Se Skatteverkets livesändning: hinderprövning, äktenskapsförord och byte av efternamn

Av: Ronja Willners via Skatteverket

Bröllopssäsongen är full igång och hälften av alla par som gifter sig gör det under sommaren. Nu på torsdag den 25 april kan du vara med på Skatteverkets livesändning kl.12.30 via Facebook för att lyssna och ställa frågor till experter som berättar om hindersprövning, äktenskapsförord, hur du byter efternamn och annat som är bra att veta inför vigseln.

Det är viktigt att ansöka om hindersprövning före bröllopet, det kostar ingenting och görs hos Skatteverket. Handläggningstiden för två personer som är folkbokförda i Sverige är en till två veckor och intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.


Vilka hinder kan finnas?


– Det kan vara exempelvis om någon av parterna redan är gift med någon annan eller är under 18 år. Parterna får heller inte vara för nära släkt med varandra.


Hur gör man om någon av parterna inte är folkbokförd i Sverige?


– Då finns det särskilda regler. Man måste ansöka om hindersprövning personligen på ett av Skatteverkets servicekontor, och parterna måste ta med sig intyg från landet där man är folkbokförd.

Den som vill byta till makes eller makas efternamn i samband med en vigsel kan ansöka om detta samtidigt, då handläggs namnändringen i samband med att vigseln registreras. Ett sådant namnbyte är också avgiftsfritt.

hindersprovning2

Fakta:

Maj är den månad då flest par ansöker om hindersprövning – förra året var det mer än 8 000 par. Totalt ansökte 53 200 par om hindersprövning 2017. På skatteverket.se framgår hur man ansöker, och vilka dokument som behövs ifall båda parter inte är folkbokförda i Sverige.

Källa: skatteverket

Se Skatteverkets livesändning här:

facebook.com/events/2024475694521236/

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: