Klädsel til bröllop: Hitta rätt outfit både till brudpar och gäst

klädsel bröllop

Självklart ska du få vara du även på ett bröllop, men tänk på att dagen är brudparets och som gäst ska du inte ta fokuset från dem. Finns det en klädkod så se till att du håller dig inom ramarna för den när du planerar din outfit.

Text: Redaktionen Foto: Lina Roos

Bröllop är en tid för firande, kärlek och oförglömliga ögonblick. Och det råder ingen tvekan om att de kläder du väljer för detta speciella tillfälle spelar en avgörande roll för att göra dagen extra minnesvärd.

Oavsett om du är en stolt brud, brudgum, stolt förälder, lojal best man eller en hängiven gäst, kommer rätt val av kläder att återspegla både din personliga stil och respekt för den stora dagen.

Här är allt du behöver veta om att klä dig för bröllop – från hur man tolkar färgkoder och formella klädkoder, bröllopsklänningar som får dig att tappa andan till outfits som är perfekta för kalla vinterbröllop. Är du redo att utforska de mest charmiga och tidlösa outfitsen för detta högtidliga tillfälle? Låt oss börja resan mot din drömbröllopsstil!

De olika klädkoderna

I bröllopsinbjudan står det ofta vilken klädkod brudparet har valt för sitt bröllop. De vanligaste klädkoderna i Sverige är:

Läs mer om de olika klädkoderna och välj kläder som passar det specifika tillfället.

Färgschema för bröllop

En sak är klädkoden, en annan är vilka färger du ska välja till din outfit. Det viktigaste är att inte välja starka färger som konkurrerar med bruden. Bara hon ska kunna stråla i vitt den här dagen! Vissa väljer dessutom bort rött och svart. Läs mer om varför här och här.

Paljetter eller starka mönster är också något att tänka på när man väljer kläder till ett bröllop. Det vanligaste valet är pastellfärger, där grönt, blått, gult, lila och rosa är populära val. När det gäller mönster är blommönster definitivt bäst – vilket också kan göra det enkelt att bära klänningen igen till en annan fest samma sommar.

Spana in influencern Alexandra Nilssons gula sidenklänning – magiskt vacker!

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Var kan man köpa kläder för bröllop?

Det är inte bara i butiker som du kan hitta kläder som passar för bröllop. Om du är bjuden på ett bröllop med en strikt och formell klädkod kan det till exempel vara mer ekonomiskt att hyra en klänning än att köpa en ny, eftersom tyget och passformen ofta gör att klänningen eller kostymen kostar mer. Om du är bjuden på ett trädgårdsbröllop eller ett bröllop med klädkoden kavaj, kan du enkelt hitta kläder som är billigare och mer prisvärda.

Vill du ha något helt unikt? Vad sägs om att sy din egen klänning eller skräddarsy en befintlig? Eller – om det är för omfattande – vad sägs om att hitta en begagnad klänning? Många säljer vackra klänningar som de själva bara har burit vid ett tillfälle – och du kanske kan sälja den igen efter din användning för en anständig summa. Du sparar både pengar, ger dig en unik look och hjälper miljön – det kallar vi en riktig win-win-win-situation!

Bröllopsklänningar

Är du förlovad och letar efter din drömklänning? Nu kan du verkligen leka med urvalet av brudklänningar – både vad gäller i snitt, färger, tvådelade brudklänningar och en second dres.

Se de mest lästa artiklarna om bröllopsklänningar här.

Kostym för brudgummen

Som brudgum kan du välja mellan olika kostymer som klassisk, smoking, eller mer avslappnade kostymer, linnekostymer och färgglada varianter. Här är det faktiskt ni som brudpar som bestämmer. Det vanligaste valet är en blå eller svart kostym. Men det kan också vara snyggt att matcha bruden med en ljus kostym om man vill göra något lite mer vågat.

Kostym för gäster

Män kan välja mellan kostym, smoking, kavaj eller annan lämplig formell klädsel. Ta hänsyn till bröllopets tema och klädkod.

För bröllop i varma regioner, överväg tunnare alternativ som linnekostymer och skjortor som är ljusare – kanske till och med kortärmade om klädkoden tillåter det. Kom ihåg att fortfarande följa klädkoden i varmt väder.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Kultur och klädsel på bröllop

Om du är inbjuden till ett bröllop med en annan kultur bör du bekanta dig med deras klädkoder och respektera deras traditioner. Klä dig lämpligt för att visa respekt för värdarna och deras kultur. Det är bättre att fråga brudparet en gång för mycket än att gå dit och känna sig obekväm på bröllopet.

En klassisk blå eller svart kostym med vit skjorta passar bra för män och en klänning som täcker axlar och knän och som inte är för urringad passar bra för kvinnor.

Brudtärneklänningar och kostymer för best man

Best man och brudtärnor är ofta en central del av bröllopsceremonin och deras kläder är viktiga. Brudtärneklänningar finns i olika stilar och färger, och kostymer till best man kan variera beroende på brudgummens önskemål och bröllopets formella klädkod. Hör med brudparet om de har några preferenser. Om inte, kan du säkert hitta en klänning i den här guiden.

Kläder för barn

Barn som deltar i bröllopet som tärnor, marskalkar eller gäster bör också klä sig lämpligt för tillfället. Brudtärneklänningar och kostymer för marskalkar är vanliga för de barn som ingår i den närmaste familjen, medan gästande barn kan välja mer avslappnade men snygga kläder som passar bröllopets klädkod.

Bröllopsklädsel för vinterbröllop

För bröllop som äger rum på vintern är det viktigt att klä sig varmt och stilfullt. Bröllopsklänningen kan ha långa ärmar, eller så kan bruden välja att bära en päls eller en sjal för extra värme. Brudgummen kan välja en varmare kostym, t.ex. en kavaj i ull. Gästerna kan också välja vintervänliga material och accessoarer för att hålla sig varma samtidigt som de ser eleganta ut.

Oavsett vilken roll du spelar på bröllopet har vi en rad alternativ som hjälper dig att klä dig lämpligt och stilfullt för den speciella dagen. Utforska vårt utbud av klänningar till gäster, kostymer och andra accessoarer och gör dig redo att glänsa på bröllopsfesten!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: