Lyxig romantik i Mexiko

Av Isabelle Olander

Mexiko och Yucatanhalvön är det ultimata resmålet för dig som söker sol och bad, shopping och kulturupplevelser. Destinationen är även en av de sol säkraste och bjuder även på fantastisk dykning bland korallrev på närliggande välkända öarna Cozumel, Isla Holbox och Isla Mujeres.

GOD MAT, KARIBISKT KLIMAT med sol och bad och ett stort kulturutbud kan du finna i Mexiko. Här kan du utforska gamla maya pyramider, bada i cenotes som är grottor med svalt sötvatten eller ta en simtur med vilda havssköldpaddor. Blir du uttråkad finns det mängder med shopping i världsklass i att tillgå i Cancun. Endast 30 minuter från flygplatsen i Cancun ligger Mexikos enda hotell med vattenvillor som är desto mer vanligt på Maldiverna. Hotellet hål­ler hög klass och är välkänt och har gästats av filmstjärnor, bland annat Sofia Vergara från mäkta populära serien Modern Family. Palafitos är som skapt för romantik och man behöver inte vara nygift eller förlo­vad, då miljön lätt blåser liv även i den mest svårflirtade. Servicen är en klass för sig, vilket man får bekräftat redan vid ankomsten då man som gäst välkomnas av hotellets personal i Palafitos privata lobby med en kall hibiscus drink och en väldoftande sval handduk.

shutterstock_606990323_webb

Hotellet ligger i anslutning till El Dorado Maroma, men har en egen reception, strand, restaurang och bar. Som gäst på Palafitos har man möjlighet att ta del av alla restaur­ang och barutbud även på Maroma kostnadsfritt, gäster kan förekomma både utifrån hotellet och från Maroma i Palafitos faciliteter då man kan betala för att få besöka restaurangen även som utomstående. All-Inclusive koncept gäller där alla måltider och drycker ingår i priset och man slip­per tänka på notan eller att behöva ha med sig plånbok. Det finns två rumskategorier, en med utsikt mot stranden är något billigare och en med utsikt mot havet. Utsikten är det enda som skiljer rummen åt, då dom i övrigt är identiska både storleks och utseendemässigt. Varje villa har en privat pool och soldäck med solstolar och terass. Varje detalj är noga utvald för att få gästerna att trivas, som gäst på Palafitos får du både en sidenrock och en frotterock, ett eget snorkel­set samt strandväska och solkeps/ hatt. Stranden Maroma som omger hotellet är rankad som en av världens bästa stränder då den är långgrund och stranden består av sand som är finkornig som vitt mjöl.

shutterstock_1036747513_webb

shutterstock_101277913_webb

VIGSEL & SMEKMÅNAD

Hotellet kan hjälpa till att planera både vigsel och mottagning för de par som vill vigas i Mexiko. Till Palafi­tos reser de flesta för att fira något, det kan vara allt från sin 50 års dag till guldbröllop eller smekmånad. Oavsett vad man valt att fira här lär man inte bli besviken, maten håller en otroligt hög klass med en köksmästa­re från Tyskland som tidigare huserat på lyxhotell runt om i världen. De rå­ varor man använder är närproducera­de av högsta klass av lokala leveran­törer. Skulle man inte känna sig nöjd med de rätter som finns på menyn är köket inte sena med att uppfylla sina gästers önskningar. Naturligtvis finns roomservice att tillgå 24 timmar om dygnet och en utomhusbar samt en inomhus bar. Det lilla kapellet inom­hus finns att tillgå vid regn eller för de par som vill ha en mer traditionell vigsel, men det finns även tre olika kapell utomhus för de par som vill vigas exempelvis på stranden eller på ett tak med utsikt. Bridal suites i olika storlekar med plats för upp till 6 personer som samtidigt kan göras iordning med hår och makeup kan bokas för en extra kostnad. Varje svit har olika teman och färger. I priset ingår en svit där brudgummen har möjlighet att göras sig iordning med sin bestman. Hotellet har en wedding coordinator som hjälper till med allt från planering, och dekorationer till att välja musik och praktiska detaljer. Hotellets Spa erbjuder par-behand­lingar av mycket hög klass.

shutterstock_356871482_webb

shutterstock_760766536_webb

MAYARUINER OCH BAD I CENOTES

Tröttnar man på sol och bad och lata dagar på stranden finns mängder med utflykter och kulturupplevelser. Chitzen Itza som troligtvis är den mest kända av mayaruinerna och ett av världens sju nya underverk sedan 2007 är väl värd ett besök. Sedan 15 år är det inte längre tillåtet att klättra uppför de 90 trappstegen till Chitzen Itzas högsta punkt även kallad El Castillo, Slottet. Genom åren har ett antal olyckor skett, då trappstegen är snäva och endast ett rep fått agera trappräcke. Efter att en 80 årig kvinna vid namn Mrs Black föll olyckligt från 46 trappsteget på vägen ner och senare avled på sjukhus av nack- och skallskador beslöts att inte tillåta nå­gon klättring på pyramiden mer. Om man mot all förmodan vill uppleva att klättra uppför en mayaruin finns Coba som är ett bra alternativ och dessutom ligger betydligt närmare hotellet än Chitzen Itza. Mayaruiner finns även att besöka i Tulum, men då i betydligt mindre skala. De flesta turer arrangeras av hotellet och just utflykterna till mayaruinerna brukar avslutas med ett efterlängtat svalt dopp i en av Mexikos stolthet, näm­ligen en cenote. De skapas då kalk­stensberggrunden rasar samman och synliggör grundvattnet. Cenotes as­socieras speciellt med Yucatánhalvön och en del närliggande Karibiska öar där de tidigare användes till religiösa riter under Mayariket. Vattnet i ce­noten är svalt men otroligt behagligt efter en het dag bland mayaruinerna. Dessa besök brukar även innefatta ett stopp på vägen med lunch i en maya by, där man bland annat kan besöka en Tequilaproduktion eller ett Tequila museum.

shutterstock_73434727_webb

Vattenbungalow_webb

Hotell:

Karisma Hotels, Strandbunga­low ca pris 17 000 kr per natt, Havsbungalow ca pris 29000 kr per natt, all-inclusive koncept där all dryck och mat ingår. Även vat­tensporter och fitnesspass ingår. För bokning av vigsel maila hotellet med förfrågan.
www.karismahotels.com

Fakta om Mexiko:

Klimat: Mexiko är bäst mellan janu­ari-maj, och oktober-december då det är torrperiod. Under juni-sep­tember är det störst risk för regn, då det är regnperiod samt även orkaner. Trots regn, regnar det ett par timmar och upphör. Störs du ej av regn och vill ha det riktigt varmt och skönt kan du resa till Mexiko även under sommarmånaderna juni-augusti. Vattnet ligger stadigt på ca 27-28 grader. Dagstempera­turen ligger på runt 29 grader från oktober-mars, och runt 30-31 från mars-september.

Resa hit: Emirates, Lufthansa, Sas, Qatar, KLM flyger bland annat, alla med anslutande flyg. Resan tar ca 17-30 timmar beroende på flygbolag med anslutande flyg. Tui och Ving har direktflyg som tar ca 11 timmar.

Valuta: Mexikanska pesos

Språk: Spanska, 68 indianspråk varav 4 isolatspråk

Tidskillnad: 6 timmar

Läs mer:

Mexiko : Pop-up i paradiset

Flytande lyxhotell

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: