Klädkod: Jackett

Klädkod jacket på bröllop

Jackett är en blandning av bonjour (långkavaj) och frack. Jackett är en ovanlig klädkod i Sverige, men desto vanligare utomlands. Framför allt i anglosaxiska länder. Traditionellt bär du den endast dagtid.

Text: Redaktionen Foto: Foto: Barcelona Bridal Week

Jackett mer vanlig på brudgum än gäst

Jackett är kanske en lite svår klädkod eftersom den inte är så vanlig här i Sverige. Den är ofta betraktad som en del av klädkoden högtidsdräkt. Vid svenska bröllop är den vanligare att se på brudgummen själv än på bröllopsgästerna.

Man skulle kunna säga att kavajen är den centrala delen i en jackett-kodad outfit. Du känner igen kavajen på att den är helskuren från fram till bak.

Klädkod jackett till dam

Klädkod jackett för henne innebär aftonklänning. Klänningen ska dock inte vara golvlång eller lika tjusig som en frackklänning. Klänningen kan ha ärm och går att bära med jacka till. Material kan vara sammet eller siden. Klänningen bör inte ha en för djup urringning.

Till denna klädkod kommer en fantastisk möjlighet att bära hatt eller annan huvudprydnad. Det kan vara med fjädrar eller blommor. Det går också bra att bära väska och smycken till samt tunna halvlånga handskar. Det är dock inget måste.

Klädkod jackett till herr

Klädkod jackett används traditionellt som högtidsdräkt från morgonen till klockan tre på eftermiddagen.

Jacka är svart eller grå och ser ungefär ut som en frack, men är inte tvådelad baktill. Skärningen är helskuren från fram till baksida. Under jackan kan mannen bära en dubbelknäppt väst, men detta är inte ett krav. Randiga byxor är snyggt till.

Vanlig vit skjorta med slips eller skjorta med skjortkrås, en så kallad jabot. Slips till skjortan är ett måste och denna är ofta mörk, så som till exempel silvergrå.

Skor till jackett ska vara svarta samt med svarta strumpor till. Om du vill kan du ha en hög grå hatt till samt grå handskar. Det är dock frivilligt och inget krav.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: