Kuala Lumpur och Penang

Av Annika Majak Foto Daniel Majak

Från storslaget och nytänkande till naturnära och småskaligt. Från förstklassig shopping till billiga fynd på en tvärgata. Från sol-svettig nacke till härligt uppfriskande havsbris. De båda städerna på Malaysias västkust erbjuder en kakafoni av kontraster.

KUALA LUMPUR KALLAS i folkmun för KL och bara efter några dagar i Malaysias huvud­stad har man, utan att märka det, anpassat sig och smeknamnet blivit en självklarhet. Det är svårt att föreställa sig att det som idag har vuxit sig till en stor metropol började som en leråker på 1850-talet. KL går inte att beskriva med ett ord längre. Det går nog inte ens att göra med tio ord. Tänk er ett smörgåsbord. Ett bord som är dukat för alla och med allas preferenser och favoriträtter. Tänk moderna skyskrapor och vackra naturområden som verkar sida vid sida. En av världens yngsta huvudstäder har gått från den där leråkern, där kinesiska tenngruvarbetare hade sitt läger, till en världsmetropol – ett shoppingmecka och en plats där olika kulturer och religioner lever i harmoni sida vid sida. Denna smältdeg syns överallt och att priserna dessutom är lägre än i Sverige gör destinationen till en lockande plats att spendera sin smekmånad på.

Malaysia-3_webb

Kuala Lumpur garanterar en väldigt bra bröllopsresa.

Malaysia-15_webb

Jalan Alor serverar massor av god mat i stadens centrum.

Malaysia-42_webb

Beskåda gatukonst och häftiga detaljer i Penangs gränder.

SVALKANDE SHOPPING

Hotellen duggar tätt och det finns många bra alternativ att välja mellan. En fördel är att boka något som ligger i anslutning till stads­delen Bukit Bintang. Då är det gångavstånd till många av sevärdheterna och här finns väldigt bra förbindelser via monorail ifall det är dags att bege sig utanför shoppingstråken. Kanske är det just shoppingen som är en av huvudsakerna till att så många turister väljer att åka hit. Oavsett åt vilket väderstreck näsan pekar så finns det minst ett köpcentrum inom synhåll. För lokalbefolkningen betyder det inte bara närhet till handel men också svalka. Kuala Lumpur är varmt och året runt visar termometern runt 30 grader. Och nog blir det lite svettigt efter att ha promenerat på gatorna i några timmar med händerna sammanflätade. Vyn av ett köpcentrum, med air-conditioning och inbjudande butiker, blir lätt till en lock­ande oas. Utbudet i butikerna varierar bero­ende på vilket ställe man besöker. Namn som Louboutin och Versace är vardagsmat men här finns också möjlighet till billig shopping i China Town. Inne på den pastellfärgade marknaden Central Market går det att pruta tills man nästan skäms.

Malaysia-13_webb

Petronas towers är Kuala Lumpurs stads symbol.

KUALA LUMPUR FRÅN OVAN

Petronas Twin Towers är, sedan de byggdes, stadens symbol. Med sina 452 meter och 88 våningar var de tidigare världens högsta sky­skrapa. Idag har de halkat ner några pinnhål och ligger på omkring en 15:e plats. Petronas har dock fortfarande världsrekordet i att vara världens högsta tvillingskyskrapa. Nere på bottenplan finns ett köpcentrum (såklart) men övriga våningsplan är inte öppna för besökare med undantag för ett visst antal biljetter som släpps varje dag och som ger tillträde till värl­dens högsta himmelsbro. 170 meter upp på våning 41 väntar en spektakulär utsikt. Efter ett stop där fortsätter resan upp till våning 86 och observationsdäcket. Utsikten över den livliga staden, långt ifrån ljudet av trafik och människor, gör det till ett härligt avbrott un­der dagens sightseeing. Och från en höjdunkt till en annan – Menara Kuala Lumpur är, med sina 421 meter, världens sjunde högsta telekommunikationstorn. Förutom att erbjuda en otroligt imponerande utsikt från 300 meters höjd finns det också möjlighet att ställa sig i en glasbox med fri sikt ner till marken. Är man ute efter någonting mer jordnära finns KL Forest Eco Park som tillåter en promenad på hängbroar uppe träden. Självklart går det lika bra att besöka parken och stanna på marken under hela promenaden.

Malaysia-21_webb

Batugrottorna är ett populärt utflyktsmål.

BESÖK ETT VÄRLDSREKORD

Ett ställe som får romantiken att spira och tankarna att hamna i någon sagovärld är stadens fjärilspark. Första intrycket är svår-slaget när 5 000 fjärilar flyger ovanför huvu­det förklädda i regnbågens alla färger. Kuala Lumpur Butterfly Park är rankad som en av världens bästa. Och det är lätt att förstå – det är förtrollande vackert. På tal om regnbågens alla färger så vore ett besök till Kuala Lumpur inte komplett utan ett besök till Batugrottorna. Det är den mest populära heliga plats utanför Indien för hinduerna. Platsen är tillägnad krigsguden Lord Murugan och här finns ytter­ligare ett världsrekord – en 43 meter hög staty av guden där det krävts 300 liter guldfärg till att måla. Men kanske mer imponerande än guldstatyn är den färgglada trappan som leder besökarna, med sina 272 trappsteg, ända in i kalkberget och dess tempel. Var beredd på att trängas bland massor av besökare då detta är en av landets största turistattraktioner.

Malaysia-9_webb

Restaurang Pinxin serverar veganska läckerheter.

Malaysia-32_webb

Njut av varandra och kaffekonsten på ett av caféerna i den vackra staden.

ÄT GOTT I HUVUDSTADEN

Gatan Jalan Alor är huvudstadens paradgata beträffande den kulinariska scenen. Doften av mat blandas med fläktar som driver matos från grillade spett. Ljudet av sockerrör som pressas ner i plastmuggar och en kavalkad av människor som samlats för att äta en bit mat. Välj mellan maträtter från hela världen eller prova någon av Malaysias traditionella rätter, som till exempel Nasi Lemak. En rätt där ris kokas i kokosmjölk och serveras med ansjovis, rostade jordnötter, hårdkokta ägg och annat smakfullt. För den som är på jakt efter någonting ännu mer trendigt så är ett besök till Le Petit Chef ett bra alternativ. Tänk en kulinarisk resa runt jorden med flera rätter som serveras med hjälp av världens minsta kock som, via en projektor, inte bara bjuder smaklökarna på en dans utan också en show i världsklass. Oavsett vad man väljer kommer man garanterat inte bli besviken. Men om san­ningen ska fram så är det inte Kuala Lumpur som är landets ”matmecka”. Bästa maten får man i Penang och det är resans nästa stop. Efter flera dagar i huvudstaden är det dags att låta fötterna vandra i mjölvit sand, varva ner och låta storstadspulsen ta en paus.

Malaysia-8_webb

Restaurang Bijan erbjuder en perfekt middag på tu man hand.

Malaysia-41_webb

Penang är också känt för sin gatukonst.

ARTISTISKA OCH KULINARISKA PENANG

Penang är beläget ungefär 35 mil norr on KL. Det är en av landets största öar och här blandas en tropisk atmosfär med gatukonst och mat i världsklass. Huvudstaden på ön, Georgetown, erbjuder barfotalyx på hög nivå. Det är värt att betala en slant för att ta en båt­tur ut till Monkey island. Bada i turkost vatten och låt vinden vända bladen i boken du läser. Det blir nog inte så mycket mer romantiskt än denna fantastiska strand. Efter ett par timmar på stranden går resan tillbaka till Georgetown och under en promenad går det inte att und­vika all gatukonst som dyker upp i var och vartannat hörn. Många av verken är dessutom interaktiva, otroligt instagramvänliga och im­ponerande. Och kanske borde Penangs ledord vara just det – imponerande! Vad sägs om den plantbaserade restaurangen ”Pinxin” som lu­rar nästan den mest rutinerade av karnivorer att tro att svampen på tallriken är kyckling. Eller varför inte ta en kaffe på ”Coffee on the table” där kaffet inte bara smakar utsökt utan där det också serveras som ett konstverk?! Besök Cheong Fatt Tze Blue Mansion och ta en guidad tur inne på detta hotell. Kinesisk arkitektur på hög nivå som lämnar även den mest svårflirtade mållös.

Malaysia-22_webb

Gå hand i hand i någon av stadens parker.

TA DAGEN SOM DEN KOMMER

Och det fortsätter så – en imponerande attrak­tion eller smakupplevelse som avlöser den an­dra. Kanske är det bäst att inte planera sin tid i Penang så noga utan ta dagen som den kom­mer. Att Georgetown är med på UNESCO’s världsarvslista är enkelt att förstå. Malaysias västkust är fylld av kontraster. För den som inte nöjer sig med en enkel smekmånad är det en perfekt combo av puls och lugn.

Malaysia-24_webb

Besök batugrottorna och upplev den färgsprakande Thaipusam festivalen

Ät och drick i Kuala Lumpur:


RESTAURANG BIJAN

Inhyst i vad som nästan ver­kar vara ett bostadskvarter ligger en restaurang att hålla ögonen på. Ett besök hit ut­lovar inte bara traditionella malaysiska rätter utan också en familjefest. Här blir du välkomnad och omfamnad av hela familjen bland spän­nande dofter och välkryddad mat.

bijanrestaurant.com


OPIUM KL

Orientens smaker i orientens miljö. Asien möter västvärl­den i denna härliga mixade restaurang. Deras ”Nasi Addict” med blått ris lämnar alla sinnen tillfreds – från ögon till mage. God mat med färska råvaror och med många spännande drinkar att välja mellan.

bijanrestaurant.com


JALAN ALOR

Inte en egen restaurang utan en hel gata med restaurang­er och matvagnar som serve­rar rätter från hela världen (om än mest asiatiskt). Billigt och prisvärt alternativ där stadens myller också bidrar till stämningen. Tänk fest, semester och sandaler så kommer du nära känslan som denna gata utsöndrar.

Malaysia-18 (1)_webb

Unna er en romantisk tur i fjärilsparken.

Ät och drick i Penang:


HOLY GUACAMOLE

Det mexikanska köket när det är som bäst. Det går inte annat än att bli glad av ”arriba-vibbarna” här inne. Allt bara gifter sig så bra. Likt ett lapptäcke passar maten och inredningen med tallrikarna och väggarna som den berömda handen i handsken. Drinkarna är goda och färgglada och skapar en riktig feststämning.

facebook.com/holyguac. penang

Bo i Kuala Lumpur:


TRADERS HOTEL KL

Med fem minuters promenad-avstånd till Petronas Twin Towers och med en av stad-ens bästa takbar är detta ett vinnande koncept. Ett tips är att vara tidig upp till baren och uppleva solnedgången med något gott att dricka. Ta med badkläder ifall andan faller på då där finns en pool inne i baren också.
shangri-la.com/kualalumpur/ traders/


EXPRESSIONZ PROFESSI-


ONAL SUITES

Drömmen om evighetspool besannas på detta ultrafrä­scha hotell. Med en fantas­tisk utsikt är det enkelt att spendera timmar i poolen. Rummen är stora och rymliga och där finns allting man kan tänkas behöva. Ett väldigt prisvärt hotell som passar perfekt för de nygifta.

expressionz.com.my

Bo i Penang:


CHEONG FATT TZE BLUE


MANSION

Den blå herrgården som idag är ett hotell erbjuder också guidade turer där man som besökare får lov att gå runt inne i byggnaden utan att vara en gäst på hotellet. Färgerna och inredningen är storslagna och det är enkelt att förstå att restaureringen av detta ställe tog väldigt lång tid och var krävande.

cheongfatttzemansion.com


SAAV HOTEL

Centralt beläget och med utsikt över de välkända klanbryggorna som idag är en stor turistattraktion i Georgetown är detta ett bra ställe att spendera sin smekmånad på. Modernt och nytänkande med en touch av hemma utan att ge avkall på den lyxiga hotellkänslan. En oas mitt i staden.

savvhotel.com

PINXIN VEGAN CUISINE

Plantbaserade rätter med fokus på fräscht, tillgängligt och nytänkande. Audrey Beh, grundaren av restaurangen, har spenderat många år med att skapa innovativa rätter där det gröna köket får skina – någonting som det gör i allra högsta grad.

pinxinvegan.com

COFFEE ON THE TABLE

För många är kaffe lika med livets elixir och om så är fallet så är detta ställe att besöka. Med sin djuriska kaffe och latteart på hög nivå är detta ett romantiskt tillhåll som lämpar sig bra för en fika när man promenerar runt i Georgetown. Se till att vara med framme vid disken så konstverket skapas till publik.

facebook.com/theshinise


Världens bästa bröllopsvsiter


5 hållbara tips för resan

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: