Material – vad är vad?

Foto: Lina Eidenberg Adamo Text: Kajsa Tengvall

Satin och siden, chiffong eller organza. Du ska inte bara välja klänningsmodell utan även vilket material den ska vara tillverkad av. Vilket tyg är fördelaktigt när du eftersträvar volym och är det så stor skillnad på äkta vara och syntet? Vi ger dig en snabb guide i materialdjungeln.

Siden

Sidentillverkning har sitt ursprung i Kina och är en ren naturprodukt som görs utav kokongtrådar av silkefjärilens larver. Med naturligt fall, starka fiber och vacker lyster är siden ett vanligt material i bröllopskläder.

Konstsiden

Till skillnad från äkta varan är konstsiden betydligt billigare, men också inte lika hållbart och exklusivt. Det görs utav konstfibern rayon som istället är baserat på bomull.

Thaisiden/Dupionsiden

Två olika namn men samma textil, skillnaden är att thaisiden enbart tillverkas i Thailand och dupion vävs i flera olika länder. Tillverkat av vildsilke som med sin ojämna tråd skapar en råare yta med mer struktur än vanlig siden.

Silke

Silke är den tråd, eller fiber, man utvinner ur kokongtrådarna från silkesfjärilens larver och som man sedan väver till ett sidentyg. Alltså ingen textil överhuvudtaget, utan en teknik.

Spets

För att en spets ska räknas som äkta måste den antingen vara sydd eller knypplad och tillverkad utav linne, silke eller bomull. Som material är det genombrutet och mönstrat, och är väldigt populärt både som applikation på och som större del av brudklänningar.

Satin

Satin görs av antingen bomull eller siden men är framförallt ett namn på en vävteknik. Textilen man får fram ger ett tätt tyg med liknande lyster och vackert fall som rent siden men är inte lika dyrt som äkta varan. Ett försvenskat namn för satin är satäng.

Taft

Ett utav de vanligaste materialen i bröllopsklänningar och det påminner om siden men är något mattare i sin lyster. Vävs idag oftast av konstfiber och är ett tätt och lite styvt frasande tyg.

Organza

Från början gjorde man organza av silke men idag görs det oftast utav syntetfibrerna polyester och nylon. Organza är en tunn och transparent textil med fintrådig väv och fin lyster som ofta används till luftiga klänningar.

Tyll

Vävt av syntetmaterial eller silke och kan vara både styvt, används då ofta till underkjolar, och mjukt, i exempelvis brudslöjor. Lätt och transparent tyg.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: