå som passar just er fest. Syftet med en klädkod är att underlätta för gästerna om vad som gäller, så att de inbjudna inte ska känna sig obekväma med en avvikande klädsel.

Klädkod: Kavaj

Av alla klädkoder på bröllop är klädkoden kavaj den mest informella. Samtidigt är det också en av de mest populära klädkoderna. Den kräver en viss nivå av elegans, men är för övrigt ganska fri jämfört med många andra klädkoder.

Hon: Klänning, kjol eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel. Detta alternativ är inte lika uppklätt som vid ”mörk kostym”. Kjolen eller klänningen ska inte vara golvlång.

Han: Hel kostym, gärna i ljusa färger. Till klädseln passar en ljus skjorta samt slips eller fluga.

Klädkod: Smoking

Smoking är en formell klädkod som innebär ganska specifika krav på klädseln. Mannen ska uteslutande bära en smoking, medan hon har mer valfrihet när det gäller klädseln. Klädkoden används framför allt vid högtidliga tillfällen såsom bröllop, galor, premiärer och andra ceremonier.

Hon: Klädkod smoking för dam innebär aftonklänning, dock inte golvlång eller lika tjusig som en frackklänning. Urringningen är inte lika djup som vid högtidsklädsel. Kort klänning eller byxdress är också ett alternativ. Materialet är mindre exklusivt än vid högtidsdräkt.

Han: En smoking är svart eller mörkblå. Byxorna är alltid mörka och har enkla sidenrevärer i sidan. Du kan bära vit smokingkavaj på sommaren. Skjortan är traditionellt försedd med stråveck, men kan även ha invävda brokadmönster eller liknande. Förr använde man väst, nu är det vanligare med gördel. Du kan med fördel ha svart fluga och lackskor till.

Klädkod: Mörk kostym

Mörk kostym är en vanligt förekommande klädkod på bröllop och står för elegans. Även om klädkoden är ”Mörk kostym” behöver inte klänningen gå i mörka toner. Det viktigaste är att du är snyggt klädd. ”Mörk kostym” lutar mer åt den formella skalan.

Hon: Mörk kostym innebär för henne en festlig klänning eller kjol med topp. Klädseln bör dock inte vara golvlång.

Han: Kostym som är marinblå, mörkgrå eller svart. Vit skjorta samt slips eller fluga i valfri färg, utom svart eller vit, men gärna mönstrad.

Klädkod: Frack/Högtidsdräkt

Av alla klädkoder på bröllop är högtidsdräkt eller ”White tie” är den mest formella klädkoden och inte alltför vanlig på bröllop idag. Den används oftast för bröllop på slott eller herrgårdar. Klänningarna i denna kategori är ofta extravaganta och utrustade med ursnygga snitt. Här behöver du inte hålla tillbaks utan du kan välja pärlor, paljetter, puffärmar, spets, volanger, fjädrar, glitter och glam.

Hon: Klädkod högtidsdräkt innebär folkdräkt eller frackklänning. Frackklänning är samma sak som balklänning, det vill säga en golvlång klänning med urringning. Du kan bära väska, smycken och skor till, liksom handskar.

Han: Frack, militär högtidsdräkt eller folkdräkt. Till fracken bär han en vit näsduk, hängslen, frackskjorta, vit fluga och lackskor.

Klädkod: Jackett

Jackett är en blandning av bonjour (långkavaj) och frack. Jackett är en ovanlig klädkod i Sverige, men desto vanligare utomlands. Framför allt i anglosaxiska länder. Den är ofta betraktad som en del av klädkoden högtidsdräkt.

Hon: Aftonklänning, dock inte golvlång eller lika tjusig som en frackklänning. Urringningen är inte lika djup som vid högtidsklädsel. Du kan bära väska, smycken och högklackade skor till.

Han: Klädkod jackett kan traditionellt användas som högtidsdräkt från morgon till klockan tre på eftermiddagen. Jackettens jacka är svart eller grå och ser ungefär ut som en frack, men är inte tvådelad baktill och skärningen är helskuren från fram till baksida. Under jackan bär du väst. Randiga byxor och silvergrå slips passar bra till.

Modernare alternativ – olika bröllopsteman

White party

”White party” som bröllopstema har varit en trend i flera år. Oftast innebär det att det enda kravet är att alla ska bära vitt. Men du kan även gå all in och inkludera efterrätten och dekorationer i det vita temat.

Men tänk på att du annars inte bör ha helvitt på dig vid bröllop. Det är traditionellt brudens färg.

På it-tjejen Linn Eklunds bröllop hade de dagen efter bröllopsfesten ännu en fest där hon hade en svart klänning på sig och hennes make bar vitt. Av gästerna bar alla tjejer vitt och männen svarta kostymer! Så unik och kul idé!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Vintage

Smutsiga eller skira pastellfärger har länge varit ett hett tema. Låt alla inbjudna snofsa till sig i vintageanda för en läcker helhet. När det gäller vintage har du ett brett spektrum av stilar att välja på.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: