Resa till Korsika – en välbevarad hemlighet

Resa till Korsika

Till Korsika går din resa för att uppleva orörd natur, pittoreska bergsbyar och utsökta krogar. Korsika imponerar på den mest kräsna resenären. Välkommen till en Medelhavsö som äger en sällsam dragningskraft och spännande historia – som ni kan få ha helt för er själva!

Text: Nadya Gruner Foto: Unsplash

Resa till Korsika en förförisk smekmånad

Vägen är slingrande och sinnesintrycken är många när man kör längs de väldoftande lavendelfälten som ger den korsikanska landsbygden ett förtrollande ljuslila skimmer. Utmed kuststräckan är utsikten stundtals så hänförande att man efter varje hårnålskurva vill stanna och avnjuta det betagande sceneriet.

Färgerna och dofterna är ett kapitel för sig, speciellt på en resa till Korsika på försommaren. Medelhavets fjärde största ö är täckt med väldoftande örter och växter som kallas för Maqui (det var också namnet på den korsikanska motståndsrörelsen som höll till uppe i bergen under andra världskriget) och vallmon blommar utefter vägarna i djupaste rött.

En säker naturupplevelse

Det är ofattbart att ett så skiftande landskap får plats på en så liten yta. 1 000 kilometer kust med stränder av skiftande karaktär, dramatiska kalkstensklippor som stupar ner i havet och lugna laguner. Men också mjukt formade stenformationer, svarta karga stränder och elfenbensvita beacher. Det är lätt att hitta orörda badvikar på en smekmånad och resa till Korsika.

Sikten är glasklar och livet under ytan är rikt och varierat. Många undervattensscener från kultfilmen, Det stora blå är inspelade här. Likt naturen så är språket en blandning av italienska och franska, det bästa av två världar.

Korsika har också ett rikt historiskt arv. Hela 27 invationer har lämnat sina spår. Det finns kyrkor, borgar och torn från romare, greker och många andra. Dessutom är Napoleon Bonaparte född i Ajaccio, Korsikas huvudstad.

De la Parata

På en resa till Korsika får du ett stort utbud på liten ö

Många besökare åker till den charmiga badorten Calvi, enligt korsikanerna själva Christopher Columbus födelsestad. Här finner man vita söta hus dekorerade med röda pelargonier, charmigt slumrande kvarter och givetvis en och annan bouleplan. Stämningen är avslappnad och gemytlig med många fina stränder.

Calvi är absolut sevärt men för de som önskar något utöver friserade semesterparadis så rekommenderas den lilla byn Pigna, som är som klippt och skuren för drömmeri.

Hotel La Signoria sagolikt för smekmånad

Strax utanför Calvi ligger även det underbara hotellet La Signoria (som under 1700-talet var Ludvig XV:s sommarpalats). Hotellet är familjeägt och ligger sagolikt vackert likt en hacienda bland olivlundar och pinjeträd.

Det är tyst och stillsamt, på eftermiddagarna hör man ljudet av schackpjäser som flyttas på mahognyborden som ligger i en vacker trädgård med porlande fontäner. En underbar plats att avnjuta en citronlemonad som smakar lika gott som citronträden doftar.

Köket är utsökt med närproducerade råvaror och en imponerande vinkällare. Skulle man tröttna på vyerna över fruktträdgårdarna och olivlundarna, så kan man alltid bege sig tio minuter bort till egendomens privata strand. Eller göra en dagsutflykt till någon av de små charmiga byarna i Balagne, som är bland de äldsta på Korsika.

Platser som Aregno och Catéri gör att man måste nypa sig i armen för att försäkra sig om att de verkligen finns. Restaurang Chez Léon i Catéri bjuder förmodligen på Korsikas mest autentiska matupplevelser och Aregno överraskar med sin ståtliga romanska kyrka från 1800-talet.

Hotel la Signora

Storlagen natur och vackra byar

Stränder och snötäckta berg, Korsikas storslagna natur tar andan ur en, med drygt 100 bergstoppar som mäter över 2 000 meter, där man på vintern kan åka skidor. Snö ligger ofta kvar på topparna fram till mitten av juni. Korsikanerna är särskilt stolta över berget Monte Cinto (2 706 meter över havet) som sägs vaka över ön och bevara öns identitet och traditioner.

Missa inte vandringsleden GR20 på din resa till Korsika

GR20 är en av Europas mest kända vandringsleder. Leden börjar i Calenza i nordväst och slutar i Conca i sydöst. Det finns hel-och halvdagsetapper att välja mellan. Man går igenom enorma kastanjeskogar, hedlandskap och mysiga bergsbyar. Lövverken prasslar och fågelkvitter hörs från skogens gömda skrymslen. Högre upp byter landskapet skepnad, högresta obebyggda fjällsidor och längs bergskammarna tecknar sig vackra skulpturala stammar mot himlen.

Uppe på höglandet i Bagni Di Guetera kan man ta ett bad i de heta svavelhaltiga källor som sägs vara välgörande för hälsan och kärlekslivet. För de som inte vill vandra finns det andra sätt att ta sig fram på: mountainbike, fyrhjulingar, jeep eller varför inte på hästryggen.

Vandringsleden GR20

Saint-Florent och Bonifacio

Saint-Florent är en tilldragande stad som är belägen på norra delen av ön, i hamnen ligger lyxbåtarna i prydliga led och stadens lågmälda vimmel för tankarna till St Tropez. Härifrån har man även en bra utgångspunkt för dagsutflykter till natursköna Cap Corse.

Bonifacio är städernas stad på Korsika som byggts högst upp på en klipprand på södra delen av ön. Här bildar husen en labyrint av smala gränder och vyerna är magnifika. Här hittar man en av Frankrikes främsta golfbanor.

Korsikas kanske bästa dykning återfinns nära Ilse La Vezzi. Kite-, vind- och vågsurfarna håller också till här. Dessutom går det en färja till Sardinien, om man vill göra en utflykt till Italien. Färden tar mindre än en timma.

En oförglömlig resa till Korsika

Ett hemligt smultronställe

Vi rekommenderar att spara det allra bästa till sist. Resenärer som vid någon tidpunkt har upplevt en plats som Murtoli (som ligger i närheten av byn Sartène på södra Korsika) vet att det är svårt att bli lika förtrollad igen.

Det finns inga vägskyltar som visar vägen till detta undangömda paradis som ligger inbäddat mellan berg, kullar och hav. Platsen är endast för de lyckosamma vilka har haft turen att lägga vantarna på kartan till Murtoli. Det är en privat egendom med ett tjugotal gamla fåraherdesstugor som omsorgsfullt har restaurerats till lyxiga uthyrningsvillor, i en förtjusande sagomiljö.

Det är bäst att resa till Korsika på våren

Korsikanerna har av tradition hållit omvärlden stången och många är misstänksamma mot främmande exploatörer. Dessutom är korsikanerna sedan långt tillbaka lätt upproriska mot fransk överhet. Kanske mycket tack vare detta är Korsika oexploaterat och en av medelhavets mest välbevarade miljöer.

Stora delar av ön är obebyggd och i många av de gamla vackra byarna känns det som om tiden stått stilla. På Korsika råder en avspänd stämning, gästfrihet och en lågmäld älskvärdhet.

Bästa tiden att åka till Korsika är på våren, då får känslan av att ha ön ha helt för er själva.

Vacker solnedgång

Mer än 60 procent av ön är nationalpark och det finns fem marina parker så det finns gott om orörd natur.

Fakta om Korsika

 • Land: Frankrike
 • Regionhuvudstad: Ajaccio
 • Språk: franska och korsikanska
 • Valuta: Euro
 • Resa hit: Flyg med Norwegian till Bastia eller Nice, inrikes med Air Corsica. Eller ta färjan från fastlandet.
 • Resa runt: Bästa sättet att uppleva Korsika är med bil. Det är en ö som lämpar sig för slingrande bilturer med Instagram-vänliga vyer. De flesta större internationella biluthyrarna, t ex Avis, Europcar och Hertz, finns här. Bussar går mellan städerna.
 • Mat och dryck: Om det är något man ska handla med sig hem från Korsika så är det charkuterier och ostar. Det finns gott om specialaffärer som säljer ljuvligt goda och lokalproducerade vildsvinscharkuterier med smak av öns prisade kastanjer och krämiga getostar. Här brygger man även sitt eget öl på kastanj.
Ost från Korsika

Tips! Ett världsarv listat av Unesco

Naturreservatet Scandola är som en våt dröm för de som gillar havet. Det kristallklara vattnet bjuder på fantastiska dykmöjligheter. Och med lite tur kan du möta delfiner.

Naturreservatet Scandola

Scandola

 • Korsika har strävat efter att skydda sin kust för att inte bli lika utbyggd som Balearerna

St Antonino

 • Bergsbyn St Antonino, utnämnd till en av Frank­rikes vackraste byar och vi kan bara hålla med. Skaldjursfrossa på restaurang I Scalini, med fantastisk utsikt åt alla väderstreck.

Med en golfsving

 • Det kan vara svårt att hålla ögonen på bollen när vyerna över grannön Sardinien stjäl all uppmärksamhet.
 • www.golfdesperone.com

Personligt och lyxigt!

Alger och Leror

 • På de franska badorterna är det vanligt med kliniker för ”Thalassoterapi” behandling med havsvatten. På Hotel Sofitel i Ajaccio kan man förslagsvis boka några nätters logi med diverse kurbehandlingar. www.sofitel.com

Sand mellan tårna

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: