Materialguiden

Text: Redaktionen

Det finns en mängd olika ringmaterial att välja emellan. Här har vi sammanställt vilka så att ni ska kunna välja det som passar just er bäst!

Rött guld

Rött eller gult guld, som det även kallas, är en blandning av rent guld, silver och koppar. Ju mer koppar man tillsätter desto rödare blir guldtonen och desto mer silver man använder desto grönare blir färgtonen. Guldsmycken och ringar finns att köpa i olika karat. 18 karat innebär att guldet som använts består utav 75 procent rent guld och 25 procent koppar och silver.

Platina

Platina är en silvervit ädelmetall som är smidbar i sin rena form. Det är den mest hållbara metallen som används vid smyckestillverkning och det är utan tvekan dessutom ett dyrare ringalternativ än till exempel vitguld. På grund av renheten och avsaknaden av andra material så är platina ett utmärkt val för den som är mycket känslig mot olika metaller. Vi sammanfattar med att det är rätt val för er som önskar riktigt exklusiva förlovnings- och vigselringar.

Palladium

Palladium påminner en hel del om platina, framförallt till utseendet. Men palladium väger mindre än vad platina gör och det är också betydligt billigare, vilket har bidragit till att vi ser allt fler vigselringar i just palladium. Du behöver inte rhodiera om palladiumringar, vilket gör det till ett lättskött material.

Vitguld

Vitguld har varit omåttligt populärt i förlovnings- och vigselringar de senaste åren. Vitguld eller vitt guld som det också kallas är en legering av guld, silver, koppar och någon vitmetall såsom wolfram eller palladium. Om du köper smycken utomlands kan även nickel förekomma i vitguldet, men i Sverige slutade man att använda nickel i vitguld redan på 1980-talet. Oftast pläteras vitguldsringar med platinametallen rodium för att få den karaktäristiska vita färgen, och detta bör man göra om med jämna mellanrum. Vi vill dock poängtera att idag använder många guldsmeder 16 procent palladium i sitt vitguld och då har de slutat att rodiera dem, eftersom det inte behövs.

Titan

Titan har en gråare färg än platina och palladium. Det är ett slittåligt material och är fyra gånger lättare än guld. Titan är ett plånboksvänligt alternativ för dem som söker det. Det är svårt att ändra storleken på ringarna i efterhand.

Roséguld

Roséguld är guld med en rosaaktig färg. Det man gör när man framställer guld med just den färgen är att byta ut silverlegeringen mot en större andel koppar eller enbart koppar. Roséguld har blivit något av en ringtrend de senaste åren.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: