Måste bestman hålla tal?

Bestman tal

Det är i regel förväntat att du som bestman att hålla tal på bröllopet. Men ta det lugnt, andas in och känn ingen press. Här ger vi dig vägledning!

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Bestman ska gärna hålla tal

Att vara bestman är en ärofylld roll där du är brudgummens högra hand och står vid hans sida. Därför är det ofta förväntat att du också ska hålla tal och det är dessutom en fin gest från ditt håll.

Å andra sidan finns det få saker man verkligen måste göra på bröllop. Förutom att säga ’ja’ om du är brudpar förstås! Så du måste så klart inte hålla tal om du verkligen inte vill.

Men gör gärna ett försök! Din vän kommer bli glad!

Krångla inte till det

Man vill ju så klart att det gärna ska bli ett minnesvärt bröllopstal och något brudparet uppskattar. Det är till och med för den vana talaren lätt att känna sig nervös och osäker.

Men du behöver verkligen inte krångla till ditt tal som bestman. Berätta bara enkelt vad du uppskattar hos din vän, att han är viktigt för dig och att du är glad för hans skull att han ska gifta sig.

Det behöver inte vara mer komplicerat än så!

Vad ditt tal som bestman ska innehålla

Tal från bestman brukar ofta äga rum under middagen eller efterrätten, och syftet är att hylla brudparet och att önska dem lycka i framtiden.

Att inkludera personliga anekdoter om brudgummen och buden kan göra ditt tal mer personligt och minnesvärt. Tänk på att välja anekdoter som är roliga och positiva, och som ger en inblick i brudparets personligheter och relation.

Undvik för många interna skämt, för även om brudgummen tycker att det är roligt får gästerna svårt att hänga med.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: