Läskigt med bröllopstal? Så blir du kvitt nervositeten!

bryllupstal

Har du som många andra i vårt avlånga land svårt att hantera din nervositet när du ska prata inför folk? För det första är du långt ifrån ensam om att känna så, och för det andra finns det flera effektiva knep för att lyckas. Detta kan du tänka på inför ditt bröllopstal.

Text: Therese Kihlander Foto: Shutterstock

5 goda råd för dig som ska hålla bröllopstal

För några år sedan kom en rapport som avslöjade att vi i Sverige generellt sett är räddare för att tala inför folk, än vad vi är för att dö! Detta tycker jag såklart är helt galet, och framförallt galet sorgligt.

Genom mina tips och handfasta råd nedan hoppas jag kunna hjälpa dig som tycker att det är lite extra läskigt att tala inför folk. För inte ska du låta nervositeten stoppa dig från att säga det du vill säga just när det är som viktigast.

Även du kan hålla bröllopstal!

Ha en tydlig disposition för ditt bröllopstal

Satsa på att ha en tydlig disposition som är logisk. Det du bör ha är en tydlig början, en mittendel, och ett tydligt avslut. Tänk på att det inte bara är för att underlätta för publiken du bör ha en bra disposition, utan att det lika mycket är för din egen skull.

Det blir lättare att memorera ett bröllopstal som har en tydlig röd tråd. Och du hjälper, din kanske lite nervösa och stressade hjärna, att lättare komma ihåg vad som kommer härnäst.

Ta kontroll

Satsa på att ta kontroll över det du kan ta kontroll över inför talet. Besök exempelvis lokalen eller platsen där du ska framföra bröllopstalet. Se också till att ha koll på när just du ska hålla tal, ta tid på talet med mera.

Ju fler aspekter du kan se till att känna dig trygg med, desto mer dämpas ofta nervositeten inför själva framförandet.

Bra tips inför ditt bröllopstal

Spegel spegel på väggen där

Detta tips är extra viktigt! För oj vad många bröllopstal jag lyssnat till där man önskat att personen ifråga både kunde se och höra sig själv. Det kanske är lite läskigt första gångerna, men detta tips ger dig möjlighet att undvika energiläckage som kan bli störningsmoment för åhörarna.

Det kan exempelvis vara att du säger ”ehh” mellan var och varannan mening, eller att du kanske pillar frenetiskt på ett armband under hela talet. När du ser dig själv framföra bröllopstalet blir du även mer självsäker.

Du finslipar det, och kan sedan förhoppningsvis känna dig trygg i att du minsann redan har framfört talet många gånger. Om så enbart framför spegeln.

Kom igång med ditt bröllopstal

Fokusera på att memorera början av talet. Det är oftast innan du börjar ditt framförande som nervositeten brukar vara som mest påtaglig. Minimera då risken att nervositeten kommer åt dig genom att komma igång med talet.

Se till att du förslagsvis memorerat de första meningarna riktigt bra. Under den tiden kan du förhoppningsvis uppnå känslan av att du minsann kan hantera situationen. Och att du faktiskt fixar det här! Är det fortfarande svårt? Föreställ dig att du spelar lite teater.

Hantera publiken

Ett klassiskt knep för att hantera en publik är att hitta någon eller några bröllopsgäster som du tycker ser snälla ut. Fokusera på deras vänliga uttryck så behöver du inte bli bortkollrad av alla möjliga intryck och personer i rummet.

Det handlar inte om att ”stirra” på en eller några få personer under framförandet, utan snarare att landa i deras ansiktsuttryck vid vissa tillfällen. Genom att använda detta tips slipper du massor av intryck som kan förvirra.

Du står för personligheten, jag fixar talet och coachar dig. Hör av dig till mig!

Therese Kihlander på Kihlander retoriska tipsar om hur du skriver kärleksbrev

Therese Kilander

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: