Så lyckas du som bestman på bröllop

bestman bröllop

Att bli utsedd till bestman på bröllop, eller marskalk som man traditionellt kallar det i Sverige, är en vördnadsfull uppgift. Här beskriver vi vad en bestman gör och vad som kan förväntas av dig vid bröllopet.

Att vara bestman på bröllop innebär att vara stöd till brudgummen under hela hans stora dag. Men hur blir du egentligen en riktigt bra bestman?

En bestman att lita på

En bra bestman är någon som brudgummen kan lita på i alla situationer. Detta inkluderar inför såväl som under bröllopsdagen. Att ha en pålitlig bestman gör att brudgummen kan koppla av och njuta av dagen, utan att behöva oroa sig för detaljerna.

Ett moraliskt stöd under bröllopet

Gör gärna vad du kan för att skapa en avslappnad och rolig stämning under bröllopsdagen. Genom att få bröllopsparet att skratta kan du lätta upp stämningen om det blir lite nervöst.

Bestman på bröllop håller ordning och reda

Som bestman är du brudgummens högra hand som kan hjälpa till med det som behövs under dagen. Det är bra om du alltid finns nära och kan lösa eventuella nödsituationer.

I kyrkan står bestman ofta bredvid brudgummen eller vid sidan om tillsammans med brudens tärna. Ofta sitter också bestman nära brudgummen vid middagen.

Du får också gärna vara ordningsam. Inte minst med tanke på att en av dina uppgifter kan vara att ta hand om ringarna inför vigseln.

Bestman brukar hålla tal på bröllop

Enligt traditionen håller bestman tal vid bröllopsmiddagen. Tillägna talet i första till brudgummen men också så klart till att fira brudparets gemensamma kärlek.

Självklart är det inte ett måste att du håller tal, men det är många gånger uppskattat av brudgummen. Det är också ett sätt att visa din uppskattning till att just du fick vara hans bestman.

Brudgum och bestman med kompisgäng

Bestman arrangerar svensexa

Det är ofta bestman som styr upp brudgummens svensexa. Samla alla nära manliga vänner och fira det stundande bröllopet med roliga aktivitet, middag och kanske en fest.

Var kreativ som bestman under bröllopsdagen

En bestman som är kreativ kan hjälpa till med att skapa minnesvärda ögonblick under bröllopsdagen. Kom gärna med idéer och förslag på hur man kan göra dagen ännu mer speciell för brudparet. Det kan vara något så enkelt som att ordna en rolig gruppfotografering eller en överraskning för brudparet.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: