Två bröllop istället för ett!

Av Jacqueline Rova Foto Rebecka Thorell

När Klara och Oskar insåg att deras bröllop inte skulle kunna gå att genomföra som de tidigare planerat, och de fortfarande ville bjuda alla sina planerade 80 gäster, beslutade de sig att dela upp sina gäster på två dagar och gifta sig två gånger. Det blev en helg fylld av kärlek med både vigsel i kyrka och med ceremoni ute i trädgården.

Brudparet

Namn: Klara och Oskar Haglund

Datum: 8 augusti 2020. Redan 2017 när vi förlovade oss satte vi datumet. En rolig anekdot är också att Klaras föräldrar gifte sig 8/8, 1998, men det var inget vi tänkte på när vi valde datum

Vigsel och Fest: I Helga trefaldighets kyrka i Uppsala och festen hölls på Stabby prästgård båda dagarna.

Gäster: lördagen var vi totalt 37 och sön­dagen totalt 48 st.

Klädkod: lördagen, Kavaj, och sönda­gen, Sommarfin

Klara och Oskar förlovade sig 2017 och började att planera, redan då lite smått, inför sitt kommande bröllop men satte igång ordentligt 2019.

– Under coronavåren insåg vi att det skulle bli svårt att genomföra det bröllop vi planerat från början vilket var en vigsel i Helga trefal­dighets kyrka och middag med fest i Vasasalen på Uppsala slott med cirka 80 gäster. Vi bör­jade därför fundera på hur vi skulle kunna ha ett bröllop utan att behöva ta bort någon av de bjudna gästerna. Vi började leka med tanken att ha två bröllopsfester. Efter många om och men samt kloka ord från nära och kära landa­de vi i att ta det beslutet. Lördag med vigsel i heliga trefaldighets kyrka och sedan middag och fest på Stabby Prästgård tillsammans med närmaste vänner, familj och släkt. Söndag med en ceremoni i trädgården på Stabby Prästgård, följt av brunch och en dags fest med närmaste familj och alla vänner. Vi var ett gäng på 19 personer, vår närmsta familj och brudfölje, som var med under bägge dagarna. Vi var rädda att det skulle kännas litet med cirka 40 gäster på lördagen och inte bli någon ordentlig fest, men oj så fel vi hade. Det var otroligt uppskattat från vårt håll att faktiskt hinna prata med alla som var där och vilken fest det blev, berättar Klara.

RTP KlaraOskar Dag 1 (11)_webb

EGEN LOGGA

Klara och Oskar var väldigt noga med att vara ute i god tid med förberedelserna, och inte läg­ga så mycket krut på smådetaljerna.

– All planering och fix, trots att vi fick boka om, var i princip klart två månader innan bröl­lopet, och sista månaden lämnade vi över allt till vår bröllopskoordinator och våra två toast­masters. Vi satsade på små, enkla detaljer men som ändå blev väldigt bra och uppskattat. Vi gjorde exempelvis en logga utifrån den bröl­lopsinbjudan vi skickade ut och köpte sen klistermärken med den loggan på, och satte på allt ifrån vattenflaskor, handspritflaskor, gäst­bok med mera. Vi köpte in eget tryck till klä­der och tryckte vårt datum på näsdukarna till marskalkarna, samt namn och ”KlaraOskar” på tärnornas mys kläder. Mycket billigare än att beställa färdigtryckta kläder. Vi köpte ra­mar på loppis som vi sprayade guldiga och satte in skojbilder på oss i, som pynt i lokalen. Vi köpte en tom ram och satte upp rader med snören, för folk att fästa fotoremsor i, som man kunde ta i ett fotobås som vi hade hyrt. En enkel bok med tomma sidor som vi sprayade guldig, som gästbok. Vi köpte in ”gnuggisar” med vår logga på och glowsticks, till festen. Vi köpte kökshanddukar som vi klippte isär och använde som servetter och vi plockade vete som dekoration. Det vi egentligen la mest krut på var gästgåvorna och vi ville ge något som skulle uppskattas och användas. Vi valde att ge en goodiebag med Klaras favoritchips, Oskars favoritgodis, bubbelvatten, vätskeersättning, handsprit och en liten hälsning. En väldigt liten kostnad för oss, i sammanhanget, men någonting vi själva hade uppskattat om vi var gäster, berättar Klara.

RTP KlaraOskar Dag 1 (5)_webb

RTP KlaraOskar Dag 1 (16)_webb

FIRST LOOK

På fredagen innan bröllopshelgen så bjöd brud­paret in sin närmsta familj och sitt brudfölje för att fixa det sista i lokalen. Det avslutades med pizza innan alla checkade in på hotellet.

– På lördagen mötte jag upp tärnorna i re­ceptionen och vi fick med oss frukostpåsar inn­an vi blev upphämtade av frisören och åkte till lokalen. Jag ville ha en klassisk bruduppsätt­ning under lördagen och då jag sminkar mig ytterst lite till vardags ville jag att det skulle vara så likt min vanliga look som möjligt, men så klart lite extra av allt. På söndagen ville jag ha en mer ”dags-fest-look” och min sminkös sminkade mig ganska enkelt men med mycket guld och glitter och håret var uppsatt i en lik­nande frisyr jag själv brukar göra till vardags.

Under hela förmiddagen turades alla fem tärnor och Klara om att få håret fixat, och att sminka sig. Oskar försökte först att sova vidare och sedan mötte han upp marskalkarna och åt frukost samt bastade och gjorde sig iordning tillsammans på hotellrummet.

– Jag hade en mörkblå kostym med vit skjorta och svart fluga under hela lördagen och under ceremonin och brunchen på söndagen. Efter brunchen bytte jag om till en ljusgrå kostym och en kortärmad vit skjorta, berättar Oskar.

Fotografen Rebecka och videografen kom sedan och de åkte tillsammans med Oskar och marskalkarna till lokalen, där det var dags för en first-look i trädgården.

– Jag gick fram till Oskar och knackade honom försiktigt på axeln. Det var ett så mysigt ögonblick! Vi var fulla av nervositet, förväntan och lycka över att äntligen få se var­andra. Bästa stunden på hela dagen!

Efter first-look var det kram och gråtkalas med hela brudföljet innan brudparet tillsam­mans med Rebecka och videografen gick iväg till fårhagarna i närheten för att fotografera och filma.

– Det var så mysigt att få den tiden tillsam­mans bara vi, och försöka landa i alla känslor. Det var 30 grader varmt den dagen och det rann svett om oss båda, men vi var i sådant lyckorus att vi knappt brydde oss.

RTP KlaraOskar Dag 1 (8)_webb

SKIPPADE BRÖLLOPSTÅRTAN

Brudparet vigdes efter det i Helga Trefaldig­het i centrala Uppsala som är en mysig och familjär kyrka.

– Vigseln var väldigt fin och personlig med vårt val av musik, en fantastisk präst och Oskars systerbarn Melwin och Emilia, 4 och 2 år, som var med oss framme vid altaret och lät­tade upp den nervösa stämningen.

Efter kyrkan kastades det blomblad och såp­bubblor och brudparet fick hälsa på gästerna. Därefter kom en vit tuktuk och hämtade upp Klara och Oskar.

– Vi åkte genom Uppsala och bara myste av att vi precis gift oss medan gästerna blev häm­tade av en buss och kördes till lokalen.

RTP KlaraOskar Dag 1 (15)_webb

RTP KlaraOskar Dag 1 (14)_webb

RTP KlaraOskar Dag 1 (12)_webb

Väl vid lokalen väntade välkomstskål och mingel, innan det var dags för middag inne i lokalen.

– Vi hade valt en meny som var väldigt mycket vi och vi njöt av att sitta och titta ut över alla fina människor som var där för att fira oss, sådan overklig känsla! På lördagen ville vi ha en klassisk meny. Alla våra vänner och familj vet att vi älskar chark och ost, så dessa två var självklara. Fisk till varmrätt kändes förallt med ett gott vitt vin till. Chokladboll serverades för att de självklart, enligt oss, ska servera kaffe och avec på en bra middag. Osten serverades som ”bröllopstårta”. Det var fan­tastiska tal och våra två toastmasters gjorde ett enastående jobb genom hela middagen. Vi satt vid ett ”sweet-heart-table” bara vi och det var så mysigt att bara sitta vi och landa i hur fint allting var! Innan tårtan tog vi en längre paus och gick och fotade och filmade i golden hour. Sedan var det dags för tårtan i form av ost och därefter första dansen. Vi dansade till Daniel Lemmas ”If I used to love you” som sedan övergick till ”kärleken är evig” samtidigt som det kom in hotshots. Sedan dansade vi nat­ten lång med ett litet avbrott för vickning. Till vickning serverade vi mackor och pucko, samt resterna från osttårtan, det var otroligt upp­skattat.

RTP KlaraOskar Dag 2 (8)_webb

RTP KlaraOskar Dag 2 (1)_webb

RTP KlaraOskar Dag 2 (6)_webb

RTP KlaraOskar Dag 2 (4)_webb

RTP KlaraOskar Dag 1 (19)_webb

LEK I TRÄDGÅRDEN

På söndagen rullade de nya gästerna in strax innan klockan 13. Det bjöds på bubbel och gästerna ställde upp sig för en enklare vigsel­ceremoni i trädgården.

– Det blev en jättefin ceremoni, trots att vi officiellt gift oss redan igår, som vår fotograf Rebecka höll i. Sedan fick vi hälsa på våra gäs­ter innan vi alla gick in och åt brunch. Det var en riktigt varm dag och jag tror att alla gäster svettades ordentligt i den gamla byggnaden, men det var så härlig stämning, fina tal och roliga spex. Efter brunchen hade vårt brudfölje styrt upp lekar i trädgården. Vi hade även en DJ som spelade och en utebar. Efter lekarna väntade även nu första dansen till Daniel Lem­mas ”If I used to love you” som sedan övergick i Avicii Levels medan det kom in shots. Sedan dansade vi, lekte och hängde i trädgården och efter några timmar kom en foodtruck och bjöd på hamburgare. Jag och Oskar som aldrig rik­tigt ville sluta festa satt kvar medan våra för­äldrar och leverantörer städade och plockade ihop, och det slutade med att vår bästa kompis Sofia styrde ihop en ordentlig efterfest hemma hos henne. Vi gick hem sist av alla, och har nog aldrig varit så lyckliga. Vilken fantastisk helg vi hade, och vilka fantastiska människor vi har i vårt liv!

RTP KlaraOskar Dag 1 (4)_webb

Tips från brudparet

1. Fokusera på det som är viktigt – er kärlek och alla nära och kära som vill fira med er. Fastna inte i smådetaljer.

2. Se till att ha bra människor runt er, alltifrån brudfölje till leverantörer. Det gör att ni kan slappna av och njuta, och det är ju faktiskt det viktigaste.

3. Lägg pengar på dokumentation (film och foto). Antagligen så lägger ni en del pengar på bröllopet och då vill ni också kunna minnas vart pengarna gick. Om ni tycker det är dyrt: önska er bidrag till det. Ta inte in någon kompis-kompis, anlita någon ni känner er trygga med.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: