Bröllopsinspiration – Romantiskt tvådagarsbröllop

Brudpar med hunden i famnen

Vi älskar att dela bröllopsberättelser med våra läsare! Den här veckan har vi turen att få dela historien om Ingeborg och Mathias, som sa ja till varandra i maj i år. Få tips och inspiration till bröllop av bruden för planering, fotografering, tips för underhållning och mycket, mycket mer!

Text: Hanna Roen Olsen og Linn-Eva Sørlie Foto: Eline Jacobine Photography

Mathias Zimmer friade äntligen till Ingeborg Louise Zimmer förra året under pandemin. Sedan var det dags att planera det perfekta bröllopet, och brudparet firade sin kärlek med en magisk bröllopshelg i maj. Fredagen började med trädgårdsfest, mingel, goda drinkar och en överraskningsartist. Sedan blev det bröllop och bröllopsfest i vackra Halden på lördag.

– Efter en lång tid med pandemi ville vi ordna en stor fest för många av våra vänner och nära och kära, säger Ingeborg och Mathias.

Ändå var det viktigt för brudparet att festen inte blev för stor. De ville att det skulle vara intimt och att de skulle kunna ge alla sina gäster uppmärksamhet.

– Vi är väldigt nöjda med hur bröllopshelgen blev och ser fram emot att dela vår historia, säger brudparet. Vi hoppas att vårt bröllop kan vara en inspiration för andra brudpar.

Vår kärlekshistoria

♥ Ingeborg och Mathias ♥

Träffade varandra: 17 augusti 2016
Förlovade: 15 mars 2021
Gifta: 14 maj 2022

Ett förhållande som grundar sig på gränslös kärlek och med två hundar. Vi uppskattar dom enkla sakerna i livet.

— Bruden och brudgummen

Var började kärlekshistorien?

Vi träffade varandra på en tentafest under masterstudierna i Bergen. Båda gillade varandra redan från början, men det tog lite tid för oss att bestämma oss för att vi skulle satsa på varandra. Efter lite fram och tillbaka blev vi ett par på Alla hjärtans dag, och avslutade våra studier med att skriva vår masteruppsats tillsammans.

Hur friade Mathias?

Med restriktioner från en pågående pandemi valde Mathias att fria hemma. Han frågade om jag ville gifta mig med honom genom att avbryta mig medan jag lagade middag en måndagskväll. Jag hade antytt och väntat länge, och glädje var därför total!

Vad gör ni för att vårda kärleken?

Vi tar av tid för varandra och prioriterar att lära oss mer om varandra och kommunicera bättre. Till exempel genom att laga middag tillsammans, spela spel eller gå i parterapi.

Brudpar ser ut över vidder

♥ Våra bröllopsdetaljer

Kyrka: Berg kyrka i Halden
Bröllopkoordinator: Amanda Strand Bröllop
Trycksaker (inbjudningar och vigselprogram): inwhiite
Antal gäster: 80
Transport: En gammal Volvo P1800
Budget: 500 000 NOK + fredagen sponsrad av föräldrar

 

Vi ville ha ett estetiskt vackert bröllop med en färgglad, vårig och romantisk palett med fokus på detaljerna

— Bruden och brudgummen

Bröllopet

Efter en lång tid med pandemi ville vi ordna en stor fest för många av våra vänner och nära och kära. Vi ville ha tillräckligt många gäster för att det skulle bli en bra fest, men inte mer än att vi kunde få en intim upplevelse och ge alla gäster uppmärksamhet. För att själva bröllopsdagen skulle bli så bra som möjligt var det naturligt att ordna en informell sammankomst dagen innan. Samlingen på fredagen höll de i trädgården hos brudens föräldrar.

Vi stod för grillmat, öl på fat från Grünerløkka mikrobryggeri och en bartender som gjorde drinkar. Som underhållning anordnade vi en frågesport om oss och hade en överraskningskonsert med Simen Steinklev, en ”up and coming” norsk rapartist som avslutade fredagen med att sätta upp en riktig show i regnet.

Fredagen blev mer lyckad än vad vi hade trott. Vi hade kunnat hålla på hela natten men vi var tvungna att avsluta festen för att orka nästa dag.

Romantiskt brudpar i eka med blommor

Bröllopskoordinator var till stor hjälp och inspiration till vårt bröllop

Vi valde att ta en first look innan bröllopet. Anledningen var att vi ville avsluta det mesta av fotograferingen i förväg och få mer tid med gästerna under minglet. Även att vi ville ha en stund bara vi två. Såhär i efterhand är jag ännu mer glad att vi gjorde detta, då jag inte hade förberett mig på all stress i kroppen när jag gick ner för kyrkgolvet.

Det blev många intryck med allas ögon på mig (snubbla inte.. när ska jag sätta mig ner? slöjan måste fixas..), vilket gjorde att jag inte kunde fokusera till hundra procent på Mathias reaktion.

Vi ville ha ett estetiskt vackert bröllop med en färgstark, vårig och romantisk palett med fokus på detaljerna. Vi hade från början inte planer på att anlita någon bröllopskoordinator men slutade (som tur var) med Amanda som hjälpte till med design, frågor på vägen, dekorera lokalen och koordinera dagen. Hon är en superhärlig och begåvad person att jobba med och det var ett av de bästa valen vi gjort!

Brudpar delar inspiration till bröllop

Bröllopsceremonin

Eftersom bröllopet var i maj, och då med rädsla för regn och kyla – valde vi att ha vigseln i kyrkan. För att lätta upp stämningen hade vi bokat in en fiol och cello att spela medan gästerna anlände till kyrkan. Alla fick ett program med samma blommönster som bröllopsinbjudningarna och resten av bröllopet.

Ingeborg hade ett följe på fyra brudtärnor som gick nerför altargången innan Ingeborg gick nerför gången med sin pappa till Canon i D på fiol och cello. Sololåtarna som de spelade var extra speciella och personliga. Det var brudgum och en kompis som sjöng.

Inspiration till vackert bröllop i kyrkan

Vi hade ett mobilfritt bröllop, och det var en lätt och ledig stämning i kyrkan med många applåder och skratt (vi kämpade för att få på oss ringarna). Livemusik i form av fiol, cello och piano var superromantiskt och ett härligt inslag som vi verkligen rekommenderar. Kyrkan var dekorerad med två stora blomsterarrangemang vid altaret. Enkla blommor, lyktor och rosenblad på golvet längs altargången.

Vi använde instrumenten för både ingång och utgång, samt solosångerna. Efter att vi lämnat kyrkan gick vi runt hörnet och in i bakdörren till kyrkan utan att gästerna såg. Gästerna stod sedan på två rader och delade ut hemmagjord blomkonfetti. Vi kom sedan ut genom kyrkdörren igen och blev presenterade som herr och fru Zimmer!

Gästerna kastade konfetti och vi satte oss i bröllopsbilen för att köra till minglet.

Bröllopsmusik

 • Ingångsmusik: Kanon i D för violin och cello
 • Psalmer: Kärlek från Gud och Herren Gud ditt dyrbara namn och härlighet
 • Solo: Den vackraste och Du är anledningen
 • Utgångsmusik: Tusen år på violin och cello
 • Instrumentala inslag: Violin och cello spela när gästerna anlände till kyrkan

Brud med sina fyra brudtärnor

♥ Bröllopsfotografering

Fotograf: Eline Jacobine / @elinejacobine
Videograf: Eline Jacobine och hennes man Marius – www.elinejacobine.com
Platser för fotografering: Med Ingeborgs föräldrar vid utsikt, fotografering vid bröllopsfesten på Rød Herregård, fotografering i båt och Golden timme på Østgård
Budget för fotograf: 40 000

För att öva framför kameran hade vi en förlovningsfotografering med Eline ett år innan. Detta gjorde oss mer avslappnade under bröllopsfotograferingen. Vi visste att bilderna skulle bli vackra oavsett!

Eline och Marius följde med oss från morgon till kväll, och de hade en lugnande inverkan på oss i all stress, känslor och intryck. De var verkligen trevliga att ha runt oss. Fotograferingen var en härlig paus och bilderna går inte att beskriva som något annat än helt fantastiska.

Fotograf och videograf är den bästa investeringen och prioriteringen vi gjort i samband med bröllopet. Det var många intryck under dagen som jag inte var beredd på, och som gjorde det svårt att vara 100% närvarande i nuet och ta in allt.

Bruden och brudgummen

Brudpar i trappa

♥ Bröllopsfesten

Placeringskort och meny: Jag gjorde bordskort och meny
Festlokal: Låvetoppen på Garder Østgaard – Plats för ca 120 personer
Dekoration: Hyrde guldbestick, gjorde egna linneservetter med fransar, gjorde egna bordsnummer där jag tryckte blommor och limmade fast dem i guldramar. Ljus från Ester och Erik, hyrde mässingsljusstakar från Tabletales, hyrde stolar från Lavvoutleie.
Bröllopstårta: Faltengs bakverk i Halden
Brudvals: Salsa
Maten: Garder Østgaard

Mingel med roliga aktiviteter

Efter bröllopet minglade gästerna ute på Østgaard, medan vi gick för att ta fler bilder. Vi gjorde entré med låten Celebration, och skar upp bröllopstårtan direkt efter detta. Vi ville att gästerna skulle ha något att göra under minglet och hade därför satt upp olika stationer för roliga lekar och aktiviteter:

 • Østgård hade ett gigantiskt schackbräde utanför.
 • Pappa hade gjort ett amerikanskt spel som heter Cornhole som vi satte upp.
 • Vi gjorde några häften med rubriken ”sjuka saker Ingeborg har sagt eller frågat om” som var fyllda med citat från Ingeborg som Mathias har sparat i sin telefon genom åren. Det tyckte gästerna var väldigt roliga att läsa!
 • Vi gjorde en lite okonventionell gästbok. Vi ordnade tre glasbur,ar fyllda med blomkonfetti där gästerna kunde skriva på lappar och lägga till: 1) Det bästa minnet av oss, 2) Beskriv brudparet med 1-3 ord, 3) En hälsning som vi ska läsa om ett år. Detta gjorde det lättare för gästerna att veta vad de skulle skriva och vi fick massor av roliga lappar att läsa efteråt. Dessutom hade vi två polaroidkameror som gästerna använde för att ta bilder och hänga upp dem i en guldram. Efteråt kan vi själva sätta ihop gästboken med anteckningarna och polaroidbilderna.

Brud med sina fyra brudtärnor i vackra vårfärger

Middagen

Middagen hölls i Låvetoppen på Østgaard. Den har en rustik men ändå romantisk känsla och var vackert inredd av Amanda Strand Weddings. Vi hade lagt ut isbrytare på borden för att snabbt få igång konversationen. Vi bjöd på en utsökt trerättersmeny och vi hade många roliga och rörande tal som gästerna också hyllade.

Efter desserten kom servitörerna ut med iskalla glas och serverade shots. Vi avslutade middagen med fyrverkerier utanför medan lokalen förbereddes för festen.

Festen

Vi hade anlitat en DJ och en saxofonist och efter att brudklasen var avklarad kunde gästerna äntligen börja festen. Festen började runt 22.00 och dansgolvet var aldrig tomt förrän lokalen stängde vid 03.00. Festen blev mer livad än vi båda förväntat oss och det var jätteroligt!

Trots att vi anlitade en DJ var vi ganska involverade i att välja låtar till dansgolvet eftersom vi ville ha låtar som vi visste att våra gäster, inklusive vi, skulle dansa till! Det ångrar vi inte.

Bröllopskyss

Bröllopslokalen

Av praktiska skäl ville vi arrangera bröllopet i en av våra hemstäder och vi ville ha en lantlig och avslappnad känsla kring bröllopet. Valet föll snabbt på Låvetoppen på Østgaard – ett stilrent ladugårdsbröllop med ljuskronor och bjälkar i taket.

Omgivningen är otroligt vacker, med en damm där det går att hålla ett utomhusbröllop. Østgård hyr även ut en stor lägenhet där jag kunde fixa mig på morgonen, och där vi sov t.

Dessutom var det härligt att ha kock, servitörer och bartender inkluderade i priset, så att vi inte behövde tänka på något av detta.

Bröllopslokal dekorerad för bröllop - inspiration till bröllop

Maten och efterrätten

Østgaard stod för serveringen och vi hade provsmakning ett halvår i förväg, och fick totalt 14 smårätter!

Till förrätt valde vi; daniljskinka, melon, krutonger, basilika och tryffelolja. Till huvudrätt fick vi smaka på många goda varianter, men det slutade faktiskt med något vi aldrig smakat tidigare.

Huvudrätten var marulk, potatis- och rotselleriröra, sparris, stekta körsbärstomater, friterade vildräkor och soja/ingefärsås.

Förrätt på bröllopsmiddag - inspiration till bröllop

Efterrätt var parfait, halloncoulis, frasiga kex och mynta. Vi fick mycket beröm från gästerna för våra val!

Vi hade även ett antal gäster som var vegetarianer/veganer. De bjöds på sötpotatis- och ingefärssoppa till förrätt. Till huvudrätt fick de rödbetsbiff med svamp, lök och potatis och till efterrätt fick de sorbet. Kvaliteten på det vegetariska alternativet var mycket bra.

Vi hade även tårtbord för minglet och några av gästerna gjorde flera tårtor som serverades tillsammans med bröllopstårtan, mousserande vin och kaffe. Bröllopstårtan beställde vi från Faltengs bakverk och det var en tvåvånings chokladkaka med mjölkchokladsmörkräm, kola och hallon inuti och vit smörkräm på utsidan. Den dekorerades med blommor och ställdes på ett separat bord för när vi skulle skära upp den.

De andra tårtorna vi bjöd på var: glutenfri citroncheesecake, vegansk morotskaka och mullekaka.

Brudvalsen

Vi bestämde oss tidigt för att vi ville lägga tid och energi på brudvalsen. Hösten innan bröllopet anmälde vi oss till en 13 veckor lång salsakurs där vi lärde oss grunderna (det var inte så lätt!). På våren hade vi tre privatlektioner för att lära oss koreografi till bröllopet. Danseløvene ansvarade för kurser och koreografi.

För att kunna utföra dansen bytte jag min klänning till en vacker, gnistrande vit paljettklänning. För att bygga upp stämningen drog vi ner belysningen och spelade mystisk musik när vi gick in.

Det var en stor överraskning och roligt scenbyte när vi satte på salsalåten. Bröllopsdansen satte en helt annan stämning för resten av festen!

Brudpar dansar salsa som brudvals - inspiration till bröllop

♥ Klänning, kostym och accessoarer

Bröllopsklänning: Chey av Anna Kara / Köpt på Diin brud
Klänning nummer 2: Asos Brud
Brudslöja:
 Ofrenda studio köpt på Whitebygreen
Bröllopsskor: Högklackade sandaler från Peter Kaiser / Köpt på Zalando
Brudbukett: Vår och romantiska blommor från Ro&Raff
Hår och smink: Hår av en vän som är frisör Liv Frøshaug @styledbylivf / Sminkat själv
Kostym till brudgum: Smoking från Cavaliere / Köpt från House of Singles
Brudgummens accessoarer: Manschetter från David Andersen och titta från Seiko

Brudbukett - Inspiration till bröllop

Var hittade du brudklänningen?

Jag hittade den på Diins brud och det var den allra första klänning jag provade. Jag hade ursprungligen tänkt mig en åtsittande sjöjungfruklänning med en djup urringning. Hade aldrig föreställt mig att det skulle bli halterneck, men brudklänningen kändes äventyrlig, lätt och väldigt jag.

Jag föll för de blommiga detaljerna med tyll ovanpå, den vackra ryggen och hur klänningen föll. Klänningen kom ursprungligen utan släp, så jag lade till den här. Som slöja trodde jag att jag skulle välja en enkel. Av en slump provade jag en slöja som var långt över min budget och jag föll pladask.

Det blev vackrare än jag någonsin hade föreställt mig!

Bruden får sitt hår fixat

Hur lång tid ägnade du åt att planera bröllopet?

Jag stod för det mesta av planeringen medan Mathias jobbade med att betala bröllopet. Amanda har också varit en stor del av planeringen och det har varit så härligt att ha någon som var lika engagerad i detaljer som jag. Vi har bara varit på ett bröllop tidigare och det var därför fantastiskt att få hjälp att sätta upp ett schema för dagen.

Inspiration till inbjudningskort och placeringskort till bröllop

Servetter är något som kan göra stor skillnad för dukningen! Om du vill ha andra servetter än pappersservetter eller vita servetter, och är villig att lägga ner lite arbete, rekommenderar jag att köpa tyg i en färg du gillar och göra servetterna själv.

Vi ägnade mycket tid åt att göra en ”konversationsstartare” som vi satte på stolarna till middagen. Där hade vi skrivit en mening om alla gäster vid bordet och vår relation till dem. Uppgiften var att ta reda på vilken beskrivning som tillhörde vem! Svaren fanns på baksidan. Detta hjälpte till att snabbt få igång samtalen, en möjlighet att berätta historier och lära känna vem som satt vid samma bord.

Var fick du inspiration till ditt bröllop?

Vi fick mycket inspiration till vårt bröllop från instagram, bröllopspoddar, pinterest och bröllopstidningar. Färgerna till bröllopet är inspirerade av två foton och färgerna vi har i vår lägenhet.

Bestman hjälper brudgum med blomman på kavajslaget

♥ De unika bröllopsdetaljer

Morgongåva till bruden: Diamantkreoler från David Andersen
Morgongåva till brudgummen: Klocka från Seiko
Smekmånad: Vi planerar att ta smekmånaden i vinter och Thailand ligger just nu högst upp på listan
Vigselringar: Förlovningsring och vigsel ringar köpta på Tesori

Tomtebloss och bröllopskyss

Att det spelades fiol och cello medan gästerna anlände till kyrkan skapade en mycket trevlig och välkomnande stämning.

Bruden och brudgummen

Hur var upplevelsen av att ta emot och öppna morgongåvan?

Mathias fyllde också 30 på själva bröllopsdagen och fick därför sin present som en överraskning på själva dagen. Han fick en klocka tillsammans med ett kort precis innan vi skulle ha the first look. Han hade klockan på sig resten av dagen.

Mathias glömde ge mig morgongåvan på söndagsmorgonen, och dessutom glömde han den i byrålådan på vårt boende. Han kom på det efter att vi hade checkat ut och var på väg hem!

Om du måste välja en present, vilken var den bästa du fick?

Alla våra gästers engagemang och entusiasm och allt stöd! Både ekonomiskt och i arbete från våra föräldrar!

Är det något du önskar att du hade gjort annorlunda under planeringen och på själva dagen?

Vi var rädda för att ångra saker vi inte gjorde, så även om vi inte hade budgeterat för en videofotograf i första hand, så fick vi det ändå!

Även om bröllopshelgen var helt magisk, tenderar jag i efterhand att överanalysera vad som kunde ha gjort saker ännu bättre. Nu när det faktiskt var soligt så ångrar jag att vi inte hade ett utomhusbröllop.

Vad är du särskilt glad över att du fokuserade på/hade extra budget för?

 1. Att vi hade bjudning även på fredagen. Och att vi hade ordnat en artist! Detta gjorde helgen till en större upplevelse än om vi bara hade haft bröllopet på lördagen.
 2. Speciellt en fotograf och videograf, så att vi kan se vårt bröllop ”utifrån” efteråt.
 3. Att vi lagt ner mycket tid på detaljer, och att vi inte begränsade oss budgetmässigt. Vi tror att vi skulle ångra att vi inte gick ”all in” efteråt! Man gifter sig bara en gång, och för oss var detta den största dagen i våra liv!

Brud med sina brudtärnor i morgonrock i siden

Smekmånaden

Resan är inte bokad än, men vi tänker oss sol och värme när det annars är mörka dagar i Norge. Turkost vatten, vita stränder, tropiska omgivningar, upplevelser och mango!

Brudparet skär upp bröllopstårta

Våra 6 bästa tips med inspiration från vårt bröllop

 1. Lägg tid på små och personliga detaljer.
 2. Tänk på hur gästerna ska få en bästa möjliga upplevelse: Se till att gästerna snabbt lär känna varandra och att de får en överblick över vilka som är där.
 3. Ta med tårtan till minglet. Hellre ett mellanmålsbord och nattamat efter middagen.
 4. Lägg energi på ljus och musik om du vill ha en bra fest. Nyckelord: DJ, saxofonist, tomtebloss, färgade lampor, stroboskopljus.
 5. Välj en festlokal som innehåller mycket! Det kan vara servitörer, kock, bartender, dekoration, rigg etc. Det sparar mycket stress dagarna innan. Det finns nog med annat att tänka på.
 6. Om du vill ha ett tvådagarsbröllop, skaffa en bröllopskoordinator som hjälper till att förbereda och dekorera bröllopslokalen dagen innan. Då kan du ha ditt fokus på annat!

Brudpar omfamnar varandra

♥ Vår bröllopslista

Klänningen och skorna: Klänning Anna Kara från Diin brud / Skor Peter Kaiser från Zalando
Brudgummens outfit: Smoking från Cavaliere köpt från House of Singles .
Hår och smink: Hår av Liv Frøshaug och smink av mig
Bröllopsplanerare: Amanda Strand / @amandastrand.bröllop
Fotograf: Eline Jacobine Buchman-Skavås / www.elinejacobine.com
Videograf: Marius Buchman-Skavås / www.elinejacobine. com
Bröllopslokal: Berg kyrka
Festplats: Østgaard
Inträdesmarsch: Kanon i D på fiol och cello
Hymner: Kärlek från Gud och Herren Gud ditt dyrbara namn och ära
Solosång: Det vakreste och Du är anledningen
Instrumental inslag: fiol och cello spelas medan gästerna anlände till kyrkan
Procession: Tusen år på fiol och cello
Blommor: Ro & raff / @roandraff
Tårtor: Faltengs bakverk i Halden
Inredning: Hyrde guldbestick genom Amanda , gjorde min egna linneservetter med fransar, gjort egna bordsnummer där jag pressade blommor och limmade fast dem i guldramar, ljus från Ester och Erik , hyrde mässingsljusstakar från Tabletales , hyrde stolar från Lavvoutleie 0 Inbjudningar
inwhiite / www.inwhiite.com
Bröllop ringar: Skattkammare
Transport: Volvo P1800
Bordskort och liknande: Egentillverkade och invita
Slöja: Ofrenda studio köpt på Whitebygreen
Klänning nr 2: Asos Bride
Örhängen: Barockpärlor från Thune . Bytte till blomörhängen köpta på Etsy under dagen.
Hår och makeup (makeupartist, frisör) : Hår av en vän som är frisör Liv Frøshaug @styledbylivf.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: