Romantik och mystik på Västerbottens äldsta gästgiveri

Text: Sofia Lundqvist

I utkanten av det lilla samhället Nordmaling, fem mil söder om Umeå, ligger charmiga Levar Hotell. Som Västerbottens äldsta gästgiveri har det en spännande historia och har genom åren bjudit tak över huvudet åt både kungligheter och erkända vetenskapsmän. En resa hit erbjuder såväl kulturella och gastronomiska förlustelser, som sköna naturupplevelser och en lugn stund för er tillsammans.

Levar Hotell har genom åren välkomnat en rad celebra personer, exempelvis, Carl von Linné, Oscar II och Karl XI som alla bott, ätit och tömt sina bägare här. Passande är då att hotellfasaden påminner om det kungliga slottet (givetvis i en mindre skala) och faktum är att byggherren en gång i tiden bötfälldes för att ha plagierat just slottet.

Vid hösttinget i Nordmalings socken 1635 fick Tommas Algotsson i Levar rätten att bli gästgivare. I Domboken går fortfarande att läsa att hans uppgift var:

”[…] att föra de vägfarande fram på deras resa både med öl och mat för en riktig betalning efter H:Majst:s tryckta mandat”.

Byggandet av huset som idag rymmer Levar Hotell påbörjades 1827 och först 1860 efter tillbyggnader och finputsning stod det klart att föra traditionen som gästgivargård vidare. 1976 var hotellet i mycket dåligt skick men ägarinnan beslöt sig för att genomföra en omfattande restaurering. Det blev en kostsam historia, men bevarandet av denna kulturhistoriskt viktiga byggnad var värt vartenda öre.

Idag består Levar Hotell av sex unikt inredda rum i moderna och klassiskt stilfulla snitt. Till gästgiveriet hör även ett annex på gården som också hyrs ut. Hotellrestaurangen är mycket välbesökt, inte bara av hotellgästerna och maten är superb. Restaurangen består av två salar som tillsammans rymmer omkring 100 sittande gäster. Den ena blandar i interiören gammalt och nytt i en härlig harmoni, medan den andra salen framtonar de gamla anorna och är mer rustik. Också hotelltoaletterna i foajén är en upplevelse. De är vackert inredda med kristallprydda lampor och en lysande stjärnhimmel i taket. Här uträttar ni dessutom era behov till tonerna av klassisk musik.

Fakta


Byggår: 1827

Antal rum: sex och ett gårdshus

Adress: Riksvägen 12, Nordmaling

Telefon: 0930 – 101 09

Hemsida:
www.levarhotell.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: