Medelhavsbröllop på Mallorca

Bröllop på Mallorca

Vem drömmer inte om att bli vigd ute på en udde med Medelhavet som bakgrund och med en varm bris i håret. Tillsammans med familj och vänner kan du fira bröllop på Mallorca. Det är enklare att genomföra än du tror!

Text: Jens Christiansen

Bröllop på Mallorca i vacker miljö

Letar du efter en unik destination att förverkliga ditt drömbröllop? Mallorca är en fan­tastiskt vacker ö inramad av Medelhavet, branta klippor, vackra stränder, och gröna berg. Att välja bröllop på Mallorca ger möjligheten till ett riktigt medelhavsbröllop!

Med över 300 soldagar per år, så kan vi nästan garantera en härlig dag för bröllop. Vi svenskar har haft en kärleksrelation med Mallorca sedan 50-talet, då vi började åka på charter. Det är därför inte konstigt att Mallorca även är en populär destination för bröllop bland många svenskar.

Svenska kyrkan på Mallorca har rätt att viga

Svenska kyrkan Mallorca uppger att de viger nästan 200 par varje år och normalt sker vigseln i kyrkan i Palma de Mallorca. Men det finns även möjlighet att viga sig utomhus. Till exempel vid den lilla båtham­nen utanför kyrkan eller i Alcanada i Alcudia på norra Mallorca.

Vill man viga sig på annan plats, exempelvis på en resort, så går det också bra. Man kontaktar bara Svenska kyrkan på Mallorca som har stor erfarenhet av bröllop här.

Svenska kyrkan har full vigselrätt i Spanien så det omfattar även de Baleariska öarna, Mallorca, Menorca och Ibiza. Det är därför ingen skillnad på att gifta sig i Sverige eller i Svenska kyrkan på plats i Mallorca.

Det enda det kräver är att ni båda är svenska medborgare och att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Hinderspröv­ningen sker som vanligt på plats i Sverige och förutom den ska ni ta med en vigsel­blankett från er hemförsamling.

Boutique-hotell med vacker utsikt över Mallorca

Vinprovning inför bröllop på Mallorca

Vigselavgift vid bröllop på Mallorca

Svenska Kyrkan i Mallorca har en egen hemsida där du hittar all information. Här kan du även boka tid för vigsel och du kan få hjälp med blommor och annat. Vill man gifta sig på Ibiza så går det också bra, men då tillkommer kostnad för resa.

Avgiften för en vigsel vid bröllop på Mallorca är €600 när vigseln sker i Svenska kyrkan i Palma eller i marinan. Väljer man en annan plats på ön är kostnaden €650. Detaljerade instruktioner och villkor för betalningen får du vid bokningen som du gör via hemsidan.

Prästerna på Mal­lorca har också vigselrätt på de andra baleariska öarna (Menorca & Ibiza) samt i norra Spanien, inklusive Barcelona och Madrid. Avgiften för en vigsel på Menorca, Ibiza eller på fastlandet är 900 Euro. Då tillkommer resekostnader tur och retur för prästen.

Borgerlig vigsel på Mallorca

Vill du däremot inte gifta dig i kyrkan så går det lite annorlunda till. Det finns ingen annan på Mallorca som har den formella rätten att viga, inte heller konsulatet.

ambassaden i Madrid går det däremot bra, men det är ju inte i närheten av Mallorca precis. Alternativet som många istället väljer är att ordna det formella i Sverige och sen fixa en ceremoni samt en riktig bröllopsfest på Mallorca.

Mallorca

Ta hjälp på plats

Fördelen med att gifta sig på en ö i Medelhavet är såklart det vackra vädret, miljön och ett minne för livet för alla som är med. Nackdelen är att det är längre hemifrån och inte lika lätt att få hjälp med planeringen och på själva bröllopsdagen av nära.

Många stora hotell och några mindre har proffs på plats man kan använda sig av. Men varför inte ta hjälp av en svensk bröllopsplanerare som bor och verkar på Mallorca sedan många år?

Charlotte von Proschwitz flyttade hit till Mal­lorca år 2003 och driver Mallorca Wedding plan­ners. Det kan vara skönt att ta hjälp av en kunnig som kan allt om vilka lokaler som passar, vilka bästa floristerna är och vem som ska fixa bröllopsfrisyren.

Att hyra in en bröllops­koordinator är visserligen en extra kostnad, men kan betala sig många gånger om i slutändan. Men viktigast är ju att ni slipper stressen på plats och kan fokusera på att njuta istället för att förvandlas till svettiga, gastandes bridezillas.

Att Charlotte är svensk kan dessutom vara rätt skönt för brudparet då förvånansvärt många öbor är dåliga på engelska.

Vackra vyer över Mallorca

Middag på innegård efter bröllop, Mallorca

Mallorca bjuder på unika miljöer för bröllop

Har man bara lämnat charterorternas turiststråk är det lätt att förälska i de spanska öar. Mallorca är störst av Balearerna och erbjuder även, förutom sin vackra kust, ett vackert inland med vingårdar och gamla bondgårdar som förvandlats till agritu­rismo, dvs fina B&B med ekologisk inriktning.

Du hittar boende på ön i alla prisklasser. Palma är vackert och av praktiska skäl enklare att utgå från när det gäller att arrangera ett bröllop. Det kan ändå vara bra att se sig om lite då det finns många hisnande vackra och romantiska anläggningar runt om på Mallorca.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: