Magiskt bröllop i Italien under dagarna tre

Brudparet Martine och Anders bjöd till bröllop i Italien

Martine och Anders är supernöjda över att valt ett destinationsbröllop. Det blev en magisk tillställning med bröllop i Italien under tre hela dagar i Villa Cariola vid Gardasjön.

Text: Redaktionen Foto: Michaela Klouda
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Varför valde ni att bjuda till bröllop i Italien?

Vi ville ha en stor fest och bröllop i Italien under tre dagar tillsammans med vänner och familj! Ett firande som vi alltid kan se tillbaka på som världens bästa dag och fest. Därför bestämde vi oss till slut att gifta oss utomlands, för att samla alla under en skön och trevlig resa.

När vi började planera var vi lite tveksamma till platsen. Vi var osäkra på hur många som hade möjlighet att avsätta flera dagar för resan, och dessutom ha råd att resa utomlands. Vi var rädda för att utesluta vissa gäster, såsom mor- och farföräldrar, gäster med flygrädsla etc.

Men ganska snart bestämde vi oss för att det här var vårt bröllop, och vi ville göra det precis som vi drömde om. Samtidigt ville vi förstås ordna så att så många som möjligt kunde delta.

Brudparet med brudtärnor och marskalkar

FOTOGRAFERING: Efter vigseln, fotografering i härligt eftermiddagsljus, både med och utan tärnor och marskalkar.

Ganska snart bestämde vi oss för att det här var vårt bröllop, och vi ville göra det precis som vi drömde om.

Brudparet

Kvällen före kväll före bröllopsdag

Gästerna anlände till Villa Cariola i Italien på torsdagen. Vi hade planerat en ”kvällen innan kvällen”-tillställning så att alla gäster skulle lära känna varandra bättre under avslappnade former. När gästerna kom tog vi emot dem och såg till att alla checkade in och fann sig tillrätta på sina rum.

Vi hade fördelat alla gäster i villans rum. Det fanns gott om plats för alla de cirka 80 gästerna. I rummet väntade en liten välkomsthälsning från oss. Ett litet ”survival kit” med en flaska prosecco och några utvalda förnödenheter för vistelsen, plus ett program för dagarna.

Efter att gästerna hade installerat sig mötte vi dem vid poolen. Barn och vuxna badade i det sköna vädret.

Klockan 19.00 var det middag och första måltiden tillsammans. En avslappnad middag med pizza, öl, vin och Aperol Spritz. En mycket trevlig kväll med god stämning och utvalda korta tal. Denna ”kvällen innan kvällen”-träffen var väldigt bra för att få familj och vänner att mingla. Och få samtalet att flyta på trots olika åldrar och att många inte kände varandra sedan tidigare.

Vi hälsade på och pratade med alla, vilket var viktigt för att kunna koppla av på själva bröllopsdagen. Kvällen avslutade vi i poolbaren. Vi hade hyrt en glassvagn som serverade härlig italiensk glass till gästerna där.

Förberedelser i bröllopssviten

Alla gäster vaknade till en utsökt frukostbuffé. Folk åt när de själva ville och det var därför en skönt avslappnad stämning. Några tog en joggingtur, andra badade och några strök skjortor etc. Det var en väldigt varm och fin dag! För bruden handlade det om att äta frukost, och sedan följa planen för dagen.

Nu var det äntligen dags för efterlängtat bröllop i Italien!

Brud, brudtärnor och frisören samlades i bröllopssviten. Där hade vi fin utsikt och kunde se hur riggningen av bröllopsområdet tog form. Bröllopskoordinatorn kom på morgonen och såg till att allt blev levererat och omhändetaget. Det var blomsterbåge, blommor, bordsdekorationer, ballonger och mycket mer.

Brudgummen gör sig klar inför sitt drömbröllop i Italien

Brudgummen samlade sina marskalkar i ett rum där de gjorde sig i ordning med kostym, smoking, flugknytning och trevlig stämning.

I brudsviten var det också hög stämning. Lite nervöst såklart, men mest förväntansfullt. Håruppsättning enligt plan och sedan makeup. Tärnorna gjorde sig i ordning och brudens mamma var där och passade de två små som skulle vara brudnäbbar.

I rummet väntade en liten hälsning från oss. Ett litet ”survival kit” med en flaska prosecco och några utvalda förnödenheter för vistelsen, plus ett program för dagarna.

Bruden och brudgummen

Äntligen vigsel och bröllop i Italien

Klockan 16.00 var det tid för vigseln. Gästerna hade hittat sina platser och de mycket behändiga solfjädrarna som låg på varje stol kom väl till pass. Brudens pappa gick in i sviten och hämtade sin dotter. Bröllopskoordinatorn gav oss några sista bra tips och önskade oss lycka till innan saxofonisten började spela.

Melodin av ”You Are So Beautiful” ljöd över hela villan. Vi gick ut på verandan och ner för trappan . Härifrån tittade vi ner på platsen där alla gäster nu hade ställt sig upp. Det var första gången vi som brudpar såg varandra den dagen.

Barnen gick först nerför trappan och precis framför. De slängde torkade rosenblad och var världens finaste brudnäbbar!

Borgmästaren i området vigde oss, med bröllopskoordinatorn som översättare. Det var viktigt för att ett giltigt äktenskap skulle äga rum där och då. Vi ville inte behöva gifta oss i förväg, för att sedan ha ett bröllopsfirande utan att ett egentligt bröllop.

För att göra platsen vigselgiltig fick vi betala en avgift. Själva bröllopet gick ganska snabbt, vilket var skönt eftersom det var väldigt varmt. Vi satte ringarna på varandras fingrar, och så var vi gifta! Det hela slutade med att saxofonisten öste på med ”Viva la Vida” till utmarschen och att gästerna kastade torkade blomblad.

Det var verkligen ett magiskt bröllop i Italien!

Dukning till bröllop

Melodin av ”You Are So Beautiful” ljöd över hela villan. Vi gick ut på verandan och ner för trappan. Härifrån kunde vi se ner på platsen där alla gäster nu hade ställt sig upp. Det var första gången vi som brudpar såg varandra den dagen.

Bruden och brudgummen

Saxofonist spelar bröllopsmarch

Bröllopsfesten

Efter bröllopet väntade en snabb fotografering i vackert eftermiddagsljus. Samtidigt fick gästerna en aperitif och en fantastisk buffé med italiensk skinka och ost. Det kändes som givet för bröllop i Italien.

Klockan 19 var det tid för middag. Vi bjöd på en härlig 4-rätters middag lagad på italienska råvaror, med tillhörande dryck. Vi lyssnade till en hel rad av gripande bröllopstal och roliga inslag med sånger. Det blev många glädjetårar att torka. Efter att middagen var över tog DJ:n och saxofonisten saken i egna händer och tog helt oväntat över lokalen med att riva av ”Uptown Funk”.

De rullade in en stor högtalare. Saxofonisten hoppade upp på ett bord och spelade så att svetten rann och taket lyfte sig. Alla gäster dansade! Det var en elektrisk stämning, och vi är så otroligt imponerade över hur snabbt de fick både unga och gamla att äntra dansgolvet.

Brudvals på bröllop i Italien

Och detta var bara början på en underbar fest! Efter denna oförglömliga avslutning på bröllopsmiddagen serverade vi sedan tårta  i uteserveringen. Alla gäster fick tända tomtebloss som gjorde ljuset och stämningen magisk när vi skar upp första biten av tårtan.

Härifrån förde vi sällskapet vidare in i festlokalen. DJ:n hade gjort sig i ordning och baren serverade goda drinkar. Brudparet dansade en koreograferad och inövad brudvals till ”Daughter” av Ulrik Munther. Några omgångar danslektioner hos Kristoffer på NeRo Sportsdansere och en vacker koreografi imponerade på gästerna!

Även om vi tog några felsteg var det ett väldigt fint ögonblick. Festen varade in på småtimmarna och alla gäster stortrivdes.

Hur mycket tid lade ni på planeringen av ert bröllop i Italien?

I god tid började vi planera inför vårt magiska italienska bröllop för att kunna skicka ut bröllopsinbjudningar tidigt. På så vis fick gästerna möjlighet att planera resan i samband med semester eller liknande. Vi planerade i ungefär 1,5 år.

Varifrån fick ni inspiration till ert bröllop?

Vi använde Pinterest mycket, tittade på bröllopsfotografens sidor och bröllopssidor på Instagram. Inspiration hämtade vi också från det italienska. Landet, maten och känslan. Det skulle vara raka motsatsen till ett stramt och stelt firande.

Vad gjorde ni för att göra ert bröllop i Italien speciellt?

Eget «monogram» på alla trycksaker. Självkoreograferad brudvals. Låtar vi gillar. Våra närmaste vänner och familj. Vi följde våra önskningar och drömmar. Därför blev både bröllopsdagen och de andra dagarna väldigt ”vi”. Det var ett magiskt bröllop och precis som vi ville ha det!

Hur hittade du bröllopsklänningen?

Jag hade föreställt mig något helt annat än det jag till slut bar. Jag började med att prova några olika typer brudklänningar och var väldigt öppen för input. Jag fick hjälp av en otroligt duktig person på brudsalongen jag var på. Till sist bar jag en klänning som jag skulle beskriva som klassisk men otraditionell.

Formen är klassisk, men tygerna och spetsarna är lite vågade. Stora delar av bröllopsklänningen är i endast tunn tyll vilket ger en väldigt fin transparent effekt utan att vara för avslöjande. Särskilt under brudvalsen framhävde den benen och siluetten på ett fint sätt i det svaga ljuset.

Hur många gäster kom till ert bröllop i Italien?

80 gäster.

Vilket var det bästa ögonblicket på dagen?

Martine: Att ta ett djupt andetag innan jag och pappa skulle gå ner längs mittgången.

Anders: När jag såg Martine komma ner för trappan.

Blev ert bröllop i Italien som ni hade tänkt er?

Det överträffade alla våra förväntningar! På alla möjliga sätt! Det blev ett helt magiskt bröllop!

Brudparet utbringar en skål

Finns det något ni skulle ha gjort annorlunda?

Vi skulle inte vilja ändra på någonting under dagarna, men vi ångrar att vi nöjde oss med vanlig fotograf. Vi skulle haft en videofotograf som filmade också. En film utöver stillbilderna hade varit ett kul minne!

Vår bröllopskoordinator Camilla var helt ”oberoende” och kunde arrangera vårt bröllop på vilken plats vi ville. Hon var oumbärlig för att få ihop det bröllop vi ville ha på en ganska okänd plats. Koordinatorn hade inte bara erfarenhet av bröllop och ställde rätt frågor om vad vi ville ha, hon kände också till kulturen och de lokala kuriositeterna.

Bröllopskoordinatorn ordnade en smidig bokning av blommor och bröllopstårta, uppläggning av dekorationer och dukning. Hon hade koll under hela bröllopsdagen och höll både oss och gästerna informerade och omhändertagna. Hon var verkligen vår trygghet på den stora dagen och såg till att vi kunde koppla av och njuta till fullo!

Det var helt avgörande för vår upplevelse att ha en så skicklig bröllopskoordinator som talade vårt språk. Men som ändå kunde den italienska kulturen och också talade samma språk som personalen i villan. Hon var vansinnigt strukturerad, lugn och väldigt noga med att följa upp alla detaljer vi pratat om.

Brudpar med sina barn

Det var helt avgörande för vår upplevelse att ha en så skicklig bröllopskoordinator som talade vårt språk. Men som ändå kunde den italienska kulturen och också talade samma språk som personalen i villan.

Bruden och brudgummen

Vad är ni i efterhand mest nöjda med?

1. Att vi valde ett bröllop i Italien som varade i tre dagar. Det gör så mycket för stämningen och sammanhållningen. Vi som var där upplevde dessa drömdagar tillsammans, knöt vänskapsband och skapade minnen ihop.

2. Fotograf! En norsk fotograf följde med ner till Italien. Vi hade träffat henne innan resan och hade en förlovningsfotografering för att lära känna henne och kameran. Hon var närvarande på ett väldigt diskret sätt, men fångade ändå alla vackra ögonblick. Ett ovärderligt minne i varje bild hon tog!

3. Att vi hade en bra fest! DJ och saxofonist kom också från Norge och de var jätteviktiga för stämningen på bröllopet. De hade bekantat sig med vår musiksmak och jag vet att en italiensk DJ inte hade kunnat leverera musik på samma nivå för norska gäster.

Bara det faktum att de överraskade oss med ett kanonuppträdande vid middagen satte standarden för kvällen!

4. Eftersom det var ett tredagars-bröllop i Italien var vi osäkra på hur vi skulle bära oss åt. Var börjar vi? Hur skulle vi få till det som vi ville ha det? Till slut hittade vi vår underbara norska bröllopskoordinator Camilla från Italian Weddings, som är specialiserad på just bröllop i Italien.

Ett magiskt bröllop i Italien

Vi som var där upplevde dessa drömdagar tillsammans. Vi knöt vänskapsband och skapade minnen tillsammans.

Bruden och brudgummen

Bästa tipsen för blivande brudpar

Vill du ha bröllop utomlands, så gör det verkligen! Det kan verka avlägset och läskigt till en början eftersom du inte vet var du ska börja. Man undrar också om gästerna kan ta sig tid och råd att komma.

Men den upplevelse både du och gästerna i slutändan går inte att jämföra med något annat. Ni får dela oförglömliga dagar där alla bor, äter frukost, badar och dansar tillsammans.

Ska du gifta dig utomlands bör du försöka hitta en bra bröllopkoordinator. Det är guld värt och skapar ett lugn kring planeringen och genomförandet.

Vackert brudpar håller om varandra

Vart reste ni på smekmånad?

Efter bröllopet åkte vi i tre dagar till Portofino, som bara låg en kort bilresa från villan. Här kunde vi låta allt smälta in och pratade om alla upplevelser vi hade så färskt i minnet.

Det var härligt att få möjligheten att bara vara vi två i några dagar innan vi åkte tillbaka till semesterhuset som familjen hyrt. Där tillbringade vi sedan en vecka.

Brudparet Martine och Anders bjöd till bröllop i Italien

Bröllopslistan

Klänning, skor och smycken

Bröllopsklänning : «Otilia Brailoiu», köpt på brudklänningssalongen på plan 2 på Glassmagasinet i Oslo.

Bruden bytte till en festklänning på kvällen. Det var en kort, ombonad vit spetsklänning från Asos.com.

Skor : Enkla sandaler med mockaband från Nelly.com. Köpt i två olika klackhöjder, så att bruden kunde byta om under kvällen.

Smycken : Örhängen från Caroline Svedbom .

Brudgummens outfit

Blå smoking från Oscar Jacobson .

Skjorta från Eton .

Rosett från Stenströms .

Skor från Carmina köpta från Dagestad .

Ringar

Anders ring är en omsmält guldring från hans farfar. Farfaderns gravyr är bevarad, utöver den nya gravyren som valts av brudparet. Martine valde en ring i gult guld, med ett smalt band av diamanter.

Hår & smink

Oda Tørtberg från Vår Frisør , Lillestrøm.

Brudbukett i vitt och aprikos med gröna blad

Inredning och dekorationer

Inbjudningar och trycksaker

Design gjord av grafiker i Tid och Rum.

Alla trycksaker tryckta av Mentor Media.

Plats för vigseln

Utomhus på Villa Cariola, vid Gardasjön i Italien.

Festlokal

Inomhuslokal på Villa Cariola .

Tårta

Tårta med fruktfyllning och marängsylt från ett lokalt bageri.

Blommor

Vit och grön färgkombination med inslag av aprikos.

Spontant och enkelt uttryck. Från lokal florist.

Bröllopsmusik

Ingång: ”You Are So Beautiful” av Joe Cocker på saxofon.

Utmarsch: ”Viva la Vida” av Coldplay på saxofon.

DJ: Ole Marius Berg

Saxofonist: Håkon Erlandsen

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: