Londons hemligheter

Text och foto: Anna Fürst och Jens Christiansen

Vi begav oss till London för att ta tempen på storstadslivet och rapportera om it-restaurangerna, bästa shoppingupplevelserna och vårens trendigaste hotell. Förutom det rekordlåga pundet så lockar stadens stora gröna parker, kulturella institutioner och spännande vattenhål. Här är tipsen som sätter guldkant på London-upplevelsen.

Skräddarsytt

Londons skräddartraditioner med handgjorda hattar, skor och paraplyer och måttbeställda kostymer från Savile Row är världskända. Men nu har det här med personligt skräddade detaljer som i ett trollslag blivit något som många erbjuder i någon slags form och för olika plånböcker. Bespoke, det vill säga unikt i någon form, är trendkänsliga Londonbutikers nya modeord – och ett välanvänt sådant.

John Lobb

Skräddarsydda skor? Behöver man det? Frågar man lästmakaren på anrika butiken John Lobb så blir svaret ”Självklart behöver man det! Inga fötter är ju lika”. Hos John Lobb har man skräddarsytt skor sedan 1856 så är det någon som borde veta så det dem. De har haft alla världens rika och berömda som sina kunder och vill du som Lady Di ha ett par John Lobb så ska du passa på när du är här. De kostar lite extra men ”varar livet ut” som de säger här och så slipper man skoskav på köpet. Förväxla dock inte denna lilla exklusiva butik med butikskedjan John Lobb. De har ingenting med skräddarsytt att göra.

www.johnlobbltd.co.uk

James Smith & Son

Det är ingen myt att det ofta regnar i London. Faktum är att hela den brittiska landmassan ofta drabbas av regn i alla dess former och London är inget undantag. Så ska du köpa ett riktigt paraply så ska du bege dig till New Oxford Street där kanske världens finaste butik för paraplyer och käppar ligger sedan 1857. James Smith & Son som butiken heter är en ”våt” dröm, proppfylld av exklusiva handgjorda ting som är rena konstverken. ”De går inte sönder” säger en av de äldre gentlemännen bakom den gamla disken ”och gör den det så kommer hit med den så lagar vi den”. Ska du någon gång i livet investera i ett riktigt paraply så är det här du ska handla.

www.james-smith.co.uk

Anya Hindmarch

Ett nödvändigt stopp på shoppingvägen för varje fashionista. Anya Hindmarcher designar it-väskorna som alla vill ha; Reese Witherspoon, Kate Moss och Angelina Jolie. I hennes Bespoke shop får du själv vara med om att välja väskans tyg eller läder och att göra den mer personlig med initialer eller inskriptioner.

www.anyahindmarch.com

Lock & Co Hatters

Hattbutiken slog upp portarna 1676 och har varit trendsättare inom huvudbonader sedan dess. Butiken tillverkade det första plommonstopet, bowlern som har blivit något av en nationalsymbol. I dag måttbeställer ni er hatt och får sedan ta med den hem i en förtjusande hattask.

www.lockhatters.co.uk

Välsmakande upplevelser

Trenden med ”private dinner clubs” där man intar sin middag i ett slutet sällskap hemma i någons vardagsrum eller på en krog, som i alla fall påminner om någons hem, håller i sig. Men naturligtvis bjuder metropolen London på så mycket mer i restaurangväg. Här är några favoriter värda en omväg.

CUT at 45 Park Lane

I september 2011 slog välrenommerade krögaren Wolfgang Puck upp dörrarna till detta moderna steakhouse. Låt dig inte luras av ordet steakhouse, det här är en elegant finkrog med utsökt och vällagad mat och en diger och spännande vinlista. Här får du möjlighet att välja på kött från olika världsdelar och sammanfattningsvis kan redaktionen endast säga att mycket godare än såhär blir det inte, om du är köttälskare.

www.45parklane.com

Disappearing Dining Club

”Back in 5 minutes”

En av Londons mest spännande och sociala restaurangupplevelser finner du gömd bakom provrummen i butiken Ante på Brick Lane. Hit kan du inte bara gå när du känner för det. En reservation är ett måste då rummet/restaurangen endast rymmer ett 20-tal personer. Kring två stora bord och i sällskap med övriga gäster avnjuts en välsmakande middag. Själva middagen är en överraskning, liksom sällskapet. Men vi har mycket goda erfarenheter av båda ovannämnda. Det här är ett kul sätt att dinera och lära känna nya ansikten.

www.disappearingdiningclub.co.uk

MEATliquor

Burgers and Cocktails är mottot på den omåttligt populära restaurangen som kort och gott heter vad de serverar; Meatliquor. Du känner doften redan på Oxford Street och när du svängt runt hörnet och ser den långa kön så vet du att du kommit rätt. Ingen reservation, ingen VIP. Det är bara att ställa sig i kön. Men det är det värt. Det är för burgarna man kommer hit, inte för inredningen, även om den är minst sagt speciell. Rockabilly meets graffitti. Fullt från tolv på dagen till ett på natten.

www.meatliquor.com

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: