Klimatkompensera ert bröllop

Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Malin Svantesdotter // malin@alltombrollop.com

Att tänka på hur mycket bröllopet påverkar miljön kanske inte är prio ett under planeringsbestyren. Men med Vi-skogens klimatkalkylator kan ni smidigt räkna ut ert klimatavtryck – och därefter välja att klimatkompensera!

Sanna och Peter är ett par som gifte sig tidigare i somras och som samtidigt tog reda på bröllopets klimatavtryck för gästernas mat, dryck, återvinning och logi. Med Vi-skogens nya klimatkalkylator räknade de smidigt ut eventets klimatpåverkan och kompenserade för motsvarande mängd.


Vi har alltid varit miljömedvetna, men senaste året känns det som att det här blivit ännu viktigare, kanske tack vare Gretas rörelse som väl inte lämnar någon oberörd. Vi kompenserade för gästernas mat, dryck, återvinning, hotell och taxiresor för två dagars aktiviteter. Det var förvånansvärt enkelt och billigt, säger Peter Karlström.

Sanna och Peter_PRM

Sanna och Peter klimatkompenserade sitt bröllop genom Vi-skogens klimatkalkylator. Foto: Privat

Vad innebär klimatkompensationen?

Klimatkompensation innebär att man kompenserar för en viss mängd utsläpp av växthusgaser, som man inte kunnat undvika att släppa ut. Vi-skogens klimatkompensation sker genom trädplantering och hållbara jordbruksmetoder. Det innebär att både träd och mark absorberar växthusgaser.

Vi-skogens klimatkompensation säkrar mat till bönder i västra Kenya, samtidigt som projektet bekämpar klimatförändringar, markförstöring och fattigdom. Den största vinsten för bönderna är att skördar och produktiviteten ökar, vilket ger mer mat på bordet, inkomster från försäljning av överskott och möjligheten att lyfta sig själva ur fattigdom. Vi-skogens arbete bekämpar således både fattigdom och klimatförändringar samtidigt. Både företag och privatpersoner kan kompensera via den nya klimatkalkylatorn oavsett om det handlar om resor, inköp, det som äts eller festen som anordnas.

Tradplantering-Vi-skogen


– Med ett gemensamt krafttag för minskade utsläpp och klimatkompensation kan vi vända den negativa utvecklingen. I och med vår klimatkalkylator blir det enklare för både privatpersoner och företag att klimatkompensera för de utsläpp de inte kan undvika, säger Jenny Nilsson, talesperson klimatkompensation på Vi-skogen.

Så här kan ni klimatkompensera:

 1. Beräkna dina utsläpp och kartlägg vad som genererar dem. Genom att få koll på dina utsläpp och identifiera vad som orsakar dem kan du utveckla ditt hållbarhetsarbete. Vill du ha hjälp med att beräkna utsläppen, använd Vi-skogens nya

  klimatkalkylator
  Där kan utsläpp kring resor, event, lokaler och inköp räknas ut.

 2. Minska och undvik handlingar som släpper ut växthusgaser och ersätt dem med klimatsmarta alternativ. Enkla tips är att resa mindre, byta till miljömärkt el, minska elförbrukningen samt välja vegetarisk kost.

 3. Kompensera genom Vi-skogens nya

  klimatkalkylator
  för den resterande mängd (eller mer) av de utsläpp som inte kan undvikas.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: