Bjud in till bröllop på ett kungligt slott

Bröllop på kungliga slott - Drottningsholm slott

På fyra av Sveriges kungliga slott finns möjligheten att boka bröllop och vigsel i historiska kyrkorum och kapell, skapade av tidens främsta arkitekter. Vackert belägna runt Mälaren skapar slotten en unik inramning till en vigsel.

Text: Redaktionen Foto: Respektive slott

Kungliga slott som bjuder in till bröllop

På DrottningholmsRosersbergsStrömsholms och Ulriksdals slott finns slottskyrkor och kapell öppna för vigsel. Var och ett av de kungliga slotten har sin egen karaktär, från Drottningholms kupolkrönta barock via Strömsholms ljusfyllda romantiska kyrkorum. Det klassicistiskt stilrena på Rosersberg till Fredrik Wilhelm Scholanders intima nyrenässans på Ulriksdal.

I slottskyrkorna på Strömsholm och Drottningholm kan du för övrigt spela brudmarschen på två av Sveriges bäst bevarade 1700- tals orglar.

Slottsparkerna bjuder på vackra vyer och i nära anslutning till slotten finns möjlighet att arrangera efterföljande middagar och bjudningar i kulturhistorisk inramning. Vill du ordna en slottsvisning för gästerna på något av de kungliga slotten så går detta givetvis att boka.

Drottningholms slott

Med sitt vackra läge vid vattnet och sina välbevarade inredningar är Drottningholms slott en omistlig del av vårt kulturarv. Flera kungligheter har valt Drottningholm som plats för vigsel och dop.

Med sin vackra kupol, sina harmoniska proportioner och intima men samtidigt storslagna karaktär är Drottningholms slottskyrka en mycket fin plats för ett bröllop. Att det finns en brudkrona av silver och bergskristall att låna gör inte saken sämre. Och att det här finns en 1700-talsorgel tillverkad av Johan Niclas Cahman, att framföra bröllopsmusiken på är magiskt!

Ett av våra vackraste kungliga slott och mer kungligt än så här kan det nog inte bli!

Läs mer om och boka Drottningholmsslottskyrka

Drottningholms slottskyrka

Drottningholms slottskyrka. Flera kungligheter har valt Drottningholm som plats för vigsel och dop. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungl. Hovstaterna

Brudkrona av silver och bergskristall när du gifter dig på ett av Sveriges kungliga slott

Rosersbergs slott – ett av våra kungliga slott vid Mälaren

I generationer har Rosersbergs slott med sin pittoreska park och sitt vackra läge vid Mälarens strand, varit en omtyckt plats för bröllopsfest och rekreation. Och ett av våra storslagna kungliga slott.

Trädgårdsflygeln med slottskapellet var ursprungligen tänkt som galleri. Ljuset flödar in och med sitt rika stucktak och sin fina färgställning i vitt, violett, rosa, grått och blått är det ett behagligt rum att vara i.

Står du här som brud eller brudgum vid altaret, strålar nordstjärnan och solen emot dig från lanterninen. Kan detta vara det kungliga slottet du söker?

Läs mer om och boka Rosersbergsslottskapell

Rosersbergs slott - ett av våra kungliga slott vid Mälaren för bröllop

Rosersbergs slott. Inbäddat i en romantisk lustgård vid Mälarens strand, norr om Stockholm, vilar Rosersbergs slott. Foto: Dick Norberg

Slottssal på Rosenbergs slottskapell

Rosersbergs slottskapell. I slottskapellet på Rosersbergs slott flödar ljuset in genom de många fönstren. Foto: Håkan Lind

Strömsholms slott

Vackert beläget nära Mälaren, omflutet av Kolbäcksåns strömmande vatten, höjer sig Strömsholms slott majestätiskt på sin holme. Mitt bland natursköna trädgårdar, ängar, alléer, skogsdungar och betesmarker hittar du detta kungliga slott.

Högst upp i slottet finner du slottskapellet. När du stiger in blir du välkomnad av kyrkorummets lätta, ljusa rymd och den elegant välvda takkupolen. Också de smakfullt återhållsamma skulpterade dekorationerna och det starka dagsljuset som flödar genom de stora fönstren.

Till det unika i inredningen hör Daniel Stråhles orgel från 1743 som överlevt i originalskick till idag. Tänk att spela brudmarschen på den!

Läs mer om och boka Strömsholms

Bröllop på slott - Strömsholms slott

Strömsholms slott inrymmer ett vackert slottskapell och den romantiska miljön passar mycket bra för vigsel. Foto: Dick Norberg

Strömsholms slottskapell

Strömsholms slottskapell är slottets mest fulländade rumsskapelse. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Ulriksdals slott – ett av våra kungliga slott i Stockholm för bröllop

Vid Edsviken i Solna, i en vidsträckt slottspark fylld av överraskningar ligger lustslottet Ulriksdal. På en udde söder om slottet väntar ett av Sveriges vackraste vigselkapell, invigt på drottning Lovisas namnsdag 1865.

När du stiger in i kapellet blir du mött av en utsökt interiör i tidens romantiska anda med en rikedom på snidade och målade detaljer och inventarier från olika håll och skilda tider. Till stämningen i kapellet bidrar även ljuset, som vackert silar in genom fönstren, smyckade med glasmålningar ur Karl XV:s egna samlingar, de äldsta från medeltiden.

Kapellet är utformat i holländsk nyrenässans med inspiration från Venedig. Gifter du dig i Ulriksdals slottskapell kan du låna en brudkrona av förgyllt silver, utförd av silversmeden Jan-Ante Dahlstedt.

Här kan du få ett prinsessbröllop på ett kungligt slott!

Läs mer om och boka Ulriksdalsslottskapell

Ulriksdals slott - ett av våra kungliga slott i vinterskrud som går att boka för bröllop

Ulriksdals slottskapell. Ulriksdal har i alla tider varit ett omtyckt ställe för rekreation och fest. Foto: Håkan Lind

Mer information hittar du också här: www.kungahuset.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: