Krabikustens bästa upplevelser

Foto: Veronica Linarfve Text: Veronica Linarfve & Josefine Franking

Redaktionen korar thailändska Krabikustens bästa upplevelser.

Bästa ön: Koh Lipe

För vem:
Alla.

Därför: Koh Lipe ligger i naturreservatet Tarutao i södra Thailand på gränsen till malaysiska Langkawi. Ön kantas av stränder med vit möjlig korallsand, och i reven utanför finns snorkling i världsklass, särskilt på öns sydöstra sida. Därtill massor av restauranger och barer där du halvligger eller sitter på stranden på en madrass. Om du vill. På öns östra sida ligger designhotellet Idyllic Concept med restaurang för den som inte uppskattar den bohemiskt loja stilen. Många tycker att det börjar bli för livligt på Koh Lipe, men vi håller inte riktigt med. Det stora utbudet med full kommers på kvällen är en skön kontrast till de långa lata dagarna på stranden. På öns mitt ligger huvudgatan och att gå längs den känns lite som att kliva in i en uppbyggd temapark; som ett eget Thai-land. Butiker med likartat utbud, gatustånd med enkla rätter och enkla massageanläggningar. ”Billigheten” och alla kulörta lampor till trots, här finns ändå en bedårande charm.

Bästa tipset: Orka ta den där två timmar långa promenaden runt ön för att spana in det ställe som passar din smak bäst.

Bästa boendet: Trädkoja

För vem: Den som vill bo schysst och udda.

Därför: Vi måste bara få rekommendera de underbara trädkojorna på Koh Lipe. Serendipity Resort heter stället som ligger på sluttningen ner mot vattnet och med utsikt över det turkosa vattnet. Vid klart väder kan man se ända till Malaysia. Hyddorna är helt i trä. Enkla, rena och med ekoinriktning. Den hälsosamma fruskosten serveras på din privata terrass. Bra träning får du också genom att gå upp och ned för trapporna till ”kojorna”. Serendipitys restaurang är en av de bästa på ön. Boka i förväg – här är det alltid fullt. I väntan på ledigt bord är det annars bara att slänga sig i hängmattan i baren. Ekolyx när det är som bäst.

Bästa tipset: Riktigt lyxigt blir det om du bokar den nybyggda kojan med egen pool på terrassen. Finns inte som aleternativ på hemsidan ännu, men maila och fråga.

www.serendipityresort-kohlipe.com

Kustens godaste: Pad Thai

För vem:
Den som älskar vällagad traditionell thailändsk mat.

Därför: Ett av västkustens bättre boenden är Sivalai på Koh Mook (som också stavas Koh Muk). Det är en härlig känsla att kunna ligga i sängen och ha panoramautsikt över en egen bit kritvit sandstrand. Resorten ligger på en egen landtunga. Och nu ett ord om maten på ön. Du kommer säkert att bli rekommenderad att cykla till öns billigaste mathak Hill Top som ligger på vägen till öns andra större resort, Charlie Beach. På nätet kommer du att kunna läsa att det är billigt. Ja, det är billigt, men så är råvarorna och serveringen också i enklaste lagret. Själv stannar jag hellre på Sivalais egen restaurang och beställer in deras Pad thai. För fjärde dagen i rad. Den godaste jag någonsin ätit i Thailand. Eller kanske den godaste. Jag kan inte riktigt bestämma mig. Den som serveras på restaurangen Thai Cat där borden står nerkörda i stranden långt norr ut på Long Beach ligger också på topplistan.

www.komooksivalai.com

Bästa äventyret: Smaragdgrottan

För vem: Den äventyrlige

Därför: Du vill känna dig som en sjörövare. För att få en unik upplevelse krävs en väckarklocka, disciplin och en förbokad långsvansbåt. Bestäm träff med kaptenen i gryningen, säkerställ att ni senast anländer till grottans mynning klockan halv åtta på morgonen. Då kommer ni att ha den här magiska platsen för er själva. Utanför en jätteklippa ankrar kaptenen upp, ni tar på flytvästar och hoppar i vattnet. Kanske har ni varit smarta och tagit med en vattentät ficklampa, annars kan kaptenen säkert låna ut sin. Simma in under klippkanten, in i grottan. Andas djupt. Lys upp i taket och spana in de sovande fladdermössen. Mullret från vågorna ekar mellan klippväggarna och ja… det är lite läskigt. Men mest häftigt. Grottan är cirka 70 meter djup och snart ljusnar det. Och vad ni kommer att möta när ni simmat genom grottan? En gnistrande blå lagun, alldeles rund. Lodrätta väggar som stupar hundra meter rakt ner. Man kan inte klättra upp. Enda vägen att ta sig till det här gömstället är just genom grottan, så se till att ha koll på tidvattenet. Den lilla stranden som finns här inne var ett perfekt gömställe för sjörövare förr i tiden. Stranden är inte stor, så lagom till att ni har utforskat Smaragdgrottan (Emerald cave) och solen kommer att börja lysa i hålet långt där uppe, kommer alla andra besökare att strömma till. Men ni, ja, ni har ju redan fått upptäcka allt och dessutom fått uppleva hela grottan själva.

Bästa budgetlyxen: Massage på stranden

För cirka 70 kronor får du en hel timmes massage på stranden, med havet som kuliss och ljudet av vågor som bakrundsmusik. Kan det bli mer naturligt? Massagehyddor finns på alla öar längs kusten och du behöver sällan förboka.

Bästa dagsutflykten: Kycklingön

Många tycker att Railey beach är Krabis finaste, och jag håller med, den är fin, men numera så känd att det lätt blir för mycket folk här. Min kollega Josefin Franking tipsade därför om att ta båten till ”Kycklingön” som fått sitt namn av dess form som påminner om en kyckling. Naturskönt, öde och badvänligt.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: