Klänningsakuten – när olyckan slår till

Av: Redaktionen Foto: Lina Eidenberg Adamo

Fotografering i det fria, rödvin till middagen och barfotadans framåt småtimmarna kan lätt resultera i en missprydande fläck. Men oroa dig inte, här är knepen som hjälper dig ur knipan.

Fläcken

När bröllopsdagen är över kommer klänningen förmodligen inte vara lika vit längre, men en fläck innan festligheterna börjat är ändå trist. En vattenkänslig klänning kräver genomtänkta åtgärder.

  • Våtservetter från matbutikens barnavdelning uträttar mirakel på de flesta fläckar.
  • Pollenfläckar från brudbuketten är frestande att borsta bort, men risken finns att de gnids in i klänningen. Använd klisterytan på tejp för att försiktigt få av pulvret.
  • Går fläcken inte bort kan du lindra skadan med en vit krita.
  • Vitt vin kan vara ett bra sätt att späda ut en rödvinsfläck. Var dock försiktig på de känsligaste materialen.
  • När inget annat hjälper är det kamouflage som gäller. En brosch, rosett eller sjal kan hjälpa.

Revan

En fot på släpet och revan kan vara ett faktum. Här finns tyvärr ingen mirakelkur, men några justerande knep.

  • Nål och tråd gör att klänningen åtminstone håller ihop hjälpligt.
  • Tejpa med kraftig genomskinlig tejp på insidan av klänningen.
  • Om revan placerat sig någorlunda lägligt kan du dölja den med en rosett, brosch eller sjal.

Vecken

Det är viktigt att klänningen får hänga ut sig när du inte bär den, annars är vecken framme på nolltid och de kan vara svåra att bli av med. Vissa klänningar går att stryka, men långt ifrån alla Oftast krävs en professionell maskin att ånga klänningen med. Är det ett mindre veck kan du testa att föra ett ångstrykjärn någon decimeter ovanför klänningen. Använd aldrig vatten och framförallt inte vatten som blivit stående i ett strykjärn. Det kan skapa fällningar som ger fläckar på klänningen.

Storleken

Denna missberäkning gör att du bäst i att förekomma genom att prova klänningen någon vecka innan bröllopet å att det finns tid att sy om den. Är storleken fel på bröllopsdagen får du helt enkelt göra det bästa av situationen. Om klänningen är för stor kan du använda ilägg att fylla ut bysten med. Säkerhetsnålar på insidan av klänningen kan även justera storleken något. Är klänningen istället för liten får du helt enkelt öppna dragkedjan en aning och täcka över axelpartiet med en sjal. Försök stå ut under fotografering och vigsel och byt till en vanlig festklänning på kvällen.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: