Trädgårdsbröllop med lantlig känsla och touch av medelhav

Av: Ronja Willners Foto: Lina Roos

Under äppelträdet i Lunkabergs trädgård samlades den närmaste familjen och vännerna för att fira kärleken mellan Mathilda och Anders. En magsik bröllopsfest som varade i dagarna tre.

Brudpar:
Mathilda Johnson och Anders Johnson

Vigdes i: Lunkaberg B&B i Skillinge, Österlen

Datum: 3 september 2016

Klädsel: Kavaj

Antal gäster: ca 30

”Vigseln skedde i Lunkabergs trädgård vid ett äppelträd omgivet av vackra blommor och utsikt över öppna landskap och även lite havsutsikt. Beskrivningen av vårt bröllop var ’en trädgårdsfest som råkar vara ett bröllop’.”


_D9A0662

mathildaanders

_D9A0703

Att välja brudklänning

Jag ville att min look skulle spegla känslan av ett trädgårdsbröllop samt stället vi valt – lantligt och enkelt. I Jönköping hittade jag butiken Design Mani, där jag fick hela stället för mig själv och hjälp hela tiden. Det blev en väldigt mysig upplevelse tillsammans med min mamma. När jag testade den lilla simlpa klänningen med smala axelband och en spännande ringing så visste jag att detta var den jag skulle ha. Över hade jag en cover-up i spets med något högre hals för att få till en klassisk look. I håret hade jag en blomsterkrans med rosmarin, lavendel och eucalyptus. Ett par puderrosa kilklackar från Rizzo fick pryda mina fötter då klackar inte var att tänka på då vi vigdes i ute i trädgården.

Brudgummens look

Jag var ute efter en snygg och klassisk look och bar en mörkblå kostym tillsammans med bruna skinnskor, bourgundy-röd fluga och näsduk som matchade Mathildas naglar. Samma morgon som bröllopet fick jag även en fin klocka i brunt läder av Mathilda.


_D9A0977

Brudbuketten

Någon kilometer från Lunkaberg ligger butiken och workshopsverkstaden Mothergoose. Emmi som är florist där tog med sig mig ut i hennes trädgård och vi pratade om vilken känsla och vilka blommor jag gillade och inte gillade. Utifrån det fick hon fria händer att skapa min bukett och det som hon inte hade hemma beställde hon hem. Det blev en bukett med puderlila och persiokafärgade rosor, björnbärskvistar, rosmarin, tistel och eucalyptus. Emmi skapade även en blomsterkrans till mig och brudnäbben, corsagen och servettbinderierna, berättar Mathilda.

Vigselringarna

Jag har fortfarande ingen vigselring då jag älskar min förlovningsring som är en solitär diamantring med sex klor i rött guld från Rivoir, så den får även agera som vigselring. Anders ring är enkel och har lätt rundade kanter i rött guld, det var viktigt för honom att den inte var för bred och grov.


_D9A1053


_D9A1113


mathildaanders3


_D9A1088

Unik vigselplats

Året vi planerade bröllopet var något av det roligaste vi varit med om. Vi visste att vi ville gifta oss på Österlen men inte på ett typiskt bröllopställe. Det skulle kännas unikt och vi hittade Lunkaberg som var så vackert i sig själv, vilket gjorde att vi sparade mycket tid och pengar på dekorationen.

Lantlig dukning utan traditionella måsten

I orangeriet på Lunkaberg hade vi dukat upp långbord utan några traditionella honnörsbord eller bordsplacering. Vi la stor omsorg vid placeringen så att alla skulle sitta bredvid folk de har något gemensamt med och kunde ha roligt hela kvällen. Dukningen gick i lantligt tema, långborden täcktes med naturfärgade dukar. Vår florist hade gjort ett fint binderi kring alla tygservetter med en kvist rosmarin, lavendelblomma och namnetikett som fick agera bordsplacering. Namnetiketterna hade vi köpt i enkelt naturfärgat papper och stämplade allas namn med bokstavsstämplar. Vi bad även alla våra gäster att ta med sig ljusstakar i mässing till bordsdekorationen.

Meny

Vi valde att lägga en stor del av vår budget på maten och vår tanke med menyn var att den skulle smaka typiskt för säsongen och Österlen. Maten lagades på plats av kocken Linus från En gaffel kort som gjorde en hit med att presentera alla rätter vid servering inför gästerna.

Förrätt: Stor pilgrimsmussla med havtorns inkokt jorärtskocka, havtorns sirap, jordärtskockschips samt havskräftssoppa.

Huvudrätt: Rådjursytterfilé stekt med Karl-Johans svamp, kryddstekt rådjursstek, lingoninkokta svartrötter, svartrotskräm samt karameliserad lingonsky serveras med mielle feuille-potatis.

Dessert: Vitchokladbrüllé med grönkardemumma, grön äppelsorbet, kompott av äpple samt mini citrondrömmar och vaniljpulver.


_D9A1222


_D9A0464


mathildaanders2


_D9C8382

Smekmånad i Toscana


Vi började i Florens där vi tog oss vidare i en hyrd cabbe ner till Greve som ligger i vindistriktet Chianti där vi bodde på en B&B som även producerade sina egna viner och olivoljor. Vi åkte vidare till Volterra och avslutade med att åka till ön Elba för ren sol och bad, berättar Anders.

Foto:
Lina RoosUstøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: