Las Palmas: Uppgraderad huvudstad

Text och foto: Sofia Lundqvist

Tapas, trendiga barer och tokbillig shopping. Escapes reporter reste till den klassiska vinterfavoriten och fann ett nytt och uppdataerat Gran Canaria. Det här är hennes rapport.

Mycket är sig likt. Det finns och kommer alltid att finnas utpräglade norsk-, svensk- och tyskområden och lyxigare och mer slitna varianter av charterbyar. Hela Gran Canaria har emellertid sett en sorts renässans. Bokningsstatistiken fortsätter att nå nya höjder.

– Jag tror inte att ökningen enbart beror på det deppiga sommarvädret i Sverige, utan också på de uppdateringar som har gjorts på många hotell och restauranger på Kanarieöarna, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Att fler inhemska turister, framförallt från storstäderna Madrid och Barcelona, som letar sig hit ställer krav på ett vitalt utbud. Bara 2011 besökte nära 500 000 spanjorer Gran Canaria för en weekend.

Hotellet Radisson Blu som officiellt invigdes i slutet av oktober 2012 är ett av många exempel på öns framåtanda. Här är modern design ett signifikant led genom såväl lobbyn, restaurangerna, poolområdet och de spatiösa rummen, som samtliga för övrigt erbjuder havsutsikt (och då snackar vi inte en minsta lilla skymd sådan). Hotellet ligger i Arguineguín som förr var ett viktigt fiskeläge, men som idag domineras av skandinaviska resenärer, även om det mellan parasollerna och plaststolarna gömmer sig en och annan inhemsk tapasbar. Men det nya och trendiga hittar man främst i öns storstad, Las Palmas.

Modernt i Las Palmas

– Det finns många unika platser i Las Palmas. Tyvärr är det inte så många turister som besöker storstaden och de missar verkligen något. Ett besök här gör att man får en mer komplett bild av ön och kan uppskatta Gran Canarias variation, säger smyckesdesignern Helena Rhones som född och uppvuxen här, men numera verksam i Madrid. Helena skeppar sina speciella smycken världen över, inte minst till Köpenhamn där George Jensen distributerar hennes verk.

Och visst har hon rätt. Huvudstaden Las Palmas är fylld av både historia och moderna influenser. Med över 500 000 invånare är det den största staden i EU utanför kontinenten.

Det mest levande området vad gäller både nattliv och kulturella förströelser är den gamla stadsdelen Vegueta. Jag strosar nedför de kullerstensbelagda gatorna och besöker välkända sevärdheter som katedralen och Casa de Colón, där det sägs att Christoffer Columbus bodde när han fick ett av sina skepp reparerade 1492. Därefter väntar en visit på Centro Atlántico de Arte Moderna (CAAM), ett kortare stenkast från Columbus hus på gatan Los Balcones, berömd för sina många vackra balkonger. På CAAM visas idag, liksom alltid, en temporär utställning med djärva, uppseendeväckande och innovativa verk från morgondagens konstnärer. Det är en sann fröjd, även för en sådan som mig som egentligen inte är en inbiten konstälskare.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: